24/12-2018 SP500: Värsta kvartalet sedan Q3 2008

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”De senaste åren har alltfler säsongsmässiga effekter kommit på skam och december i år sällar sig till dessa. Än lyser de positiva decembereffekterna med sin frånvaro och än så länge är december i år den sämsta decembermånaden sedan 1980. Sedan början av månaden har indexet fallit med 6 procent. Vid mina körningar bådar detta inte gott då liknande nedgångar de första 10 handelsdagarna i december vid de flesta fall inneburit starten på tuffa björnmarknader. Nu utmanas åter oktober och decemberlägsta som om nivåerna punkteras innebär att siktet ställs in vårens lågpunkter och om inte heller de nivåerna håller anser jag att SP500 gått in i en långsikt björnmarknad.”

Den gångna veckan inleddes med en nedgång och köparna lyckades inte bryta detta mönster ens i fredags, som brukar vara en stark dag. Totalt föll indexet med över 7 procent den gångna veckan vilket innebär att december hittills är ner med mer än 12 procent och 2018 med 9,6 procent.

En snabb titt på Dow Jones Average Index (för att få tillräckligt med data) visar att det senaste kvartalet är ett av de sämsta de senaste 100 åren och det vi ser nu liknar det vi såg under 2008.

Studerar vi riskaptiten är det påtagligt att det nu bara är fastigheter och kraftbolag som går hyfsat. Enligt mina bedömningar är de amerikanska aktiebörserna inne i bearmarkets.

Från ett redan översålt läge har SP500 fortsatt söderut och stängde i fredags 7 procent under det nedre bollingerbandet samtidigt som bredden mellan banden var nästan 15 procent. I fredags var det var sjunde dagen i
rad som noterade en ny dagslägsta.

Den långa trenden, som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut, noteras nu svagt nedåtriktad vilket talar för skvalpiga rörelser. Trendfasindikatorn noteras kring -1,5 vilket indikerar att vi företrädesvis ska handla med trendföljande strategier för nedgång och agera i samband med uppstudsar.

Volymen har den gångna veckan dessutom legat klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen noteras fortfarande under tremånaderssnittet och pekar vidare söderut.

I slutet av september var det mer än 70 procent av aktierna som ingår i indexet som noterades över 200-dagars medelvärde men nu har antalet fallit till 16 procent.

VIX har sedan början av oktober noterats i ett högre område än vi vant oss vid de senaste åren. Inför årets sista vecka noteras VIX över 30 vilket av många anses som en mycket kritisk nivå och att risken för en ännu kraftigare nedgång nu ökat påtagligt. Om inte den förväntade vollan snabbt faller från nuvarande nivå ser detta inte bra ut.

På ovansidan möter närmast 2440 följt av 2500 och 2528 men för att vi ska se en tendens till positivt sentimentsskifte krävs att 2600 tas ut och att nästa signifikanta lågpunkt blir högre än den som markerades igår.

På nedsidan möter närmast 2382 följt av 2348 och 2252.

I den positiva vågskålen:
– Senaste ATH 21/9 vid 2940,9
– Extremt översålt på väldigt kort sikt

I den negativa vågskålen:
– Dödskors tynger indexet sedan den 6 december
– Indexet befinner sig åter under både årsmedelvärdet och MA-200
– Negativ volymbalans
– Mindre än 60% av aktierna noteras över MA-200
– Punkterade 4/10 den stigande kilen
– Kraftigt säljtryck och allt lägre pivottoppar

På lång sikt har jag svängt över och är nu negativ men kommer att bli övergå till att bli endast svagt negativ om vi ser påtagliga uppstudsar som kan ta ut viktiga motståndsnivåer de närmaste veckorna.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och ser fler indikationer som pekar på fortsatt ned- än uppgång.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ och vill se kursen ta sig upp över 20-dagars medelvärde utan att nivån snabbt punkteras.

Sammanfattning: Senast vi såg ett lika svagt kvartal var Q3 2008 och innan dess Q2 2002. Vid de tillfällen vi haft ett lika negativt utseende som just nu, vilket enligt mina körningar inte är mer än 9 gånger sedan 1980 har kursen stått högre en vecka senare vid 6 av dessa. Den genomsnittliga utvecklingen vid dessa 9 tillfällen har varit en uppgång med 2,5 procent den kommande veckan. Även om edgen för en kortare uppstuds är god talar dock det mesta för att det inte kommer att räcka för att förändra det negativa sentimentet och därefter är risken större för nya lägre lägsta än att någon av de viktiga långsiktiga sentimentsnivåerna ska tas ut.

Motstånd: 2448 / 2539 / 2600 / 2685
Stöd: 2382 / 2348 / 2252 / 2156

Cykelindikatorn noteras inför nästa bördag kring 9 och visar tecken på att plana ut.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.