Sista dagen med uppgång?

sammanfattningNEW YORK: PLUSSTÄNGNING FÖR TREDJE DAGEN I RAD, S&P +1,4%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde torsdagen på plus, för tredje handelsdagen i följd. Dagligvaror tog täten, medan energi utvecklades svagast.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 1,3 procent till nivån 17.929. S&P ökade 1,4 procent till 2.098, och Nasdaq Composite var plus 1,3 procent till 4.843.

”Vi ser en fortsatt återhämtning från nedgångarna efter Brexit-resultaten, då investerare inser att det kanske inte riktigt blev den domedag som de initialt trodde”, sade James Abate, investmentchef på Centre Asset Management, till Market Watch.

Den sektor som gick starkast under torsdagen var dagligvaror. Framförallt Hershey gav lyft, genom att rusa nära 17 procent. Detta sedan giganten Mondelez, som bland annat äger Marabou, lagt ett bud på chokladtillverkaren. Mondelez klättrade kring 6 procent.

Budet uppgick till ett värde om 23 miljarder dollar, motsvarar drygt 195 miljarder kronor. Men under torsdag kväll meddelade Hershey att styrelsen ”har avvisat budet och inga ytterligare diskussioner kommer att ske”.

Det hade kunnat bli en av årets största affärer, uppger New York Times.

Energi var däremot bland de sektorer som såg den minsta ökningen. Oljan gjorde en vinsthemtagning, efter onsdagens breda uppgångar, och WTI-oljan tappade 3 procent.

Det hindrade dock inte oljejättarna Exxon Mobil och Chevron från att stiga en del, upp strax över 1 procent.

Avslutningsvis var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ned 3 punkter till 1,48 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Även om det finns en fortsatt svag edge för uppgång till någon dag in i juli är det dock mycket som talar för att kursen står lägre om en vecka.”

Torsdagen inleddes nedåt men vid stödet strax ovanför 1300 stod köparna och väntade och sög upp säljtrycket. Köparna höll sedan i taktpinnen hela dagen vilket avspeglade sig i högre bottnar och toppar ända fram till stängningen. Slutkursen skrevs till 1323,6 vilket motsvarade en stabil uppgång med 1,1 procent.

Tisdagen blev en bullish harami och om 1303 tas ut får vi ytterligare en positiv pusselbit och även om edgen är positiv inför onsdagen imponerar den inte.”

Igår fick vi ytterligare ett exempel på hur viktigt det är att vara ödmjuk och inte försöka vända börsen på egen hand. Även om edgen inte imponerade så var den trots allt svagt positiv. Efter en positiv gapöppning, som jag påtalade att det var goda möjligheter till, fortsatte kursen upp till motståndsnivån vid 1305 och hovrade kring nivån till en halvtimme innan stängning då vi fick en up and go. När 16/17-stapeln är stark och kursen vägrar vika ner sig ska vi inte gå emot driften som är uppåt. Stängningen vid 1309,6 motsvarade en uppgång med imponerande 2,4 procent. De senaste tre dagarna har kursen stigit med hela 6,2 procent men de om vi studerar kursen den senaste veckan noteras en nedgång med 2,7 procent.

De senaste 20 åren har kursen stigit med mer än 6 procent på 3 dagar vid 49 tillfällen och vid 28 av dessa (57%) har kursen stått lägre en vecka senare med i snitt 1,8 procent.

När jag studerar grafen inför dagen ser jag ett extremt spännande scenario. Antingen tas toppen vid 1367 ut och hålls vilket kommer vara positivt även om utmaningarna inte upphör i och med det. Det är inte omöjligt att vi får en punktering av 1300-nivån vilket skulle innebära att vi bjuds på en treticksliknande formation för nedgång och då är det mycket som talar för att 1240-nivån åter kommer att testas av. Vad jag tror? Så länge vi fortsätter att få lägre toppar och bottnar talar mer för fortsatt ned- än uppgång.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bästa sektorer igår blev dock defensiva telekom och kraftbolag.

Volymen igår var högre än i onsdags och hela 16 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 65 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och sedan årsskiftet är det nu 39 procent av dessa aktier som noteras högre. Vi ser en liten tendens till att glaset åter börjas tolkas lite mer halvtomt när allt viktigare motståndsnivåer närmar sig.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Nuevolution (extra), Sivers IMA Holding (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i juni

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Briox: första dag efter sammanläggning av aktier 1:100
– CLX: meddelar utfall i nyemission
– Slottsviken Fastighetsaktiebolag: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 20/7)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Cavotec (0:03 CHF), Stendörren (0:40 kr kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet maj kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion maj kl 1.30
– Japan: KPI maj kl 1.30
* Japan: Tankan-rapporten 2 kv kl 1.50
– Sydkorea: handelsbalans juni kl 2.00
* Kina: industri-PMI juni kl 3.00
– Kina: tjänste-PMI juni kl 3.00
– Kina: Caixin industri-PMI juni kl 3.45
– Japan: Nikkei industri-PMI (def) juni kl 4.00
* Silf/Swedbank: industri-PMI juni kl 8.30
– Norge: industri-PMI juni kl 9.00
– Spanien: industri-PMI juni kl 9.15
– Italien: industri-PMI juni kl 9.45
– Frankrike: industri-PMI (def) juni kl 9.50
– Tyskland: industri-PMI (def) juni kl 9.55
– EMU: industri-PMI (def) juni kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI juni kl 10.30
– Danmark: industri-PMI juni kl 11.00
* EMU: arbetslöshet maj kl 11.00
– Brasilien: industri-PMI juni kl 15.00
– USA: Markit industri-PMI (def) juni kl 15.45
* USA: ISM industri-PMI juni kl 16.00
* USA: bygginvesteringar maj kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: annonserar köpauktion statsobligationer kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Även om de senaste dagarna utvecklats positivt är det för tidigt att börja spekulera i att nästa positiva trendben är på väg att etableras. Just nu är det konsolidering som råder och med det en tilltagande osäkerhet som brukar leda till tvära kast när placerarna söker bland ledstjärnor och uttalande från en den ena och en den andra.”

För tredje dagen i rad inleddes även torsdagen med ett positivt gap och köparna visade inga tecken på tvekan utan höll i taktpinnen under hela dagen. Stängningen vid 2098,8 motsvarade en uppgång med 1,4 procent. Kursen har nu stigit med 4,9 procent de senaste 3 dagarna efter att ha fallit brant i samband med Brexit. Först brant ner för att sedan vända rakt upp, det är inte en sund marknad för tillfället och alldeles för tidigt att blåsa faran över.

Det är viktigare än någonsin att sansa sig i denna typ av slagig marknad och gå tillbaks till rötterna. Vad är det vi ser, åtminstone än så länge? Jo, att vi förra veckan bjöds på en lägre högsta vid 2113 jämfört med toppen den 8:e juni vid 2121. Den lågpunkt vi ser från i måndags vid 1992 är även den lägre än föregående lågpunkt den 19:e maj vid 2026. Vad säger det oss? Jo, att oddsen fortfarande pekar för att vi kommer få se en vändning inom de närmaste dagarna. Vad händer då om tidigare toppar och ATH vid 2135 tas ut? Enkelt, för varje nivå som tas ut och inte omgående punkteras ökar chansen till att nästa positiva trendben är inlett, men det har vi inte sett hända det senaste året, även om det några gånger varit nära, men nära räcker inte.

Volymen igår var betydligt högre än i onsdags och hela 47 procent över det dagliga snittet för de senaste månaderna. 75 procent av aktierna i indexet steg och för tredje dagen i rad stängde alla sektorer på plus. Bästa sektorer igår blev basråvaror och ickecykliska konsumentprodukter. VIX föll med ytterligare 6,1 till 15,6 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2195 och 2005 under juli månad.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar