2009: Börser och indikatorer

Senare i helgen kommer jag att skriva en årskrönika. Till dess vill jag dela med mig lite siffror över det gångna året och passa på att tacka alla läsare för att ni hittar hit.

Stockholmsbörsen har liksom de flesta börser i världen gått starkt under 2009 även om det inte var mycket som kändes uppåt för exakt ett år sedan när rubrikerna löd: ”Konsumentindex på rekordlåga 38”, ”Sistaminutenrushen räcker inte för att kompensera raset”, ”WTI-oljan under 40 dollar/fat”. Desto positivare tongångar var det efter nyårshelgen, tre dagar senare då man läste: ”Rivstart på börsåret”, ”Oljepriset stiger” osv. Med facit i hand stämde den psykologiska tradingkurvan ganska väl när alla var som mest pessimistiska i mars månad vände det upp och lyfte världens börser till ett av de bättre åren historiskt.

indikatorer_2009

Bryter vi ner den svenska börsen i sektorer ser vi att energi och råvaror gått bäst, men att det varit en positiv utveckling över hela linjen, IT och kontradefensiva hälsovård har laggat något mot övriga index.

sektorer_2009

Bland aktierna på OMXS30 är det bara Nokia som inte uppvisar positiva siffror, nedan kommer alla aktier i indexet OMXS30, deras utveckling under året och vikten på index.

omxs30_aktier_2009

Samma aktier i diagramform:

omxdiagram2009

 

Andra sajter med reflektioner över året som gått: De gjorde 00-talet (KB). Årets mest lästa nyheter (IT-branschen). Mardrömsår för flyget (DN). Makroåret som gick (Makrobloggen). Bred nedgång på börsen (GP). Nya allianser mot SD (NSK). IT-krasch och Rysslandsboom (VA). Så minns vi 2009 (VR). Skattechock (BLT). Årets mest lästa artiklar (D). Orimliga lönekrav (DS). Tvekan om vindkraft (VK)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar