70% CHANS FÖR EN LÅGPUNKT I NÄSTA VECKA

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter en inledning under nollstrecket återhämtade sig amerikanska aktier successivt under onsdagen, och de ledande aktieindexen stängde kring oförändrade nivåer. Tekniksektorn visade framfötterna, bland annat stärkt av Twitter, samtidigt som starka kvartalsrapporter gav stöd åt bland annat Macy’s och Cisco.

Dow Jones Industrial Average stängde oförändrat på indexnivån 17.612, medan det bredare S&P 500 backade 0,1 procent till 2.038. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 4.675.

Omsättningen uppgick till drygt 600 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Att Bank of England sänkte sin tillväxtprognos och varnade för låg inflation tyngde de europeiska börserna och den inledande amerikanska handeln.

”Det var lite nervöst i början av dagen, i spåren av utvecklingen i Europa, men som så ofta försvann en del av oron när Europabörserna stängde och vi inte såg några riktigt dåliga kvartalsrapporter eller någon annan svag ekonomisk data. Vi fick en nedgång och som vanligt passade investerare på att köpa. Det finns fortfarande en rädsla att hamna utanför när börsen går upp”, sade Steve Bombardiere, trader på Conifer Securities i New York, till Bloomberg News.

På statistikfronten visade en rapport från USA:s handelsdepartement att landets grossistlager steg 0,3 procent i september, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att grossistlagren skulle ha ökat med 0,2 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Kvartalsrapporterande Macy’s sänkte vinst- och intäktsprognosen för helåret, men redovisade ett bättre än väntat resultat för det tredje kvartalet vilket bidrog till en uppgång på 5,1 procent.

Även klocktillverkaren Fossil kom med en stark rapport, samtidigt som aktieåterköp för 1 miljard dollar aviserades, varpå aktien avancerade 8,4 procent.

Botoxtillverkaren Allergan steg 0,6 procent efter uppgifter om att Actavis uppges vilja betala minst 60 miljarder dollar för bolaget.

Twitter lyfte 7,5 procent efter att ha kommunicerat sin strategi till analytiker vid ett event i San Francisco. Bolaget meddelade bland annat att det spår en tillväxt i linje med eller högre än IDC:s (International Data Corporation) prognos, samt att det tittar på nya mobilappar utöver videotjänsten Vine, som Twitter köpte i oktober 2012.

Bankerna Citigroup och JP Morgan försvagades 0,7 respektive 1,3 procent, sedan de gått med på att böta drygt 1 miljard dollar var för manipulation på valutamarknaden.

Efter USA-börsernas stängning redovisade Cisco, tillverkare av nätverksutrustning, ett justerat resultat på 0:54 dollar per aktie – något högre än analytikernas förväntningar på 0:53 dollar.

I samband med kvartalsrapporten meddelade Cisco att finanschefen Frank Calderoni planerar att lämna sin post. Han kommer att ersättas av Kelly Kramer, som i dagsläget är chef för företagets Corporate Finance-avdelning. Ciscos aktie steg drygt 2 procent i efterhandeln.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Historiskt talar dock det mesta för att vi kommer att få en rekyl inom kort och den kan bli kraftfull om inte köparna vågar sig tillbaks innan sentimentsnivån kring 1348 som gäller för de senaste veckornas uppgång. Jag skrev även att rekyler i starka trender tenderar att bli små och obetydliga”. Onsdagen inleddes upp mot 1426 och markerade 1419 som lägsta nivån i den första timmens box. När boxen punkterades senare under förmiddagen innebar det att senstimentsnivån i gapet mellan måndag-tisdag hade punkterats och talar mer för en fortsatt ned- än uppgång. Enligt WT 1.1 blev det en säljsignal kl 13:00 som sedan höll till 17:24. Stängningen vid 1408,9 motsvarade en nedgång med 1,1 procent.

Gårdagens röda closing marubozu punkterade stängningskurserna tillbaks till den 4/11 och det innebär att de flesta som köpt för uppgång de senaste sex dagarna nu ligger back men vi vet naturligtvis inte var de placerat sina stoppar. Att kliva på för uppgång strax innan ett motstånd är aldrig en bra strategi, det har jag tjatat om många gånger. Jag har även påtalat att rekylerna ofta är små och att det är ett styrketecken om köparna kommer tillbaks tidigt. Kan vi då kliva idag om köparna visar sig komma tillbaks, och när vet vi förresten det? 16/17-stapeln markerade 1415 igår som den första nivå som behöver tas ut för att köparna ska anses ha visat sig men första halvtimmen räknas inte. Om sedan 1417 tas ut har vi en magnet upp mot 1420 och sedan har vi nästa styrkebesked om 1423 håller för en dagsstängning ovanför. Men för övernattning ser jag ännu ingen setup för uppgång när taket i triangeln är så pass nära.

En av framgångsfaktorerna för att lyckas med trading är att inte försöka vinna varje spel utan ha tålamod och vänta på en bra hand. Jag brukar säga att man ska sitta på händerna och det är nog den bästa swingstrategin för dagen, om man letar setuper för uppgång.

Gårdagens volym var något högre än i tisdags men trots det 13 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag studerar som ni vet varje dag sektorrotationer för att läsa av om glaset är halvfullt eller halvtomt. En av mina indikatorer på att glaset är halvfullt är när sällanköpsvaror överperformar dagligvaror vilket var fallet fram till månadsskiftet februari-mars men nu har den trenden vänt och fhar sedan augusti förstärkts. Detta har varit en träffsäker sentimentsindikation både år 2000 och 2007 men om framtiden vet vi ännu inget.

Endast en sektorer stängde på plus igår och det var dagligvaror. Sämst gick finans, oljebolag och teknologi. Jag placerar det i den negativa vågskålen.

186 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår, 166 stängde på oförändrat medan 340 aktier stängde på minus. Jag tolkar den dåliga bredden tillsammans med den defensiva driften och låga volymen som att glaset är något mer halvtomt än i början av november.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Nordea, HM B följt av Volvo B.

Störst påverkan på OMXS30-indexet som föll med 16 punkter hade Nordea som ensamt tyngde indexet med 3,9 punkter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux B (+0,6%) följt av SKF B (+0,5%) och Boliden (+0,5%). Sämst gick Nordea (-2,8%) och Alfa Laval (-2,2%) följt av (för tredje dagen i rad) SSAB A (-1,9%).

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Gränges (kl 7.30), Bong (kl 8.00), Proffice (kl 8.00), Multiq (kl 8.30), Peab (kl 13.00-14.00), Bure

FIRST NORTH
– Firefly, Generic, Insplanet, Light Lab, Starbreeze

AKTIETORGET
– Alphahelix, Delta Minerals, Ecoclime Comfort Ceilings

ÖVRIGA NORDEN
– DNO (kl 8.00), NKT Holding (kl 8.00), Eidesvik Offshore, Farstad Shipping, Intex Resources, Nio, Polarcus

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Wal-Mart (kl 13.00), Salzgitter

STÄMMOR
– Starbreeze

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Gränges: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Proffice: rapportpresentation kl 12.00-13.00
– Seamless: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

KAPITALMARKNADSDAG
– Ericsson: i Stockholm kl 8.30-17.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Lovisagruvan (1:00 kr extra), Prosafe (0:36 nok)

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder september kl 0.50
– Storbritannien: RICS husprisindex oktober kl 1.00
– Japan: industriproduktion (def) september kl 5.30
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, fasta investeringar oktober kl 6.30
– ECB: Sabine Lautenschläger talar vid SNS-seminarium i Stockholm kl 8.00
* Tyskland: KPI (def) oktober kl 8.00
– Frankrike: KPI oktober kl 8.45
– Spanien: KPI (def) oktober kl 9.00
– Irland: KPI oktober kl 12.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v 45 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: antal lediga jobb (JOLTS) september kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: statsministerns frågestund kl 14.00

CENTRALBANKER
– Sydkorea: räntebesked kl 2.00
* ECB: månadsrapport kl 10.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

USA: Igår skrev jag: ”Historien har lärt oss att rekyler i samband med starka trendfaser ofta blir små och kortvariga. Det kan räcka med några timmar och sedan vågar inte köparna riskera att missa tåget”. Det inledande nedstället testade vid två tillfällen av 2032 som höll och fick indexet att successivt återhämta sig för att till slut stänga marginellt under tisdagens stängning.

Även om måndagens lägsta punkterades tillfälligt under gårdagen kom köparna tillbaks och fick åter till en stängning i den övre delen av kursstapeln, vilket var den 17:e i ordningen av de senaste 20 dagarnas kursstaplar. Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen även om det börjar bli allt mer tecken på att att en hälsosam rekyl behövs.

Volymen igår var högre än i tisdags men 9 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

255 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus igår medan 7 stängde på oförändrat och 238 aktier stängde på minus.

Bästa sektorer igår blev cykliska produkter och telekom. Sämst gick energi och kraftbolag.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med 1,4 procent för att stänga vid $11,2. Google vände ner och backade med 0,6 procent till $547,2. Twitter vände med kraft upp efter positiva uttalande från bolaget om framtiden och steg med hela 7,4 procent för att till slut stänga vid $42,5 medan den sociala kollegan Facebook steg med måttliga 0,2 procent till $74,7.

Asien: Efter inledande uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna, där Japan åter agerar draglok, har uppgångstakten avtagit påtagligt de senaste timmarna.

Nikkei: +1,1%
Kospi: -0,3%
Shanghai: -0,4%
Hang Seng: +0,3%
Taiwan: +0,9%
Bombay: +0,1%
All Ordinaries: -0,4%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar