Stockholmsbörsen: Det fortsätter att skaka i fogarna mellan ECB och räntorna steg åter för Spanien som just nu är i fokus för investerare världen över. I Madrid var det våldsamma protester i tisdags och spänningen ökar efter hand som allt fler regioner går ut och öppet söker stöd. Kataloniens regionspresident utlyste i tisdags ett val som eventuellt kan leda till självständighet för regionen. Som tur är törs några hyfsat ”friska” länder uttala sig öppet kring vilka problem vi står inför om man fullföljer ESM:s räddningsförsök. Tyskland, Nederländerna och Finland backar nu öppet från överenskommelsen vid EU-toppmötet i juni om att återkapitalisera Spanska krisbanker – det tror jag är klokt. Uttalanden från Philadelphia Fed-chefen Charles Plosser om att han inte tror att den senaste omgången av kvantitativa lättnader kommer att bidra till landets tillväxt minskade ytterligare riskaptiten.
Efter ett inledande gap nedåt med 0,8 procent fick vi en lägre botten vid 1091 efter klockan 10.00. Gårdagens lägsta 1086 noterades knappt en timme innan stängning. Stängningkursen på 1088,2 motsvarade en nedgång på hela 1,6 procent.
Gårdagens omsättning var lägre än i tisdags men 16 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu uppgår till 9,4 miljarder kronor.
Med förra veckans nedgång på 1,4 procent noterar nu OMXS30 en uppgång på 10,2 procent hittills i år.
Sämsta sektorer under onsdagen blev råvaror och gruvbolag men de flesta sektorer noterade nedgångar kring 2 procent. I andra änden hittar vi kontradefensiva hälsovård som steg 1,6 procent och var därmed den enda sektor som stängde på plus.
Endast 3 av de 62 aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår. Sämst gick Lundin Mining (-3,7%), Alliance Oil (-2,8%) följt av Atlas Copco (-2,7%). Africa Oil rekylerade upp efter den senaste tidens kraftiga nedställ. Även KappAhl och Elekta stängde på plus.
Högst omsatta aktier blev Volvo 966 Mkr (-1,2%), Atlas Copco A 854 Mkr (-2,7%) följt av HM B 703 Mkr (-1,0%)
S&P 500: De senaste fem dagarnas nedgång innebär att gummisnodden nu är extremt hårt spänd på nedsidan och vi kan därmed förvänta oss en uppstuds på någon eller några dagar. Om det visar sig att 1427 punkteras idag vänder vi på klacken.
OMXS30: Det skulle ta två veckor att täppa till gapet som bildades i samband med presentationen av QE3. Igår testades gapstödet vid 1086 (på punkten). Förutsättningarna är nu goda för en uppstuds från fib 38%-nivån som innebär att köparna i så fall fortfarande dominerar. Om däremot 20- och 50-dagars medelvärden puntkeras sitter vi på händer och avvaktar utvecklingen kring golvet i den stigande kanalen.
Intresseklubben antecknar:
– HM: Ökade varulager och sämre vinst än väntat
– Tyskland: Importpriserna steg med 1,3% i augusti
– Telia: Nordea säljer ut (men är nog snart färdiga)
– SSAB: Flera storbanker säljer stort
– SSAB: Goldman Sachs rekar sälj…
– SEB: Köprek i AFVRapporter och händelser:
– H&M (kl 8.00)
– H&M: presskonferens kl 9.30
– H&M: telefonkonferens på engelska kl 14.00
– Wihlborgs håller kapitalmarknadsdag kl 10.00-16.00
– Research in Motion (efter USA-börsernas stängning)Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: importpriser augusti kl 8.00
– SCB: finansmarknadsstatistik augusti kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet september kl 9.55
– EMU: M3 augusti kl 10.00
* Storbritannien: BNP (def) 2 kv kl 10.30
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat september kl 11.00
– EMU: konjunkturbarometer företag och hushåll september kl 11.00
– USA: BNP (rev) 2 kv kl 14.30
* USA: order varaktiga varor augusti kl 14.30
* USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00
– IMF: publicerar utdrag ur kommande globala konjunkturprognosen (WEO) kl 16.30
– Belgien: KPI september
USA: De amerikanska börserna föll även under onsdagen när oron för Europas skuldkris åter blossade upp. Bostadsbyggandet i USA föll i den brantaste takten sedan juni i motsats till analytikernas förväntningar på en uppgång. Oljepriset fortsätter att backa och föll till den lägsta nivån sedan i augusti efter uppgifter om minskad konsumtion. Samtidigt steg VIX med hela 7,7 procent. I Europa demonstrerade såväl spanjorer som greker sin motvilja inför de sparpaket som landets regeringar försöker driva igenom. I Grekland fick tårgas sättas in mot demonstranterna. Den största nedgången hittade vid på Nasdaq 100 som föll med ytterligare 0,8 procent.
Efter en initial nedgång med 0,8 procent nåddes dagslägsta 1431 efter en timmes handel. Därefter var det extremt avvaktande med endast några punkters rörelse. Stängningskursen 1433,6 motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Det var femte dagen i rad som S&P 500 stängde på minus.
Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier igår vilket var 7 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Kina stiger Shanghaibörsen med 2,8 procent och i Hong Kong noteras Hang Seng för en uppgång på 1,4 procent. Japanska Nikkei Stiger med 0,6 procent och australiska All Ordinaries noterar en uppgång med 0,5 procent.