USA:s BNP-siffror inte så bra som de verkar

veckan6

veckanflag7Den senaste tiden har det verkligen varit ”sågtand” på börsen. Ena dagen upp för att backa lika mycket dagen efter. Vi börjar så smått vänja oss vid kraftiga kursrörelser. Börsen är mer än lovligt nervös och volatiliteten är stor inom det intervall som börsen befunnit sig sedan i augusti. Än så länge är trenden trots allt obrutet positiv med ett tilltagande antal orosmoln.

I relation till övriga börser, förutom några asiatiska börser har Stockholmsbörsen utmärkt sig genom att ha stigit nästan 30 procent mer än S&P 500 och DAX i år.

De flesta rapporter har kommit in bättre eller i linje med förväntningarna. Som vanligt är det omöjligt att spekulera i hur en rapport mottas på marknaden och bäst är det att hålla sig utanför tills riktningen stakats ut.

Jag tänkte uppehålla mig en del kring den BNP-siffra som fick börserna att löpa amok i torsdags när den amerikanska BNP-siffran publicerades som 3,5 procent för det tredje kvartalet, vilket var 0,3 högre än förväntningarna.

Det intressanta med denna siffra är onekligen att produktionen av fordon är med i denna siffra. Enligt Bureau of Economic Analysis (BEA) har tillverkningen av motorfordon stigit med 157,6 procent, helt otroligt och saknar motstycke i historien. Hur kommer detta sig?

Svaret heter konstgjord andning, eller skrotningsavgift. Många amerikaner har utnyttjat skrotningspremien och bytt bil under Q3.

Denna försäljnings- och produktionsökning påverkar den amerikanska BNP-siffran med 1,66 procent! Det innebär att BNP i annat fall skulle varit 1,89 procent under Q3…

Ni som undrade vad jag menade förra veckan om att det kan bli en BNP-chock i Q4 kanske till viss del fått svar på frågan.

Jag återkommer med mer analyser under helgen, ha det så bra så länge!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar