Stockholmsbörsen: Det var små rörelser mellan 1098 och 1095 fram till utbrottet som kom en halvtimme innan stängning. Slutkursen 1102,7 motsvarade en uppgång med 0,3 procent.
Omsättningen uppgick till 9,1 miljarder kronor vilket var lägre än i fredags och 4,7 procent lägre än den dagliga omsättningen för de senaste tre månaderna. Endast 43 procent av de aktier jag dagligen bevakar deltog i uppgången. Hittills i år har OMXS30 stigit med 11,5 procent.
Igår skrev jag: ”Även om nedgången inte pågått tillräckligt länge för att fredagens formation ska benämnas en bullish harami kan vi ändå se att säljtrycket avtog tydligt i fredags”. Efter gårdagens negativa inledning kom dock köparna åter tillbaks och bildade en svans på nedsidan kring golvet i den stigande kanalen och tog dessutom ut 1100-nivån, dock med minsta möjliga marginal. Det är dock en viktig markering och nu blir det intressant att se om 1110 tas ut och om köparna vågar hålla i taktpinnen för ett nytt test av 1120 som utgör den övre begränsningen i den större konsolidering som råder.
200-dagars medelvärde som får representera primärtrenden saknar nu riktning och då vet vi att det kan bli en skvalpig resa tills ”navigatorn” är inställd.
Bästa sektorer under måndagen blev konsumenttjänster och basmaterial. Sämst gick olje- och hälsovård.
Hennes & Mauritz (+3,4%), SSAB A (+1,6%) och Electrolux (+1,1%) gick bäst av aktierna på OMXS30. Sämst gickSwedish Match (-1,8%), Lundin Petroleum (-1,3%) följt av MTG B (-1,1%).
HM B stod ensamt för 16 procent av omsättningen på OMXS30 under måndagen med 1,489 miljarder kronor, efter betydligt bättre försäljningssiffror än väntat. Sandvik 679 Mkr (+0,8%) och Volvo 563 Mkr (-0,4%) tillhörde oxå de högst omsatta.
OMXS30: Även om det kanske inte var den mest positiva reversalstapeln vi sett kan vi ändå konstatera att de senaste dagarna tydligt visar att säljarna inte än så länge har det självförtroende som krävs för att ta över taktpinnen. Närmast på ovansidan siktar jag mot 1110 följt av 1120-1127.
S&P 500: Även om de senaste fem dagarnas rörelse inte är en korrekt treticksformation kan man mycket väl tolka sentimentsförändringen åt det hållet, speciellt när ”R3” tas ut med en omfamnade grön marubozu-stapel som dessutom tar stöd kring 50-dagars medelvärde. Förutsättningarna är nu goda för ett test av 1434/1438,6-nivån och om nivån passeras siktar jag på 1464.
Intresseklubben antecknar:
– Ratos köper in sig i norskt oljebolag
– Apple misslyckades med att stoppa försäljningen av vissa Samsungprodukter. Apple gör alltför många ”självgoda” missar nu och det går aldrig att sälja sämre produkter genom att ”låsa in folk” i dåliga system.
– Flera tecken på att demokrater och republikaner närmar sig en lösning för att mildra budgetstupet
– Kommunal vill inte förbjuda vinster i vård och omsorgsbolagen men vill ha bindande krav på bemanning. Bra kommunal!
– Medivirs Hepatit C-preparat kan vara färdiga för marknaden första halvåret 2014 om allt går som det ser ut nu
– NCC har fått en order på 270 Mkr för bostäder i Helsingfors
– Poolia vinstvarnar
– Volvo PV varnar för ytterligare neddragningar
– Skräpbolaget PA Resources lyckades inte få till tillräckligt intresse för nyemissionen, men vad hade de trott?!?!?Oracle rapporter efter USA-börsernas stängning
Håll koll på följande tider idag:
– Kina: fastighetspriser november kl 2.30
– Exportrådet: marknadsöversikt kl 8.30
– Riksbanken: räntebesked med penningpolitisk uppföljning kl 9.30
– Storbritannien: PPI november kl 10.30
– Storbritannien: KPI november kl 10.30
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– Riksbanken: presskonferens med anledning av räntebesked kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: bytesbalans 3 kv kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA: Efter en inledande uppgång var det avvaktande fram till ett par timmar innan stängning då köparna åter kom tillbaks. Stängningen 1430,4 motsvarade en uppgång med 1,2 procent. Bäst gick småbolagsindexet Russell 2000 som steg med 1,4 procent och därmed noterade ett nytt åttaveckorshögsta. Enligt uppgifter ska president Barack Obama och republikanen John Boehner träffats i Vita Huset och kommit överrens om att skatten för rika ska höjas och därmed tagit ett stort steg närmare en lösning för att undvika budgetstupet.
Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var högre än i fredags och 3,4 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 426 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Bästa sektorer blev finans och sällanköpsvaror och sämst gick dollarrelaterade bolag.
Den bearish evening star som jag skrev om inför fredagen ledde till ytterligare nedgångar i fredags och nu närmar sig flera viktiga stöd närmast möter 50-dagars medelvärde upp som sammanfaller med 1410. De senaste dagarna har nivån testats och igår bjöds vi på en omfamnande lång grön marubozu som indikerar tilltagande självförtroende hos köparna.
Asien: Det är mestadels små uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen som skickat upp många aktier på niomånadershögsta. Bäst går det i Japan där Nikkei just nu noteras för en uppgång med 1,0 procent. Hong Kong har vänt ner och noteras nu strax under nollan. Både guld- och silver stiger. Australiska All Ordinaries noteras när detta skrivs för en uppgång med 0,5 procent.