IMF-chefen Christine Lagarde sade vid ett möte i Washington att skuldkrisen nu tilltar i omfattning och är på väg mot ett läge där den inte kommer att lösas av några enstaka länder i Europa. En emission av statsobligationer från Spanien övertecknades dock, vilket ledde till lägre spanska marknadsräntor. Positivare inköpschefer än väntat i Tyskland indikerar att tillverkningsindustrin backar mindre än väntat, men nivån under 50 innebär fortfarande att de väntar sig en tillbakagång. Arbetslöshetssiffrorna för föregående vecka i USA var de lägsta sedan maj 2008.
Som förväntat var det skvalpigt under förmiddagen igår på Stockholmsbörsen som dock hämtade mod när stödet vid 931 höll. OMXS30 steg till 951,50 fram till USA-öppningen. Den kraftiga intradagsvolatiliteten fortsätter, inte alltid helt enkelt att träffa rätt men under torsdagseftermiddagen var det relativt enkelt att vara med åtminstone på uppgången. Stängningen vid 946,7 motsvarade en uppgång på 0,8 procent vilket innebär att veckan fortfarande noteras för en nedgång med 1,7 procent. Av de 65 aktier jag dagligen går igenom steg 47 och 17 stängde på minus. Tele2 rekylerade upp med 2,3 procent och Ericsson avancerade 1,9 procent. Boliden föll däremot 1,8 procent. Omsättningen uppgick till 12 miljarder kronor vilket var lägre än i onsdags och 9 procent lägre än snittet.
Högst omsatta aktier på Stockholmsbörsen under torsdagen blev i nämnd ordning: HM B (+1,2%), Volvo B (+0,5%) och Ericsson B (+1,9%).
Alla sektorer utom alternativa energikällor steg under torsdagen. Bäst utvecklades IT och telekom som steg me 1,6 respektive 1,2 procent.
Bäst bland verkstadsbolagen gick Assa Abloy som avancerade 1,4 procent till 161,90 kronor.
Tele2 fick flera höjda rekommendationer från bla Danske Bank under torsdagen och hämtade igen något av onsdagens fall. Aktien steg 2,4 procent till 126,50 kronor.
Gårdagens förhållande små rörelser på både S&P 500 och OMXS30 där det bildades en reversalformation för uppgång på Stockholmsbörsen är spännande. Efter de senaste dagarnas varannandagsformation där det fallande MA-100 har testats och stått pall de senaste fem dagarna. OMXS30 befinner sig nu i ett stödområde, samtidigt som en positiv reversalformation indikerar att en kortare reyl kan vara i antågande. Min målkurs kring 1050 under december ser ut att bli svårnådd. Inför dagen är det mycket som talar för att gårdagens positiva reversalformation kommer att prägla inledningen av fredagen.
Två av mina favoritbloggrannar Cornucopia och http://mfc.elmberg.net/2011/12/15/kreditinstitutet-fitch-firar-jul-tidigt-genom-att-sanka-langsiktiga-kreditbetyget-for-8-av-varldens-storsta-banker/noterar att åtta av världens största banker fått sänkt kreditbetyg av Fitch. Villaägarnas Riksförbund gnäller på opinionssidorna SVD om att räntorna slår mot villaägarna. Varför i hela friden har de inte passat på att amortera när räntan var extremt låg? Istället använder man överskottet till att köpa julklappar verkar det som, märkligt… DN, AFV
Frankrike ser ut att gå mot recession i och med att även fjärde kvartalet ser ut att missa tillväxtmålen. DN, SVD, AFV
Håll koll på följande tider:
– Frankrike: näringslivets konfidensindikator december kl 8.45
– SCB: småhusbarometern november kl 9.30
– EMU: arbetskraftskostnader 3 kv kl 11.00
– EMU: handelsbalans oktober kl 11.00
– Irland: BNP 3kv kl 12.00
– USA: KPI november kl 14.30
Statistik från USA fortsätter att komma in bättre än väntat. Gårdagens veckosiffra över antalet nya arbetslösa under förra veckan visade på 24.000 färre än väntat. Affärförhållandena för industrin som Empire State Manufacturing indikerar steg till 9,53 mot förväntade 3,00, ökningen var liknande för Pennsylvania. Som motvikt kom IMF-chefen Christine Lagardes uttalande i Washington: ”krisen inte bara håller på att visa sig, utan eskalerar”.
S&P 500 steg inledningsvis till motståndsnivån kring 1225 men uppgången täpptes till relativt snabbt. Resten av dagen var trots de positiva nyheterna en skvalpig historia. Stängningen på 1215,75 motsvarade en uppgång med 0,3 procent. Av de 500 aktier som ingår i indexet steg 446 och 44 föll. Sämst utveckling av de amerikanska börsindexen var det på teknikintensiva Nasdaq som föll med 0,3 procent och bäst utvecklades småbolagen där Russel 2000 steg 1,1 procent. Det var fjärde dagen i rad som Nasdaq stängde rött. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier på S&P 500 vilket var lägre än i onsdags och 15 procent lägre än snittet. DN, AFV
Bäst i USA under torsdagen gick energi- och läkemedel. Sämst gick däremot olje- och gassektorn.
Det är mestadels uppgångar i Asien nu på morgonen. Kinesiska Shanghai som tagit mycket stryk på senare tid rekylerar upp med 2,3 procent. I Austrailien stiger All Ordinaries med 0,5 procent och japanska Nikkei avancerar 0,3 procent. DN