Varningssignaler övergår i osäkerhet

Det hände inte något speciellt på de finansiella marknaderna, det kändes som före en stor helg – fast lugnare. Sämsta sektor i Europa och Sverige blev finans och som motpol hittade vi teknologiaktier. Skanska tillhörde vinnarna efter att ha fått en order värd 1,7 miljarder kronor.

Efter en skvalpig inledning noterades dagshögsta 1088,8 strax innan klockan 10.00. Kursen föll sedan svagt fram till klockan 14.00 då dagslägsta vid 1079,6 noterades. Stängningen på 1080,6 motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

Precis som föregående vecka avslutades förra veckan starkt men nedgången tisdag-torsdag innebar trots det att veckaan som helhet stängde på minus 0,9 procent.  Hittills i år har OMXS30 avancerat 9,4 procent. Igår steg 35 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Det återstår om den svaga bredden är på väg att återvända eller om gårdagen ska ses som en paus inför stundande uppgångar. Omsättningen för OMXS30 uppgick igår till 11,9 miljarder kronor vilket var 8 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Även om april månad historiskt är den bästa månaden under Q3 ska vi vara beredda på att den stigande trenden börjar närma sig sin fjärde födelsedag och historiskt vet vi att just fyra år en viktig tid att hålla koll på, speciell nu eftersom föregående stigande trend från slutet av 2002 till juli 2007 varade i hela 4,7 år (alltså betydligt längre än snittet). 

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Volvo B (+0,5%), TeliaSonera (-0,2%) och Ericsson B (+0,9%).

Bästa sektor under gårdagen blev teknologi men desto fler backade. Sämst gick finans och tjänsterelaterade bolag som backade 1,1 respektive 0,8 procent.

Gårdagens haramiliknande kursstapel visar att det börjar råda allt osäkrare köparna, åtminstone på kort sikt. I 30-minutersdiagrammet var det tydligt att köparna flydde marken så fort 200-perioders medelvärde testades. På slutet såg de nästan ut att ge upp kampen. Det blir spännande att se om denna håglöshet kommer att prägla inledningen vilket jag tror. Nu blir det spännande att se om köparna kommer tillbaks vid någon av de närmaste stödnivåerna eller om vi ska få ett nytt test av 1055-nivån. På ovansidan behöver 1101 tas ut för att återställa ordningen från i måndags.

 

Stefan Löfven menar att spelplanen ritades om när den borgerliga alliansen inte fick egen majoritet vid valet 2010 och att Socialdemokraterna därför kan tänkas sig att bilda en minoritetsregering vid en valvinst 2014. Är det inte alltid (S) gjort tillsammans med Vänsterpartiet? Det är väl inte ofta de varit i ensam majoritet? Eller har jag missat något?

Trots blåsten kring Tolgfors och Saudiaffärerna, där riktlinjerna drogs upp för snart tio år sedan är alla partier utom MP och V överens om att vapenexporten ska fortsätta. Det känns lite som dubbelmoral. Alla vill vara präktiga och förtalar Saudiarabien men samtidigt vill man inte vara utan intäkterna som vapenexporten ger.

Skanska tror på Göteborg som en framtidsmarknad, vilket i alla fall historiskt har visat sig ödesdigert. Med risk för att få äta upp även detta uttalande säger jag det igen: ”Alla kriser börjar i Västsverige (Teko- , varvs- , bilindustrin…)”. (Det är alltid kul när jag får lite ”hugg” och nu börjar jag friskna till och har ju som vanligt svårt att hålla tyst).

Fredrik Reinfeldt säger sig inte tro på sänkta ungdomslöner. Nu börjar jag snart överväga att byta parti! Jag hade hoppats att M skulle gå i framkant och införa entreprenörsskap på riktigt i skolan och förenkla för företag att anställa ungdomar. Se till att varje elev som går ut från gymnasiet har F-skatt och ett bolag färdigregistrerat att ta i drift dag ett. Det bör inrättas en variant på egenföretagare (för ungdomar) som under de första fem åren innebär att hälften av det som betalas in till företaget för fakturerade tjänster automatiskt överförs till skattekontot. Lån får bara tas till hälften av det egna fria kapitalet. Det skulle verkligen förenkla för ungdomar att komma in i arbetslivet och uppdragsgivarna skapar sig utan större risk möjlighet att lära känna ungdomarna. Idag vågar man inte anställa ungdomar för att man inte vet om de är lata och skulle det visa sig går det inte att bli av med dom. Hårt men så är det, trots att ingen vågar prata öppet om det.

Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: BRC butikspriser mars kl 1.01
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn mars kl 8.30
– SCB: tjänsteproduktion februari kl 9.30
– SCB: restaurangindex februari kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) mars kl 9.58
– Danske Bank: konjunkturprognos kl 10.00
– Storbritannien inköpschefsindex klockan 10.30
– EMU: detaljhandel februari kl 11.00
– Tyskland: industriorder februari kl 12.00
* EU: Räntebesked kl 13.45
– USA: Finansminister Geithner talar
* USA: ADP sysselsättning privat sektor mars kl 14.15
– ECB: Presskonferens kl 14.30
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn mars kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Polen: räntebesked

USA igår: Efter det positiva inköpschefsindexet i måndags förväntade sig placerarkollektivet att även industriorder skulle komma in starkare men istället tyngde siffran som presenterades igår. Feds protokoll från senaste räntemötet innehöll både ris och ros. Den ekonomiska återhämtningen anses bland alla ledamöter så stabil att chansen för ytterligare stödpaket anses som obefintlig. Den ljusare synen på den amerikanska ekonomin fick riskaptiten att tillta de två sista timmarna.

En inledande nedgång fick indexet att backa fram till klockan 20.00 då dagslägsta 1404,6 presterades. Stängningskursen på 1413,4 motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Uppgångarna fortsätter och som det brukar vara när riskaptiten ökar går småbolag bättre än övriga sektorer. S&P 500 utmanar nu toppen från maj 2008. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 5,6 procent färre än normalt.

Asien idag på morgonen: Det är mestadels små nedgångar i regionen nu på morgonen. Japan och Sydkorea sticker ut och börsrena faller med 2,1 respektive 1,3 procent. Hong Kong och de kinesiska börserna håller stängt.  I Austrilien noteras All Ordinaries kring nollstrecket.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar