Intresseklubben antecknar: Trots att fler sökte arbetslöshetsunderstöd än väntat föregående vecka och att bostadsbyggandet sjönk betydligt mer än väntat blev vinsthemtagningarna måttliga. Samtidigt är den största draghjälpen på börserna de ekonomiska stimulanserna från Fed och sämre ekonomisk återhämtning än väntat tolkar de flesta som att stimulanserna kommer att fortsätta eller tillta.
Stockholmsbörsen igår: Efter en halvtimmes handel bekräftades utbrottet över onsdagens högsta och det gav upphov till en uppgång upp till 1240 som nu är den högsta noteringen och dagsstängningen sedan den 18 oktober 2007. Vilket var två dagar efter det misslyckade toppförsöket och kursen föll ner från 1275 i en näst intill perfekt huvud-skuldra-formation. Historia är en sak men för att återgå till gårdagen fick köparna lämna tillbaks några punkter de sista timmarnas handel och stängningen skrevs till 1235,0 vilket motsvarade en måttlig uppgång på 0,4 procent efter en svag call.
63 procent av aktierna på OMXS30-indexet stängde på plus under under torsdagen medan 32 procent stängde på minus. Totalt steg 234
aktier medan 198 stängde på minus och 72 noterades på samma nivå som i måndags.
Gårdagens vinnare blev Intellecta B som steg 25 procent och i den andra änden hittar vi Cherry som föll med 32 procent.
Bäst av aktierna på storbolagsindexet igår gick Electrolux, TeliaSonera och Tele2 som alla steg över 2 procent. Tele2 ser ut att fallit med 23 procent men borträknat utdelniningen steg aktien alltså. Sämst gick Ericsson, Swedish Match och ABB som föll 2,0 respektivet knappt 1 procent.
Högst omsatta aktier blev TeliaSonera med en omsättning på 938 miljoner kronor och Volvo B med 705 miljoner kronor. Tele2 och Ericsson tillhörde även de högst omsatta.
Omsättningen på OMXS30 var den högsta under den gångna veckan och uppgick till 12,1 miljarder kronor vilket var 1,1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en uppgång med 2,0 procent vilket innebär att årets uppgång för OMXS30 nu uppgår till hela 11,8 procent.
Även om gårdagens uppgång till ett nytt årshögsta vid 1240 ”lämnade tillbaks” en del i form av en svans på ovansidan var gårdagen trots det den högsta stängningen i år.
OMXS30 inför dagen:
SP500 inför dagen:
Rapporter på den svenska börsen idag:
– Björn Borg (kl 7.30)
Utländska rapporter idag:
– FLSmidth & Co (kl 8.00), Maersk
Övriga börsnyheter som kan vara värda att hålla koll på:
– Volvo: lastvagnsleveranser april kl 8.30
– Oslo-börsen stängd
– Hong Kong-börsen stängd
Följande bolag handlas idag exklusive utdelning:
– Consilium (0:25 kr), Hifab (0:50 kr), Intellecta (0:50 kr), Kabe (4:00 kr)
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: maskinorder mars kl 1.50
– TF: konjunkturprognos kl 7.00
– EMU: byggproduktion mars kl 11.00
– ECB: annonserar återbetalning av LTRO kl 12.00
– USA: Michiganindex (prel) maj kl 15.55
– USA: ledande indikatorer april kl 16.00
USA igår: Redan efter några minuters handel testades 1660-nivån där vi hittar ATH och efter tre misslyckande utbrottsförsök vände kursen ner de sista två timmarna. Stängningen nära dagslägsta skedde på 1650,8 och motsvarade 0,5 procent. Av de senaste 20 handelsdagarna har SP500-indexet stängt på plus 16 gånger. Den största nedgången av de ledande börsindexen stod Nyse Comp som backade 0,6 procent för. Trots gårdagens nedgång noterar Nasdaq 100 en uppgång hittills i veckan på 0,6 procent.
Av de senaste 20 handelsdagarna har SP500-indexet stängt på plus 16 gånger.
Bästa sektor och den enda som stängde på plus under gårdagen blev teknologi som steg 0,5 procent. Tekniksektorn fick draghjälp av Cisco som steg med hela 12,6 procent efter en rapport som med råge slog analytikernas förväntningar. Sämst gick sällanköpsvaror och konsumenttjänster som backade 1,1 procent vardera. Wal-Mart lämnade en prognos för nästa kvartal som inte mottogs väl av placerarkollektivet och aktien backade 1,7 procent.
Omsättningen var den högsta sedan den 25 april och uppgick till 2,5 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 11,3 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 115 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Förra veckan innebar en uppgång för S&P 500-indexet med ytterligare 1,2 procent vilket summerar årets uppgång med hänsyn tagen till de två senaste veckornas uppgångar till 15,7 procent medan Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 17,1 procent.
Endast ett av de tre IT-jättarna jag dagligen följer steg under torsdagen. Apple vände efter några dagars nedgång upp och steg med 1,3 procent till $434,6. Google tappade 1,3 procent efter de senaste dagarnas uppgång och stängde på $903,9 och Facebook fortsatte ner med 1,8 procent till till $26,1.
Gårdagens kursstapel var en bearish harami som är en negativ omslagsformation men med relativt låg tillförlitlighet. Vi bör kräva bekräftelse innan vi ens på kort sikt navigerar för nedgång.
Asien idag på morgonen: Det är små rörelser idag på de asiatiska börserna med en dragning nedåt för andra dagen i rad. Japanska exportbolag tillhör förlorarna. WorleyParsons, Australien största olje och gasbolag faller med hela 10 procent och Nippon steel backar 8 procent. På Bloomberg uttalar sig Robert Aspin som är en välkänd investerare att det är ett allvarligt bekymmer att den amerikanska ekonomin inte lyfter mer trots de gigantiska stödpaketen.