Stockholmsbörsen igår: Grekiska opinionsmätningar visade igår ett övertag för Ny Demokrati som ställer sig bakom EU:s åtstramningspaket. Riskaptiten stärktes i Asien och smittade sedan av sig på de europeiska börserna när de öppnade. Senare under dagen tilltog riskaversionen och precis som i fredags vände börserna ner under eftermiddagen för att på slutet återhämta sig.
Efter en inledande uppgång nåddes dagshögsta 1001 kring lunch och dagslägsta 977 en timme innan stängning. Stägningen vid 985,1 motsvarade oförändrad kurs jämfört med i fredags.
De amerikanska börserna höll stängt i fredags och helt väntat var omsättning ungefär lika stor som under en normal halvdag. Totalt omsattes aktier för 7,2 miljarder kronor vilket var hela 43 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Liknande låg omsättning hittar vi i år endast under kläm- och halvdagar. 56 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde under fredagen på plus. OMXS30 noteras sedan årsskiftet för en nedgång på 0,3 procent. Om Stockholmsbörsen stänger maj månad kring nuvarande nivå kommer 12-månaders medelvärde åter att ha punkterats. Det blir i så fall tredje månaden i rad med fallande kurser och fortsätter det så att maj månad stänger under 1022 innebär det att utbrottet upp genom årsmedelvärdet i februari är att beteckna som falskt.
Högst omsatta aktier (även om omsättningen var extremt låg i alla aktier) under måndagen blev Volvo B (+1,3%), Ericsson B (+0,2%) följt av Hennes & Mauritz (-0,4%).
Sämsta sektorer under gårdagen var finans- och defensiva aktier såsom telekom och hälsovård. Bäst gick gruvbolag, verkstad och teknoligaktier.
S&P 500 höll stängt under måndagen och laggar övriga börser. De positiva svansarna de senaste dagarna och det faktum att marubozu-linjen från förra torsdagen är intakt skapar förutsättningar för en uppgång redan idag eller de närmaste dagarna.
OMXS30 tog sig under förmiddagen igår förbi 996-nivån och senare även 1000-nivån men där tog det stopp. Kursen föll tillbaks och bildade en negativ reversalformation med en stängning på samma nivå som i fredags. Den viktigaste nivån att bevaka på ovansidan är 1004 som om den passeras kan ge en trigger för en fortsatt uppgång under några dagar. På nedsidan är det närmast 971 följt av förra fredagens lägsta vid 955 som ska förhindra tilltagande nedgångar.
Sandvik håller kapitalmarknadsdag mellan 10.00-17.00
Tider som är intressanta idag:
– Japan: arbetslöshet april kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion april kl 1.30
– Japan: detaljhandel april kl 1.50
– Tyskland: importpriser april kl 8.00
– SCB: finansmarknadsstatistik april kl 9.30
– SCB: PPI april kl 9.30
– Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00
– Ungern: räntebesked kl 14.00
– USA: S&P/Case-Shiller husprisindex mars kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator maj kl 16.00
USA i fredags: Den positiva månadseffekten lyckades inte rå på oron kring skuldsituationen i sydeuropa. I fredags var det den spanska regionen Katalonien som minskade riskaptiten. Det hjälpte inte att stämningen bland amerikanska konsumenter steg till 79,3 jämfört med 76,4 föregående månad. Även i Frankrike var stämningen bland konsumenter något bättre än förväntat. I Tyskland var läget oförändrat.
Efter en svag inledande uppgång till motståndet 1324 föll kursen svagt under hela handelsdagen. Stägningen på 1317,6 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.
374 aktier steg och 115 stängde rött på SP500-indexet igår. Totalt omsattes inte mer än 1,9 miljarder aktier vilket var hela 28 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq var omsättningen 27 procent lägre än snittet. Hittills i år har S&P 500 avancerat 4,8 procent vilket kan jämföras med 1,9 procent för DJIA och 8,9 procent för Nasdaq Composite.
Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 0,4 procent, Sydkoreanska Kospi och kinesiska Shanghai med 1,4 procent. I Hong Kong är det upp med 0,8 procent och i Australien stiger All Ordinaries med 1,0 procent.