Osäkert på Stockholmsbörsen idag

Stockholmsbörsen steg igår inledningsvis men låg sedan och skvalpade kring nollstrecket till USA-börserna öppnade, detta trots flera positiva rapporter. OMXS30 stängde 1,5 lägre än i fredags på 918 punkter. Omsättningen uppgick till 15,5 miljarder kronor vilket var 7 procent över de senaste 15 dagarnas genomsnitt.

omsattning14Överraskningseffekterna av att rapporterna kommer in starkare än väntat uppväger inte den osäkerhet som de tekniska osäkerheterna som tornar upp sig.

Electrolux kom med en mycket positiv rapport och aktien stod för börsens högsta omsättning. Resultatet var hela 81 procent bättre än förväntningarna. Aktien stängde på plus 6,7 procent och 167 kronor.

Ericsson var tredje mest omsatta aktie och tyngde indexet med en nedgång på 1,5 procent till 70,90 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien nedåt 14 öre till i USA.

sektorer104Inte helt oväntat var banksektorn den klart sämsta branschen under måndagen. Indexet backade 2,6 procent. SEB A backade hela 6,5 procent till 41,70 kronor. Swedbank sjönk 4,9 procent till 58,50 kronor. Nordea sjönk 3 procent och SHB 2,4 procent.

Råvaror och dagligvaror var gårdagens bästa bransch.

269 aktier stängde lägre, 127 steg och 244 stängde på samma pris som i fredags. Plankan var länge ganska platt och det var som väntat en kass tradingdag fram till USA-öppningen då säljarna tog tag i händelseförloppet. Säljarna dominerade i 64 procent av affärerna igår. Boliden (med flera höjda rekommendationer), Lundin Mining, Autoliv, JM (rapport idag) och Metro fanns med bland aktier som hade en extremt hög omsättning i förhållande till börsvärdet.
”De rödgröna axelmakterna (Cornucopias uttryck) vill skapa tillväxt och riktiga jobb genom att höja skatten i Stockholm med 60 öre. Pengarna skall gå till utbildning säger avgasrören för partierna.”

”Vidare säger Mona Sahlin att svenskarna skall arbeta längre för att klara välfärden. Bra Mona, perfekt då slipper de där finniga och långhåriga monstren in och ta äldres arbeten. Kanon”.

Idag före börsens öppning kommer Fabege, Swedish Match och SCA med kvartalsrapporter.

Millicom håller kapitalmarknadsdag (kan sätta ordentlig fart på kursen).

SCB lämnar statstik över finansmarknaderna och producentpriser klockan 09.30

Litauen redovisar preliminärt BNP för Q3.

Statistik från USA idag: S&P/CS husprisindex augusti klockan 14:00. Hushållens konfidensindikator oktober kl 15:00. Efter börsernas stängning kommer det veckosiffran för konsumentförtroende.

I USA öppnade börserna uppåt, men glädjen varade inte mer än 30 minuter, därefter tog säljarna tag i situationen. När börserna stängde hade S&P 500 backat 1,2 procent till 1067 punkter. DJIA sjönk 1,1 procent och Nasdaq 0,6 procent. Omsättningen var något högre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

Förklaringen till säljarnas dominans uppges vara den stigande dollarn som följdaktligen fick olje- och guldpriset att backa tillbaks.

Rädslan för en större rekyl börjar tillta och det satte press på bank- och finanssektorn. JP Morgan backade med 3,1 procent.

Bank of America som bara för några månader sedan var så självsäkra och påstod att de kunde betala tillbaks bankstödet vilken dag som helst, tvingas nu till att göra en nyemission för att klara av sina åtaganden mot staten. AKtien sjönk med 5,5 procent.

esz926Den amerikanska S&P 500-terminen visar på små förändringar i förhållande till nivån för Stockholmsbörsens stängning. Utvecklingen i Asien har varit som en foxtrott nu på morgonen ett steg fram och två bak (eller hur det nu var). Nivån pekar dock på något lägre nivån än gårdagens nivå.

I Asien är det mestadels nedåt idag på morgonen, tyngda av gårdagens fall på USA-börserna. Ny oro för hälsoläget bland bankerna efter Bank of Americas nyemissionsbesked igår och uppgifterna om att USA kan vara på väg att upphäva de skattelättnader som hittills eldat på bostadsbyggandet. Nikkei ligger när detta skrivs på minus 1,4 procent. Hongkong faller med 1,5 procent och präglas av vinsthemtagningar. Shanghai kompositindex faller med hela 1,8 procent och i Korea är det lite måttligare nedgångar på 0,5 procent.

indikatorer113Bland de ledande indikatorerna klockan 08:20 noterar jag att det är ordentligt nedåt i Asien (men dock inte mer än skillnaden mellan Nikkei och USA enligt nedgången i USA igår kväll). Uppgången för dollarn i går satte press på olje och metallpriserna. En dollar kostar nu på morgonen 6,85, ett fat Brentolja har backat tillbaks något och kostar 77,3 dollar. Guldpriset följer oxå med dollar nedåt och ett ounce kostar nu 1041 dollar. Övriga metallpriser noterar endast små förändringar.

 

Läs även: Vinstlyft för SCA (DN VA). Nedåt på Asienbörserna (DN). Vinsten ökar hos SJ – trots att färre reser med tåg (SvD). Scania går som tåget i stormen (SvD). Krisens vinnare (VA). Starka rapporter, svag börs (AFV). Stadigt uppåt i USA (AFV). Brasklapp från Electrolux ( AFV). Före detta börsdirektör är skurken (DagensPS). Borås wäfveri i akut kris (DagensPS). Finans sänke i USA (DagensPS). Det fick börsen på fall (DagensPS). Det finns en annan lösning Mona Sahlin (Cornucopia)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar