Bra edge på både en och tre veckors sikt

sammanfattningNEW YORK: ”GE” EFTER 50-MILJARDERSÅTERKÖP, S&P500 +0,5%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna steg på fredagen, och även veckofacit blev i positiv riktning. General Electric blev veckoslutets stora vinnare på beskedet om ett omfattande omstruktureringsprogram.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent högre på indexnivån 18.057, medan det bredare S&P 500 gick upp 0,5 procent till 2.102. Nasdaq Composite stärktes 0,4 procent till 4.996.

Omsättningen uppgick till låga 620 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,5 miljarder på Nasdaq.

Börserna har mot slutet av veckan fått hjälp av ett stigande oljepris, som pressats högre av att det fortfarande finns oenigheter kring Irans kärnteknikprogram.

På börsfronten var Dow Jones äldsta medlem General Electric den starkaste aktien i indexet med en uppgång på 10,8 procent. GE tecknade ett avtal om att sälja huvuddelen av fastigheterna inom GE Capital för totalt 26,5 miljarder dollar. Konglomeratet lät vidare meddela om ett aktieåterköpsprogram på 50 miljarder dollar.

Vidare i toppen av Dow Jones fanns Caterpillar och Intel som steg 2,4 respektive 2,2 procent. Tyngst gick det för Coca-Cola och Nike – läskaktien och sportaktien sjönk 0,4 respektive 0,7 procent.

Apple steg 0,4 procent. Orderböckerna på flera versioner av Apple Watch fylldes snabbt på fredagen, som var första dagen då de fanns tillgängliga att förboka.

Netflix stärktes 2,9 procent sedan Citigroup uppgraderat aktien till köp från den tidigare neutrala hållningen.

På räntemarknaden backade räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 1 punkt till 1,95 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Det råder nu konsolideringar i flera olika tidsperspektiv och frågan är när utbrottet kommer och åt vilket håll det sker. Det vanligaste i stigande trender är att utbrottet sker i trendens riktning.”

Den gångna veckan har präglats av små kursstaplar inom en smal range men stängningen i den övre delen tolkar jag positivt. Totalt noteras en uppgång på 1,5 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till hela 16,1 procent.

Volymen de senaste två veckorna har varje dag legat under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. I fredags var dock volymen endast 4 procent lägre än det dagliga snittet.

Bästa sektorer under den gångna veckan har oljebolag och basråvaror varit. Sämst och de enda som stängt på minus blev telekom Bäst av aktierna på som ingår i OMXS30 gick Lundin Petroleum, Nokia och Assa Abloy. Sämst gick Electrolux B som vinstvarnade, TeliaSonera och Skanska B. I fredags steg totalt 316 aktier på Stockholmsbörsen och 241 stängde på rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

AKTIETORGET
– Synthetic MR

STÄMMOR
– Det norske oljeselskap (kl 7.00), Kesko, Mangold, Nicoccino (extra), Serstech, Synthetic MR

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Brighter: första dag för handel med aktien exklusive uniträtter i nyemission
– Hexatronic: sista dag för handel inklusive teckningsrätt i nyemission
– Ivisys: första dag för handel på First North

EXKLUSIVE UTDELNING
– Bakkafrost (6:00 dkk)

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder kl 1.50
– SEB: boprisindikator kl 8.30
– AF: veckodata kl 10.45
– Kina: handelsbalans mars

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Om zonen kring nollinjen i MACD punkteras ökar risken för ett nedställ men troligast är att det vi ser är uppladdningen inför nästa positiva trendfas inletts.”

Den gångna handelsveckan innebar en uppgång med 1,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 2,1 procent. I månadsgrafen råder en positiv fortsättningsformation och i veckografen närmar sig nu den fallande motståndslinjen som är intakt sedan slutet av februari.

Volymen har varje dag den senaste veckan noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna och i fredags noterades den 18 procent lägre än snittet.

Bästa sektorer under fredagen blev verkstad och defensiva hälsovård. Sämst och de endast som stängde rött även om det var marginellt var basråvaror och telekom. 312 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg under fredagen medan 174 stängde rött. General Electric blev även under fredagen den aktie som lyfte indexet mest.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp under fredagen och steg med ytterligare 0,4 procent till $127,1. Google fortsatte ner med måttliga 0,1 procent för att stänga vid $540,0. Twitter fortsatte ned med 0,4 procent vilket fick aktien att stänga på $51,9 medan den sociala kollegan Facebook backade med ytterligare 0,2 procent och stängde vid $82,0.

Asien: Det är breda uppgångar i Asien men Japan hänger inte riktigt med.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar