NEW YORK: NÄRA OFÖRÄNDRAT, BIOTEKNIK LYFTE NASDAQ, S&P -0,1%
STOCKHOLM (Direkt) Börserna i USA fortsätter att uppvisa små förändringar. Intradag var S&P 500 uppe på ny rekordnivå om än med liten marginal, men stängning skedde i nivå med de åtta föregående handelsdagarna.
Dow Jones Industrial Average och S&P 500 avslutade dagen med små nedgångar om 0,2 respektive 0,1 procent till nivåerna 18.405 respektive 2.171. Nasdaq steg däremot 0,4 procent till 5.184.
Omkring 628 miljoner aktier omsattes på New York Stock Exchange och på Nasdaq bytte drygt 420 miljoner aktier ägare. 20-dagarssnittet är 793 miljoner för NYSE och 405 miljoner för Nasdaq.
Fallet för råoljepriset tilltog under kvällen. WTI föll närmare 4 procent och noterades stundvis under 40 dollar fatet, den lägsta nivån sedan i april. Brent handlades cirka 3,2 procent lägre.
Följaktligen var energibolagen under press på börsen, med Exxon ned 3,5 procent och Chevron 3,3 procent lägre.
”Dagens fluktuation är helt driven av energi, och mer specifikt den nedåtgående spiralen i olja”, säger Michael Antonelli på Robert W Baird till Bloomberg News.
”Fed gör inte mycket och rapporterna har inte riktigt erbjudit något minnesvärt. Vi såg marknaden gå sidledes förra veckan och jag tror faktiskt att det är bra. Ju längre vi stannar så här högt desto mer stabil kommer marknaden att vara, särskilt om Fed fortsätter att lämna dubbla budskap”, fortsatte han.
Samtliga 37 energibolag i S&P 500 backade, nio av dem med mer än 5 procent. Sämst gick Diamond Oil som tappade 7,7 procent. Minst dålig var utvecklingen för Spectra Energy, som backade 0,7 procent.
Nasdaq-indexet höll sig på fötterna med hjälp av hälsovård och IT. Hälsovårdssektorn som helhet avancerade 1,6 procent, och undersegmentet bioteknik stängde 1,8 procent högre.
Biogen och Ionis meddelade att bolagen uppnått positiva resultat vid tester av en medicin för behandling av en för spädbarn dödlig muskelåkomma. De båda bolagens aktier steg på börsen – Biogen var upp 4,1 procent och Ionis, med betydligt mindre vikt i index, avancerade 30,2 procent.
Apple, Alphabet och Yahoo hjälpte också till att knuffa upp Nasdaq, med uppgångar på mellan 1,2 och 1,8 procent.
Som en följd av uppgången efter förra veckans väl mottagna rapport har Amazon avancerat till fjärde plats på listan över bolag med störst marknadsvärde. Exxon får se sig passerat. Amazon steg 1,2 procent, och har ökat drygt 4 procent sedan rapporttillfället.
Elbilstillverkaren Tesla meddelade innan börsöppning att bolaget kommit ett steg närmare ett förvärv av solenergibolaget Solarcity. Elon Musk är ordförande och största aktieägare i båda bolagen. Teslas aktie avslutade handelsdagen 2 procent lägre, medan Solarcity föll 7,4 procent.
Däremot steg solenergikollegan First Solar med 1,5 procent.
Wal-Mart har annonserat att bolaget ska sälja hudvårdsföretaget California Babys produkter i sina varuhus. Wal-Mart hörde till vinnarna av de större bolagen med en uppgång på 1,1 procent.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 5 punkter och noterades till 1,5 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Fem av de senaste fem handelsdagarna har varit uppe strax över MA-200 och därefter vänt ner och stängt under medelvärdet. Första dagen i augusti har historiskt inneburit nedgångar i ungefär 70 procent av åren.”
nför fredagen skrev jag: ”Tre av de senaste fyra dagarna har MA-200 tagits ut men det har saknats tillräckligt med nya köpare för att hålla kvar kursen ovanför nivån. Vi har med andra ord haft tre falska utbrott med efterföljande svansar på ovansidan.”
Jag måste kommentera ett beteende som jag ställt mig frågande till länge och det är alla som skriver hur mycket OMXS30 ska öppna upp och ner. Vad har man för nytta av det? Är det bara för att det är så enkelt att se och många har ett behov av att visa att de vet var öppningen kommer att ske? Enligt mitt synsätt är det helt irrelevant och i de flesta fall kontraproduktivt om man inte tradar olika typer av gap. Det finns en mängd olika typer av gap och ska man ha någon nytta av detta måste man lära sig att skilja på karaktäristiken för de olika gaptyperna och det är inte enkelt. Igår bjöds vi på ett gap som jag kallar för ett U-svängsgap och vad ska man göra när de dyker upp? Jo, trada det åt andra hållet, det är allt annat än positivt. Jag räknade för skoj skull hur många som jag följer på twitter, nyhetsbyråer och analytiker som skrev om en ”positiv öppning och fortsättnin” och hittade snabbt 18 stycken innan gårdagens öppning, som sade att veckan skulle inledas positivt. Gjorde den det då? Ja, de fick rätt, i någon minut…
Efter måndagens öppning rakt in i motståndet vid 1396 var det säljarna som höll i taktpinnen ner till 1375 där säljtrycket avtog och steg fram till 20 minuter innan stänging. Slutnoteringen blev 1379,5 vilket motsvarade en nedgång med 0,5 procent.
Det var sjätte dagen i rad som kursen tog sig upp över primärtrenden för att sedan stänga dagen under nivån. Gårdagens kursstapel var den kraftigaste sedan den 11 juli och utvecklades till en bearish engulfing som är en negativ omslagsformation.
Bästa sektorer igår blev oljebolag medan kraftbolag gick sämst följt av verkstad och teknologi. En något defensiv bild enligt mig.
Volymen igår var något lägre än fredags och hela 27 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar var det bara 37 procent som steg.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Lufthansa (kl 7.30), Pfizer, Procter & Gamble (före USA-börsernas öppning) (kl 13.00), Cummins (kl 13.30), BMW, Emerson Electric (före USA-börsernas öppning), HTC, Kennametal (före USA-börsernas öppning), Terex (för USA-börsernas öppning), Trimble (efter USA-börsernas stängning)
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Fordon: ACT månadssiffror över lastbilsleveranser USA
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Crowdsoft Technology: första dag för handel Aktietorget (ändrat datum)
MAKROSTATISTIK
– SCB: fordonsstatistik juli kl 9.30
– EMU: PPI juni kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion juni kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 6.30
– RB: reparesultat kl 10.15
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Varannandagsrörelserna fortsätter inom en relativ smal tradingrange med ömsom sälj- och ömsom köpsignaler.”
Veckan inleddes med en svag nedgång följt av en uppgång mot 2178 som blev dagshögsta och en ny ATH-notering. Stängningen vid 2070,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
Sedan den 14 juli har kursen rört sig inom en extremt smal tradingrange mellan 2156 och 2179. För att hitta en månad med lika små genomsnittliga rörelser måste vi förflytta oss tillbaks till november/december 2014. Efter små rörelser kommer stora och det ska bli mycket intressant att se om den kommande expansionen kommer att ske norrut eller söderut. Det finns fler intressanta noteringar och det är relationen mellan SP500 och guld som senast hade en topp i början av juni. En fråga som blir alltmer relevant är varför inte Fed vågar höja räntan under 2016 som de aviserade i december. Bedömningarna nu är 88 procent för att räntan inte höjs i september heller.
Volymen igår var den lägsta sedan den 25 juli och 10 procent under det dagliga snittet för de senaste månaderna. 56 procent av aktierna i indexet steg under måndagen. Bästa sektorer igår blev defensiva hälsovård och sämst gick återigen oljebolagen. VIX steg med 4,8 procent till fortfarande låga 12,4 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2250 och 2095 den närmaste månaden. För tillfället är 77 procent av placerarkollektivet positiva vilket kan jämföras med 85 procent för en vecka sedan men det är enligt mitt synsätt inte bra när flocken är extremt optimistiska.