5/9-2022 OMXS30: Veckan avslutas med en bullish above the stomach

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Som jag skrev för en vecka sedan och flera gånger under den gångna veckan, pågår en rekyl tills den ersätts av en positiv fortsättningformation. Sedan den senaste toppen vid 2065 har vi inte bjudits på en enda stängning över föregående dags högsta som noterats i den övre tredjedelen av candlen (en fortsättningformation). Jag skrev även att om 1930 punkteras utan att snabbt återtas ställs siktet in mot årslägsta vid 1850. Varför är då zonen kring 1930 så kritisk? Jo, det viktigaste fibstödet (62%) för sensommaruppgången möter upp där, golvet i den stigande trendkanalen, nollzonen i SMACD och dessutom har nivån varit i spel flera gånger sedan marslägsta. Indexet befinner sig alltså kring en viktig stödnivå samtidigt som fredagen stängde 5 procent under det nedre bollingerbandet. När indexet är översålt kring en viktig stödnivå borde det resultera i åtminstone en uppstuds men om så inte blir fallet är det underliggande sentimentet svagare än jag befarat. Nu vill jag se köparna komma tillbaka och effektuera en positiv fortsättningsformation som får indexet att dra upp genom standard line kring 2010 och att det inte omgående därefter noteras en ny lägre lägsta.”

Den gångna veckan inleddes med skvalpiga rörelser kring 1930-nivån. Efter en punktering av nivån i torsdags kom köparna tillbaka och avslutade veckan med en positiv fortsättningsformation. Totalt backade OMXS30 med 1,6 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 20,4 procent. Självklart är det bra med en positiv fortsättningsformation, som vi såg i fredags, men nu behöver 1970 återtas för att siktet ska ställas in mot den senaste toppen vid 2065.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är nedåtriktad. Indexet tyngs sedan den 24 februari av ett dödskors (MA-50 skar då ner genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras i zonen där risken för nedgång är större än chansen till uppgång.

Volymen den gångna veckan har bortsett från i onsdags legat under snittet. Volymbalansen är neutral.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 43 procent. Just nu är det bara 12 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 10 procent vilket är något högre än snittet som noteras kring 8,7.

På ovansidan möter närmast 1945 följt av zonen kring 1950 och standard line vid 1970 samt området kring 2000.

På nedsidan möter närmast 1919 följt av zonen kring 1900 och årslägsta vid 1850.

På lång sikt är jag negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.

Sammanfattning: OMXS30 befinner sig i en fallande trend i de flesta tidsupplösningar. I fredags bjöds vi på en bullish above the stomach som är en positivt fortsättnings- och omslagsformation. Det allra första jag nu vill se är att den senaste veckans högsta vid 1976 passeras vilket kan vara ett tecken på torsdagens lägsta kan bli en ny högre lågpunkt. Om däremot indexet vänder ner innan 1976 passerats har vi sett ytterligare en ny lägre högsta, den tredje bara sedan 2065-toppen, vilket bekräftar det negativa utseendet. RSI-4 tog i fredags ut bekräftelsenivån från den 25 augusti och det blir nu spännande att se om det även denna gång leder till en uppgångsfas, som vi sett vid de tre senaste tillfällena. I det fall indexet vänder ner innan cloud span b passerats är det angeläget att inte 1850 ger vika, framförallt inte med kraft och tilltagande volym, då risken ökar påtagligt för ett jobbigt säljtryck. Nu vill jag se att fredagens positiva candle följs upp av fler fortsättningsformationer.

Motstånd: 1945 / 1950 / 1970 / 2000
Stöd: 1919 / 1900 / 1850 / 1805-1795

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 17+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 51%.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar