Initial nedgång mot 1096-1094 eller 1086 där vi bevakar ett positivt omslag

Stockholmsbörsen: Positiv amerikansk statistik som indikerar att de amerikanska hushållen har större förtroende nu än för ett år sedan för den ekonomiska utvecklingen fick konfidensfaktorn att stiga till 70,3 i september mot förväntade 63,1. Det kom även indikationer på att huspriserna kan ha bottnat. Försäljningen i affärskedjorna steg med 2,9 procent jämfört med samma vecka ifjol. De positiva siffrorna fick bankaktier att stiga kraftigt. Volvo som i samband med sin kapitalmarknadsdag aviserade en ny lastvagnsstrategi steg kraftigt. Makrostatistik från USA uppfattades också positivt. Apple föll även under tisdagen och aktien noteras nu i 673 dollar. Jag är övertygad om att det hajpade bolaget kommer att tappa sin gloria, det är längesedan bolaget presenterade något nytt. Det är bara de frälsta som väljer att lägga pengar på en ny telefon för att den blivit lite längre…

Efter en skvalpig inledningen med en nedgång med 0,3 procent till stödnivån 1096 vände kursen upp till motståndet 1104 innan det åter var dags för nästa nedgångsfas till 1093. Under eftermiddagen vände dock kurserna upp i spåren på den positiva amerikanska statistiken och stängde på absolut dagshögsta 1105,8 vilket motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Gårdagens omsättning var den högsta sedan fredagen den 14/9 (i samband med QE3) och hela 43 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu uppgår till 9,3 miljarder kronor.

Med förra veckans nedgång på 1,4 procent noterar nu OMXS30 en uppgång på 11,9 procent hittills i år.

Bästa sektorer under tisdagen blev finans- och verkstad. I den andra änden hittade vi teknologi- och bildelar.

Av de 62 aktier som jag dagligen går igenom stängde 35 på minus, 19 på plus och 8 på samma nivå som i måndags. Bäst gick Volvo B (+4,2%), Saab (+2,1%) följt av SEB A (+1,7%). Sämst utvecklingen noterade Ericsson B (-1,3%), SSAB A (-1,2%) följt av Africa Oil (-1,25%).

Högst omsatta under tisdagen blev Volvo B 2028 Mkr (+4,2%), Elekta 704 Mkr (-0,4%) följt av Nordea 636 Mkr (+1,5%).

S&P 500: Efter gårdagens nedställ noteras S&P 500 med en hårt spänd gummisnodd på nedsidan och förutsättningarna för en kortare uppstuds är goda. Skulle 1436 punkteras är risken stor för en nedgång ner mot 1408.

OMXS30: Storbolagsindexet har på senare tid haft svårt att passera 70-nivån i dagsmomentum vilket är ett svaghetstecken. Nu utmanas åter nivån, denna gång med gummisnodden hårt spänd på ovansidan, vilket åtminstone inledningsvis troligtvis leder till en initial nedgång under onsdagen. Om vi inte får en ny lägre botten efter klockan tio kan det bli en bra positiv omslagformation, i annat fall gör vi oss beredda på ytterligare nedställ.

Intressant:
– Södra varslar 260 anställda
– Toyotas försäljning ner med 18 procent
– Husqvarna: Nordea sänker reken till sälj
– Fed-chef anser inte att QE3 har någon effekt
– Astra: Affärsvärlden rekommenderar köp
– Ericsson: Förvärvar kanadensiska Conceptwave
– Panaxia kan ha tömts på en halv miljard
– Allt fler sällar sig till de som inte tror att obligationsköp i Euroloosersländerna kommer hjälpa

Händelser:
– Svolder rapporterar
– Lastbilsmässa i Hannover 20-27 september
– Scania håller kapitalmarknadsdag mellan 13.00 – 17.00

Håll koll på följande tider idag:
– Frankrike: konsumentförtroende september kl 8.45
– KI: konjunkturbarometer september kl 9.15
– SCB: handelsbalans augusti kl 9.30
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– Tyskland: KPI (prel) september kl 14.00
* USA: försäljning nya hem augusti kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– USA: Chicagos Fed vd Evans håller tal kl 18.15
– USA: Auktion av 5-åriga statsobligationer kl 19.00

USA: Detta hände igår: Under tisdagen inkom statistik som visar att priserna för hus i 20 storstadsområden steg med 1,2 procent i juli jämfört med samma period i fjol. Hushållens konfidensfaktor för september kom in betydligt bättre än väntat. Efter att börserna inlett positivt vände de brant ner efter att Fedchefen i Philadelphia, Charles Plosser, sade att centralbankens nya program för tillgångsköp troligtvis inte kommer att bidra till ökad tillväxt och kan komma att äventyra Feds trovärdighet. Det kom även in statistik som visade att skillnaden mellan rika och fattiga aldrig varit större i USA. Den största nedgången stod småbolagsindexet Russell 2000 för med en nedgång på 1,5 procent.

Efter en initial uppgång med 0,4 procent nåddes dagshögsta 1463 efter drygt en timmes handel. Därefter föll S&P 500 konstant fram till stängningen på 1441,87 som motsvarade en nedgång med 1,0 procent vilket även var dagslägstanoteringen. Det var fjärde dagen i rad som indexet stängde på minus.

Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier igår vilket var 10 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Sämst går japanska Nikkei som backar med 1,8 procent följt av kinesiska Shanghaibörsen med en nedgång på 0,8 procent. Australiska All Ordinaries backar med måttliga 0,3 procent. Verkstadsaktier står för de största nedgångarna på de asiatiska börserna nu på morgonen.

 

Läs även: SVD, SVD, SVD, SVD, DN, DN, DN, DN

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar