Mikrokonsolidering inför utbrott?

sammanfattningStockholmsbörsen: Bland nyheterna under onsdagen var det värt att notera att den italienska obligationsemissionen inte nådde den avsedda volymen och att industriproduktionen inom EMU-området minskade med 0,4 procent i januari jämfört med december. OMXS30-indexet föll till 10.30 då 1203 noterades som lägst. Med stöd från de amerikanska detaljhandelssiffrorna kl 13.30 (sommartid i USA) stärktes köparna och stängningen 1210,0 skedde på dagshögsta och motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Bästa sektorer blev konsumentprodukter (+1,3%) och teknologi (+0,8%) medan konsumenttjänster (-0,7%) och verkstad (-0,5%) blev de sämsta. HM som var den högst omsatta aktien (743 Mkr) backade med 0,6 procent i spåren på Zaras svaga rapport tyngde sektorn. Bankaktierna gick däremot betydligt bättre och Nordea steg med 1,3 procent och var näst högst omsatta aktie.

Endast 5 av 10 aktier steg på OMXS30 under gårdagen. Omsättningen var lägre än i tisdags och 16 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en uppgång på 1,3 procent och hittills i år har OMXS30 stigit med 9,6 procent vilket motsvarar ett bra normalt år…

Inledningsvis punkterades de senaste två dagarnas lägsta vilket skulle bekräftat den negativa omslagsformationen om stängningen, som jag skrev igår hade skett under 1208 eller hellre 1206. Trots gårdagens lilla kursstapel är det alltid positivt med en svans på nedsidan, från ett stödområde men nivån under ML-nivån för de senaste dagarna är dock inte övertygande.

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Utländska rapporter värda att hålla koll på:
– China Mobile, Lufthansa (kl 7.30)

Övriga händelser:
– EU: toppmöte i Bryssel
– Ratos håller kapitalmarknadsag och det är bättre att avvakta tolkningen
– Axfood handlas exklusive utdelning på 12,00 kronor

Håll koll på följande tider idag:
– Lettland: räntebesked
– Australien: Arbetslöshetssiffror kl 01.30
– Japan: industriproduktion (def) januari kl 5.30 (steg med 0,3% i januari)
– Finland: KPI februari kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser februari kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser februari kl 9.00
– SNB: räntebesked kl 9.30
* SCB: arbetslöshet (AKU) februari kl 9.30
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Norges Bank: räntebesked kl 10.00
– Österrike: KPI februari kl 10.00
– Irland: KPI februari kl 12.00
* USA: PPI februari kl 13.30
– USA: bytesbalans 4 kv kl 13.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 10 kl 13.30 (sommartid i USA)
– Polen: KPI februari kl 14.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckosiffra kl 14.45

USA: Den amerikanska detaljhandelsförsäljningen steg under februari i den snabbaste takten på fem månader. Även om stängningen för DJIA skedde ovanför nollstrecket var det med minsta möjliga marginal, men det var nionde dagen i rad som indexet stängde på plus. Efter en inledande nedgång touchaded tisdagens lägsta vid 1548 den första halvtimmen därefter lockades köparna åter tillbaks. Stängningen på 1554,4 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. Bäst av börsindexen gick småbolagsindexet Russell 2000 som steg 0,4 procent. Bästa sektorer blev transport- och sällanköpsvaror medan guld och råvaror gick sämst.

Tisdagens bearish harami bekräftades inte igår istället fick vi en liten spinning top som är ett tecken på osäkerhet, men vi vet att i starka trender fungerar små kursstaplar i de flesta fall som uppladdningar inför nästa uppgångsfas. Samtidigt ska vi hålla koll på rytmen och det är stor sannolikhet för en stundande lokal botten inom de närmaste två veckorna, men självklart behöver en rekyl inte bli mer än knappt märkbar. Även om köparna kan lockas tillbaks snabbt ska vi vara medvetna om att ju längre upp på stegen vi kommer desto större fallhöjd.

Omsättningen under onsdagen uppgick inte till mer än 1,9 miljarder aktier vilket var den lägsta volymen sedan den 12 februari och 22 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 262 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. S&P 500 steg med marginella 2,2 procent under föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 10,8 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 9,6 procent.

Apple backade marginellt med $0,1. Google som noteras högt upp i föll med 0,3 procent till $825,31 medan Facebook backade med hela 2,7 procent procent till $27,1 under onsdagen.

Asien: Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Sentimentet tyngs av farhågor för att världens näst största ekonomi kommer kylas ner av regleringar kring den kinesiska fastighetsmarknaden. För fjärde dagen i rad backar Hong Kong-börsen vilket inte är så märkligt efter den senaste tidens uppgång. BHP Billton, världens största gruvbolag, backar med över 2 procent i Sydney. I Japan stiger däremot Nikkei något i spåren på det stundande valet av Haruhiko Kuroda som ledamot i Bank of Japan.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar