Stockholmsbörsen: Marknadsräntorna föll något i EU-krisländerna och Euron stärktes marginellt mot dollarn. Greklands finansminister säger sig vara överens med flertalet av sina fordringsägare om vilka åtgärder som måste vidtas för att att landet ska få en starkare ekonomisk tillväxt. Viss optimism kunde skönjas efter beskedet att Tyskland står bakom ECB-chefen Mario Draghis förslag att köpa obligationer för att få ner lånekostnaderna i Spanien och Italien. stärkte inledningsvis de ledande amerikanska indexen. Den vilseledande jobbrapporten från i fredags hjälpte till att stärka riskaptiten. I själva verket steg antalet arbetslösa i USA med nästan 200.000 personer men det är inte en siffra som passar president Obama och Fed som därför, precis som vanligt friserar som de behagar!
OMXS30 var uppe och nosade på den stigande motståndslinjen innan kursen till slut stängde på 1076,4 som motsvarade en nedgång med 0,4 procent.
Omsättningen under måndagen uppgick inte till mer än 8,5 miljarder kronor vilket var 26 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 52 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår. Den låga volymen innebär att vi bör hissa varningsflaggen och inte vaggas in i någon överdriven optimism.
Högst omsatta aktier under måndagen blev Volvo B (+2,2%), HM B (-1,6%) och Atlas Copco (+1,5%).
Sämst uveckling hade detaljhandels-, teknologi- och finansbolagen under tisdagen. Bäst gick det för biltillbehörstillverkare och verkstad.
Både den svenska och de amerikanska börserna befinner sig på kortsiktigt överköpta nivåer. OMXS30 bildade en bearish harami igår men vi ska avvakta utvecklingen kring 1072-nivån som behöver punkteras innan vi ens funderar på att trycka på säljknappen och då är det bara på intradagsnivå. I USA avtog köptrycket och stängningen skedde under hälften av gårdagens kursstapel med en begynnande svans på ovansidan.
Nyheter i korthet:
– Clas Ohlson: Inköpen kan bli lägre om dollarn fortsätter att falla. Dock påverkar den starka norska kronan negativt.
– Svensk exportindustri kan däremot få problem om kronan fortsätter att förstärkas.
– Cevian: Christer Gardell flaggar för att bolaget kommer att göra fler stora investeringar i närtid.
– Handelsbanken tror det kan vara läge att ta hem en del vinster från sommarens uppgång.
– Claes Dahlbergs sommarprat tas idag upp på ledarplats i Di. Han är emot kvoteringar och anser att det är kompetens snarare än kön som ska avgöra.Utländska rapporter idag:
– CTC Media (före USA-börsernas öppning), Emerson Electric (före USA-börsernas öppning), Voestalpine (kl 7.30)Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: BRC omsättning detaljhandeln juli kl 1.01
* Australien: räntebesked kl 6.30
– Estland: KPI juli kl 7.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: industriproduktion juni kl 10.30
– Italien: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Tyskland: industriorder juni kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat juli kl 16.00
* Canada: Inköpschefsindex kl 16.00
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
* USA: Feds ordförande Ben Bernanke håller tal kl 20.30
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA: Beskedet att Tyskland står bakom ECB-chefen Mario Draghis förslag att köpa obligationer för att få ner lånekostnaderna i Spanien och Italien stärkte inledningsvis de ledande amerikanska indexen. Den vilseledande jobbrapporten från i fredags hjälpte till att stärka riskaptiten. Federal Reserves ordförande Ben Bernanke sade på måndagen att även breda mätningar av ekonomin pekar på återhämtning, många privatpersoner och företag har det tufft men han förklarade att de ekonomiska åtgärderna gett resultat. I slutet av dagen märktes en avmattning men trots det stängde Dow Jones upp med 0,2 procent, Nasdaq Composite 0,7 procent och S&P 500 0,4 procent. Bäst gick småbolagindexet Russell 2000 som steg 0,8 procent.
Den inledande uppgången fick SP500 att stiga till 1400-nivån innan köparna började vackla och kursen föll tillbaks till stängningskursen 1394,10 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.
Förra veckans uppgång på 0,4 procent (tack vare fredagens uppgång) innebär med gårdagens uppgång att SP500 nu stigit med 10,8 procent sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med teknikintensiva Nasdaq Composite som stigit 14,5 procent.
Igår steg 417 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet medan 78 stängde på minus. Totalt omsattes endast 2,1 miljarder aktier vilket var 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Asien: Det är mestadels svaga uppgångar på de asiatiska börserna på tisdagsmorgonen. I Australien meddelade man imorse att styrräntan lämnas oförändrad vilket var väntat. Japanska Nikkei stiger mer än snittet med knappt en procents uppgång. Dollarn stiger svagt mot både euron och dollarn.