Börsen öppnar oregelbundet – svårt läge – närmar sig utbrott

omsattning56Börsveckan inleddes med en uppgång som toppade efter bara fem minuter, därefter låg index och skvalpade inom några få punkters intervall. Oron i Dubai känns för gammelmedia åter som kallt kaffe (misstänker jag). När Stockholmsbörsen stängde var det på plus 0,3 procent och motståndsnivån 956 punkter. Omsättningen uppgick till 10,4 milarder kronor, vilket var hela 30 procent lägre än de senaste tre veckornas omsättning. Det kan i och för sig vara spännande med så små volymer som vi ser nu, en nyhet kan få både köpare och säljare att köra kursen upp eller ner genom de nivåer som för tillfället bromsar utbrotten.

Totalt steg 173 aktier, 242 backade och 187 aktier stängde på samma nivå som i fredags. Plankan var platt och tråkig hela dagen och skrek ”låt bli”! Totalt sett dominerade köparna i 62 procent av affärerna. Autoliv och Lundin Mining var de enda aktier som tillhörde de som var extremt omsatta.

Banksektorn och förbrukningsvaror tillhörde gårdagens vinnare. Sämst gick det för IT och råvaror. Nordea och Swedbank var de bankaktier som lyfte finanssektorn mest med uppgångar på 1,8 respektive 1,9 procent i kombination med hög omsättning.

sektorer146Återigen var det H&M B som var högst omsatt, igår med ett svagt plus på 0,5 procent ohc 396,60 kronor som stängningskurs, kanske förväntningar på en bra rapport idag. Ericsson slutade näst högst på omsättningslistan och backade 0,3 procent till 66,85 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning återhämtade sig Ericsson i USA till samma nivå som vid gårdagens öppning i Stockholm.

Autoliv fortsätter att imponera, igår var inte uppgången så kraftfull som tidigare, men volymen är imponerande. Igår skrevs uppgången till 0,5 procent och 304,50 kronor.

Mina gamla favoriter SKF och Sandvik tuffade på igår och steg 1,4 respektive 1,8 procent.

Kontradefensiva AstraZeneca tappade 0,7 procent till 325,30 kronor. Kan vara ett tecken på en något större riskaptit.

Finans bra i Sverige, men backade i USA, hmm.

Nu på morgonen har H&M presenterat försäljningssiffror för november som visar på att försäljningen sjönk med 9 procent i jämförbara butiker, vilket är sämre än analytikernas förväntningar. Bolaget är dock snabba med att kommentera siffrorna och påpeka att december har startat bättre och visar på en försäljningsökning på 11 procent de första två veckorna. 

Rörvik håller en extra bolagsstämma idag.

Volvo kommer att presentera lastvagnsleveranser under november.

Husprisindex steg oväntat under november i Storbritannien.

Under dagen presenteras inflationssiffror i Spanien.

I eftermiddag kommer det en hel del viktiga siffror från USA. Kl 14:30 presenteras producentpriser, Empire index. En halvtimme senare är det dags för Ticsdata och 15:15 industrins kapacitetsutnyttnande under november. Efter börsens stängning är det dags för husmarknadsindex för december.

Under eftermiddagens kommer det rapport från Opec över oljesituationen under december.

Inte så viktigt men värt att notera att Mona Sahlin slitit sig loss från julstöket med Ibbe och träffar kl 10:00 riksdagsjournalisterna. En gissning är väl att hon antar Göranperssonskpösmunkhet efter den senaste tidens framgång i opinionsmätningarna.

Mörkret i Malka Oil fortsätter. Informationen är bristfällig. På torsdag kommer förhoppningsvis en del moln att skingras, men jag är tveksam till trovärdigheten i de uppgifter som lämnas.

I Grekland fortsätter vänstersåpan i ett land som med all önskvärd tydlighet visar hur det fungerar i verkligheten när de röda axelmakter styr och lämnar en hel del övrigt att önska. Nu lovar den grekiska regeringen att komma med en ”nationell överenskommelse” för att rädda landet undan ett skenande budgetunderskott. Nedskärningarna under 2010 kommer att bli 8 miljarder, budgetunderskottet uppgår till 300 miljarder. Lars Ohly du har facit på din politik i Grekland!

Börserna i USA var totalt sett positiva och nosade på årshögsta igår. Det kalla kaffet och den oväsentliga krisen (enligt gammelmedia) har trots allt en viss effekt på världens börser då beskedet igår att Abu Dhabi kommer att ge det krisande Dubai World och Exxon ett stöd på 10 miljarder dollar.

När börserna stängde hade S&P 500 avancerat med 0,7 procent till 1114 punkter. DJIA 0,3 procent och Nasdaq 1,0 procent. Omsättningen var lägre än de tre senaste månadernas genomsnitt.

Under fredagen mottogs ryktet om att Citigroup kommer att genomföra en nyemission på 17 miljarder dollar som positivt. Pengarna skall användas för att betala tillbaks Tarp-lånen. Återbetalningen kommer att innebära en förlust om 8 miljarder dollar. Vadå, det kan väl inte vara återbetalningen som innebär en förlust?!? Aktien backade 6,3 procent.

Obama sade igår i ett anföranade att bankerna i USA måste ta en ”mer aktiv roll” för att accelerera den amerikanska återhämtningen. Vadå klarar inte de digitala sedelpressarna av att finansiera underskotten, eller börjar pressen från Kina bli för stor när dollarn körs ner i botten? Nu behöver alltså bankerna låna ut mer pengar, för att bygga hus som folk inte har råd att bo i utan nollränta och köpa föråldrade bilar som folk inte vill ha. Jag är imponerad av den obamska lyxfällan. Charlie Söderberg, det finns uppslag för flera års produktion i USA – kör!

esh01På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att de asiatiska börserna startade starkt, men framför allt de kinesiska börserna pressar och har fått terminen att backa något. Det är viktigt att komma ihåg att det är ytterst små rörelser sedan Stockholmsbörsens stängning igår. Det breda Eurostock-indexet pekar på en neutral öppning, det gör även Dax-terminen.

Det är en blandad utveckling i Asien nu på morgonen. Gruvsektorn är enligt en artikel i Veckans affärer nu på morgonen den starkaste efter att JP Morgan höjt rekommendationen för BHP Billiton och Rio Tinto. Fastighetsbranschen föll efter besked om att den kinesiska regeringen kommer att öka insatserna för att få ner fastighetsspekulationen. Efter en ganska skaplig öppning ser nu börserna i Asien ut att trilla tillbaks något (detta skrivs kl 07:51) och det generella asiatiska indexet jag använder mig av noterar en nedgång på 0,4 procent. Nikkei som för någon timme sedan låg på plus noteras nu på minus 0,2 procent och 10083 punkter.

indikatorer147Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag att det är marginella förändringar på den amerikanska terminen. Det är mestadels nedgångar i de asiatiska länder jag tittar på, däremot har det varit en något större volitilitet de senaste timmarna. Dollarn noteras något lägre än i går morse och kostar nu 7,11 kronor, vilket innebär att dollarn stärkts något mot euron. Oljepriset har sedan igår morse backat ned något till 71,9 dollar för ett fat Brentolja, vilket motsvarar den ungefärliga dollarförstärkningen. Just nu stiger oljepriset något ser jag och dollarn faller – moment 22. Samma sak med guldpriset som backat något. Metallpriserna är marginelt upp från i går morse.

Läs även: Saffran lönsammare än opium (Flute-Tankar). Saab fick 1,4 miljarder av BAIC (DN). Knepen kostar oss miljarder (DN). Minskad Dubai-oro lyfte börserna (DN). TeliaSonera lanserar superpaket (DN). Uppsving på börsen (DN). Tele2 öppnar kassakistan (DN). Uppåt för Volvo nedåt för Saab (DN). Ericssons nya VD är redo (SvD). Uppåt på Wall Street (SvD). Ny besvikelse för H&M (VA AFV). Strukturaffär (AFV). Oregelbundet på Asien-börser (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar