Stockholmsbörsen igår: För fjärde dagen i rad fortsatte Stockholmsbörsen sin resa söderut under när veckan inleddes igår. Tecken på en svagare tillväxt i både Kina, USA och Sverige sänkte riskaptiten och det blev inte bättre av ränteutvecklingen i Spanien och Italien som dessutom bägge lånat mer av ECB än vad som var förväntat. Banker och företag med stora exportandelar i USA tillhörde sänkena tillsammans med råvarubolagen.
Efter ett mindre negativt pattern gap kom köparna tillbaks men inte längre upp än öppningskursen kring 1032. Det var skvalpigt fram till USA-börsen öppnade och den sista timmen tilltog nedgången som fick OMXS30 att stänga på absolut dagslägsta 1013,6 som motsvarade en nedgång på hela 2,2 procent. Omsättningen uppgick till 12,6 miljarder kronor vilket var 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Påskveckan blev den tredje veckan i rad som stängde på minus (-3,5%). Nedgången var den kraftigaste sedan slutet av november (-5,5%). De senaste dagarnas kraftiga nedställ har reducerat årets uppgång till 2,6 procent. Igår steg endast 1,5 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. OMXS30 punkterade igår årsmedelvärdet och det är nu inte mer än 1,4 procent ner till 200-dagars medelvärde.
Även om april månad historiskt är den bästa månaden under Q3 ska vi vara beredda på att den stigande trenden börjar närma sig sin fjärde födelsedag och historiskt vet vi att just fyra år en viktig tid att hålla koll på. Det är goda förutsättningar att den nuvarande trenden blir något kortare än föregående upptrend på nästan fem år (betydligt mer än snittet för de senaste 100 åren).
På bara en vecka har snart hela årets kraftiga uppgång raderats ut och indexet har nu bara 200-dagars medelvärde kvar att punktera, av de medelvärden jag använder vid mina analyser.
Högst omsatta aktier under tisdagen var Volvo B (-3,5%), HM B (-1,4%) och Eric B (-0,8%).
Ingen sektor stängde på plus under tisdagen. Sämst gick råvaror och finans som backade med 2,7 procent vardera.
Företagsnyheter i korthet:
– Getinge: Spår resultat för Q1 kring 565 Mkr (709)
– Scania: Utökar samarbetet med sydkoreanska Doosan
– Alco: Presenterade vinst istället för förväntad förlust
– Axis: Väntas presentera ett resultat före skatt på 166 Mkr
Efter den senaste veckans branta nedgångar kan vi konstatera att gummisnodden är hårt spänd på nedsidan i de flesta index, så även OMXS30 och S&P 500. Vi kan förvänta oss en kortare uppstuds från nuvarande nivåer inom några dagar, eller kanske redan idag. Så länge inte toppen från mitten av mars (1127 för OMXS30) tas ut ska vi inte börja leta efter köpsignaler och positioner för någon längre tids uppgång. De rekyler vi får bör nog istället användas för att komma ur långa positioner och leta efter bättre lägen för entré för nedgång.
Den republikanske utmanaren Rick Santorum avslutade sin presidentkampanj igår kväll, vilket innebär att det blir Mitt Romney som utmanar Barack obama i höstens presidentval i USA.
LO presenterade igår en sysselsättningrapport där de vill prioritera fler skattesubventionerade anställningar och en obligatorisk rehabiliteringsförsäkring det skriver Wanja Lundby Wedin och fortsätter alltså ”The Wanja Principle” (ni kan söka på bloggen vad jag menar om ni undrar, bland annat när hon tyckte staten skulle köpa Saab).
Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: BRC detaljhandelsförsäljning mars kl 1.01
– Japan: maskinorder februari kl 1.50
– Italien: växelemission kl 11.00
– Storbritannien: auktion av 5-årig statsobligation kl 11.30
– Lettland: KPI mars kl 12.00
– USA: importpriser mars kl 14.30
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Fed: Beige Book kl 20.00
USA igår: Oron för en börsnedgång och tilltagande volatilitet den närmaste tiden gör att placerarkollektivet har betydligt närmare till sälj- än till köpknapparna för tillfället. Se stigande spanska och italienska obligationsräntorna och uttalande från både de japanska och amerikanska centralbankerna att marknaden inte ska förvänta sig några nya stödpaket tynger sentimentet tillsammans med sämre sysselsättningsstatistik än väntat i fredags. Alcoa inledde igår rapportsäsongen efter USA-börsernas stängning. Förväntningarna var lågt ställda och istället för en förlust presenterade bolaget en vinst som fick aktien att stiga med mer än 4 procent i efterhandeln.
S&P 500 inledde tisdagen nedåt och inte förrän ett par timmar innan stängning bromsades nedgången upp. Gårdagens högsta 1383 noterades redan efter tio minuters handel och lägsta noteringen 1357,4 någon timme innan stängning. Stängningskursen på 1358,6 motsvarade en nedgång med 1,7 procent. Det var den femte dagen i rad som indexet stängde rött. 96 aktier steg och 393 backade. Totalt omsattes 3,2 miljarder aktier vilket var 13 procent mer än det dagliga tremånaderssnittet.
Nasdaq Composite backade 1,9 procent och Russell 2000 2,2 procent.
S&P 500 har hittills i år stigit med 8 procent, DJIA med 6 procent och Nasdaq med 15 procent.
Asien nu på morgonen: Asienbörserna faller för sjätte dagen i rad. Oro för styrkan i den amerikanska ekonomin samt de stigande räntorna för Spanien minskar riskaptiten. Nedgångarna leds av Hang Seng (Hong Kong) som noteras på -1,2 procent. Japan backar 0,9 procent och Australiska All Ordinaries noteras för en nedgång på 0,8 procent. Finans-, olja-, gas- och råvarubolag tillhör förlorarna.