Fortsatt dopning från Fed och nya rekordnoteringar

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Marknaden hade räknat med ett besked från Fed att stödköpen skulle börja trappas ned. Beskedet blev istället att den amerikanska centralbanken fortsätter att trycka ut likviditet med oförminskad volym under åtminstone några månader till. Efter beskedet steg de amerikanska börserna kraftigt under extremt hög omsättning. Min egna fundering kring Lawrence Summers besked att han dragit tillbaks sin kandidatur till posten som Fed-chef kan bero på just beslutet att fortsätta med oförminskad QE3. Han har ju gjort sig känd för en stramare finanspolitik och det är ju allt annat än det Fed vi ser nu.

Stockholmsbörsen: Fed meddelade igår att man ännu inte ser en tillräckligt stabil återhämtning för att våga trappa ner på stödköpen, åtminstone inte de närmaste två månaderna. Beskedet fick de amerikanska investerarna att hoppa hopsasteg och handlade upp kurserna rejält under onsdagskvällen. Den svenska börsen har noterats i ett extremt lågvollaläge de senaste dagarna och jag brukar ju säga att efter små kursstaplar kommer stora. Gårdagens måttliga uppgång till 1276,7 motsvarade 0,2 procent. Efter utbrottet/gapet av 1256 hittar vi nästa motstånd kring 1296-1300 där även en viktig nivå från 2007 möter upp.

De senaste dagarna har jag skrivit: ”Det kan bli avvaktande och svårtrejdat tills marknaden bestämt hur den ska tolka Fedbeskedet och den eventuella nedtrappningen av tillgångsköp”. Det oväntade beskedet att fortsätta med aktie och tillgångsköp med 85 miljarder USD per månad är ungefär som att ge obegränsade mängder sprit till en alkoholist. Det minskar kanske abstinsen men det gör inte tillnyktrandet behagligare. Även om jag inte ska utge mig för att kunna bedömma sviterna efter QE3 fasar jag för vad alltför mycket pengar kan skapa för framtida problem.

Uppgången under september uppgår nu till 5,1 procent vilket innebär att årets uppgång noteras till hela 15,6 procent.

Totalt steg 246 aktier igår medan 213 stängde ner och 61 procent av aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev Volvo B där aktier för 807 miljoner kronor bytte ägare följt av H&M B på 598 miljoner kronor därefter hittar vi Nordea med totalt 570 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under gårdagen Nokia (+4,1%) följt av Tele2 B (+2,2%) och Skanska B (+0,9%). Sämst gick Assa Abloy B (-1,4%), Swedish Match (-0,9%) följt av Boliden (-0,9%).

Omsättningen på OMXS30 var något högre än i tisdags och uppgick till 11,4 miljarder kronor vilket var 11 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Börsnyheter:
– Bang & Olufsen håller bolagsstämma
– Scania håller kapitalmarknadsdag

Håll koll på följande tider idag:
* Nya Zeeland: BNP för senaste kvartalet som steg mer än väntat
– Japan: handelsbalans augusti kl 1.50
– SNB: räntebesked kl 9.30
– Norge: räntebesked kl 10.00
– SHB: presenterar Kinarapport kl 10.00
– Spanien: säljer obligationer kl 10.30
* Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrender kl 12.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v 37 kl 14.30
– USA: bytesbalans 2 kv kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index september kl 16.00
* USA: försäljning befintliga bostäder augusti kl 16.00
– USA: ledande indikatorer augusti kl 16.00
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

USA: Jag brukar säga att efter små kursstaplar kommer stora. De senaste dagarnas avvaktande handel med extremt små candlesticks togs ut med ett gap mitt under gårdagens handelssession. Efter Fed-beskedet steg S&P 500 1,6 procent på en timme till den högsta noteringen någonsin. Det nya rekordnoteringen lyder nu 1729,3 och den nåddes under extremt stor omsättning. Den sista timmen präglades av mindre vinsthemtagningar till stängningskursen 1725,2 som motsvarade en uppgång med 1,2 procent.

Sedan utbrottet i början av förra veckan har jag varje dag påpekat att det korta positiva sentimentet förstärks om det inte visar sig att utbrottet av 1670 visar sig falskt. Med gårdagens uppgång vill jag lägga till 1710. Om det sker ett återtest av den tidigare ATH-nivån och köparna kommer tillbaks vid, eller innan, den nivån ser jag det som ytterligare en sentimentsförstärkare.

Det är nu lätt att bli alltför euforisk och Ben Bernanke kanske tror att det smartaste sättet att få fart på ekonomin är att få folk att känna sig rika vilket de naturligtvis gör om de ser sina tillgångar stiga i värde, läs börsen. Fed har alltså bestämt sig för att faran med att börsen faller är större är risken för de bubblor som med största sannolikhet skapas.

Uppgången börjar åter anta ett paraboliskt utseende, vilket jag inte gillar, men så länge vi inte får några tekniska indikationer på att en topp är under bildande navigerar vi för fortsatt uppgång.

Volymen var den högsta sedan slutet av juli och 19 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor har stängt på minus de senaste två dagarna. Bästa sektorer blev basråvaror, energi och ickecykliska konsumentprodukter.

Alla de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple steg med 2,1 procent till $464,7. Facebook steg med måttliga 0,4 procent till $45,2 efter tisdagens kraftiga lyft. Google vände upp med 1,9 procent till $903,3.

Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen efter beskedet från den amerikanska centralbanken att fortsätta marknaden bada i ny likviditet med oförminskad mängd. Det bredare aktieindexet MSCI Asia Pacific Index stiger idag på morgonen med 1,9 procent och noteras på den högsta nivån sedan den 22 maj. Den australiska tioåringen faller kraftigt och kopparpriset stiger med nästan 2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar