REKYL BLAND KORTEN INFÖR VECKOSTARTEN

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Handeln på de amerikanska börserna var avvaktande på fredagen och de ledande aktieindexen stängde på nära oförändrade nivåer. På bolagsfronten stärktes spelutvecklarna King och Zynga efter kvartalsrapporter, medan Walt Disney och First Solars rapporter inte fick lika glada mottaganden. På statistikfronten visade en jobbrapport att antalet sysselsatt steg mindre än väntat.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent högre på indexnivån 17.572, medan det breda S&P 500 var oförändrat på 2.032. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,1 procent till 4.633.

Omsättningen uppgick till cirka 700 miljoner aktier på New York-börsen och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

”Vi ser ut att gå in i viloläge och en period då vi får smälta den kraftiga uppgång vi haft de senaste veckorna. Marknaden förväntade sig en generellt sett positiv jobbrapport, vilket vi fick med ett utfall över 200.000. Att genomsnittslönen i stort sett var oförändrad tyder dock på att tillväxttakten är ganska långsam”, sade Terry Sandven, aktiestrateg på US Bank Wealth Management, till Bloomberg News.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 214.000 personer i oktober. Arbetslösheten var 5,8 procent, jämfört med oreviderade 5,9 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 235.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 5,9 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Den genomsnittliga timlönen steg 0,1 procent i oktober. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,2 procent. I september var den genomsnittliga timlönen oförändrad.

På bolagsfronten steg spelutvecklarna King och Zynga 3,8 respektive 3,0 procent, sedan bolagen släppt sina rapporter för det tredje kvartalet. King redovisade resultat över förväntan och aviserade ett aktieåterköpsprogram, och Zynga redovisade intäkter över förväntan medan vinsten var i linje med förväntningarna.

I motsatt riktning gick Walt Disney och solenergibolaget First Solar med nedgångar på 2,2 respektive 10,9 procent, sedan bolagens kvartalsrapporter inte lyckats övertyga investerarna.

Varuhuskedjan Sears steg hela 31 procent. Bolaget meddelade att det planerar att sälja 200-300 butiker, för att sedan leasa tillbaka dem, för att stärka dess balansräkning.

Teleoperatören AT&T meddelade efter USA-börsernas stängning att det köper mexikanska Iusacell för 2,5 miljarder dollar inklusive skulder. Bolaget lämnade samtidigt en prognos för dess investeringar 2015, då det spår capex på cirka 18 miljarder dollar. Aktien steg marginellt i efterhandeln.

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Det kan vara lämpligt att stänga positioner för uppgång och vänta på nästa köptillfälle”. Den gångna veckan inleddes nedåt men vid 1396 sögs säljtrycket upp och därefter tog sig indexet upp gör att under torsdagen och fredagen testa av 14-årshögsta. Veckan som helhet innebar en marginell nedgång med 0,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 5,8 procent.

I månads- och veckografen råder än så länge har vi indikationer på osäkerhet och avtagande momentum. Det är nu 16 dagar sedan lågpunkten vid 1247 och uppgången har fått många indikatorer att slå i taket. Studerar vi lutningen på 20-dagars medelvärde har det inte varit lika brant sedan den 24 maj 2013. De senaste 12 åren har MA-20 lutat lika mycket eller mer vid 24 tillfällen och vid 10 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare. Den genomsnittliga utvecklingen har varit en nedgång med 0,7 procent.

Fredagens volym var den lägsta under den gångna veckan och 2 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev oljebolag och verkstad. Sämst gick teknologi och konsumentprodukter.

233 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus i fredags, 175 stängde på oförändrat medan 280 aktier stängde på minus.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Nordea, Volvo följt av Swedbank.

Störst påverkan på OMXS30-indexet som föll med 4,4 punkter hade Nokia och Ericsson som tyngde indexet med 2,8 punkter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Skanska B (+3,7%) följt av SKF B (+2,2%) och Boliden (+2,9%). Sämst gick Nokia (-2,9%) och SCA B (-2,0%) följt av Ericsson B (-1,6%).

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Lucara Diamond (efter Torontobörsens stängning), Ngex

FIRST NORTH
– Nexam

AKTIETORGET
– Dentware, EQL Pharma, HQ, Medirox

ÖVRIGA NORDEN
– Carlsberg (kl 7.00), Songa Offshore (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– 3D Systems, Aveva, Sappi

STÄMMOR
– Archelon (extra), Agrokultura (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kungsleden: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för oktober kl 8.45
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Anoto: anmälningstid i nyemission avslutas
– Kilimanjaro Gold Holding: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 24/11)
– Lifco: anmälningstid inför börsnotering inleds
– Rörvik Timber: anmälningstid i Gunvor Groups budpliktsbud avslutas
– Vigmed: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
* Boliden: kl 13.30

MAKROSTATISTIK
* Kina: KPI, PPI oktober kl 2.30
– SEB: boprisindikator kl 8.30
– Danmark: KPI oktober kl 9.00
– Norge: KPI oktober kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45

POLITIK
– Riksdagen: Alliansen presenterar budgetmotion kl 10.30

CENTRALBANKER
– ECB: redovisar köp av säkerställda obligationer föregående vecka kl 15.30
* USA: index arbetsmarknadsförhållanden (LMCI) oktober kl 16.00

USA: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om indexet är extrem överköpt på kort sikt ser jag inte någon annan riktning än uppåt – än så länge”. Den gångna veckan innebar en uppgång med ytterligare 0,7 procent och veckan avslutades med den högsta stängningen någonsin. Sedan årskiftet har nu indexet stigit med 10,3 procent och uppgången sedan lågpunkten för tre veckor sedan uppgår till 11,6 procent. Det är exakt tre år sedan vi hade en liknande uppgång och den gången föll indexet med 10 procent den kommande månaden.

I veckografen har vi fyra extremt positiva kursstaplar efter fredagens positiva stängning testas nu taket i den expanderande triangleln som jag bevakat de senaste veckorna.

Volymen i fredags går var marginellt högre än i torsdags och något lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

268 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus i fredags medan 5 stängde på oförändrat och 227 aktier stängde på minus.

Bästa sektorer i fredags blev basråvaror och energi. Sämsta sektorer blev hälsovård, finans coh teknologi.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte upp med 0,3 procent för att stänga vid $109,0. Google fortsatte ner med 0,2 procent till $541,0. Twitter vände åter ner och backade med 1,3 procent för att stänga vid $40,3 och den sociala kollegan Facebook fortsatte upp och steg med 0,4 procent till $75,6.

Asien: Det har varit mestadels uppgångar i Asien nu på morgonen men sedan kl 07.00 ser vi tendenser till en topp.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar