Intresseklubben antecknar: Det är verkligen omvända världen som råder. Igår höjde S&P USA:s kreditbetyg men placerarkollektivet oroades och tog emot uppgiften med ett varningstecken för att Fed trots allt kommer att tvingas minska de kvantitativa lättnaderna. Den kinesiska makrostatistiken som visade att industriproduktionen inte på långa vägar motsvarade förväntningarna, vilket till viss del förmodligen beror på att man tidigare lämnat friserade siffror, vilket inte borde komma som någon överraskning för någon. Apple presenterade sitt nya operativsystem för Macbook och Iphone/Ipad/Ipod samt en reklamfinansierad streamingtjänst för musik men marknaden var inte nöjd med det de såg och aktien föll tillbaks efter att ha stigit inför presentationen.
Stockholmsbörsen igår: Att jag tycker måndagar är en av de sämsta tradingdagarna är väl känt hos de som orkar lyssna på mig och gårdagen tillhörde i så fall regeln. Större delen av dagen pendlade mellan 1192 och 1195 för att sträckas ut någon punkt på vardera håll i samband med USA-öppningen. Stängningskursen 1192,9 motsvarade i det närmaste oförändrad nivå som i fredags.
Det har alltså inte hänt något i den tekniska analysen.
Än så länge har alltså inte den viktiga 1200-nivån tagits ut vilket i sin tur innebär att vi bör sitta på händerna, när det gäller nya positioner, tills dess att vi får ett tydligare mönster.
Maj månad slutade med en uppgång på 1,7 procent och föregående vecka stängde trots fredagens upphämtning med en nedgång på 1,8 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 8,0 procent.
Totalt steg 199 aktier och 244 stängde på minus under måndagen. Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick Nokia, Scania och Atlas Copco som steg med 1,7-1,2 procent. Sämst gick SSAB, Nordea och Boliden som backade med 2,1-0,8 procent.
Högst omsatta aktier under måndagen blev Volvo B med 587 miljoner kronor följt av Hennes & Mauritz B med 571 miljoner kronor och Swedbank A med 570 miljoner kronor.
Omsättningen på OMXS30 var lägre än i fredags och uppgick inte till mer än 10,0 miljarder kronor på OMXS30 vilket var 16 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
OMXS30 inför tisdagen:
SP500 inför tisagen:
Den kinesiska börsen håller stängt
Rapporter på Stokholmsbörsen:
– Clas Ohlson (kl 8.00), Systemair (kl 8.00)
Övriga börsrelaterade nyheter:
– Clas Ohlson: media- och analytikerträff kl 10.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Relation & Brand: sista dag för handel på Aktietorget
Håll koll på följande tider idag:
* BOJ: räntebesked
– Storbritannien: Rics huspriser maj kl 1.01
– Nordea: konjunkturprognos kl 9.00
– SCB: KPI maj kl 9.30
– SCB: EU- och Eurosympatier maj kl 9.30
– AF: prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 kl 10.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
* Storbritannien: industriproduktion april kl 10.30
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Opec: månadsrapport kl 12.40
– USA: NFIB småföretagsindex maj kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat maj kl 16.00
– USA: grossistlager april kl 16.00
– Olja: DOE månatlig oljerapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA igår: I fredags skrev jag att den positiva omslagsformationen kom på ”rätt ställe” och när de kommer för tidigt får de inte samma effekt. I torsdags testades den viktiga 1600-nivån och där kom köparna tillbaks med en mycket positiv formation som gav bränsle till ett kraftfullt rally i fredags. Inför måndagen är det bra om 1634 håller i annat fall tar säljarna över det korta sentimentet. På ovansidan möter den korta sentimentsnivån upp kring 1646 som om nivån passeras kommer att förstärka riskaptiten och förutsättningarna för en uppgång till 1675-1690.
Teknisk analys S&P 500: Redan i inledningen markerades dagshögsta vid 1648 och resten av dagen blev en riktigt tråkig tillställning där indexet pendlade i en allt smalare range. Stängningen vid 1642,4 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. Jag skrev igår morse att det vore bra om indexet höll sig ovanför 1634 och än så länge är nivån intakt. Jag nämnde oxå att det kan gå tungt när 1646 ska passeras och igår testades nivån tre gånger utan att tas ut.
Än så länge anser jag att den positiva reversalformationen från i torsdags är intakt och det är snarare positivt med en kontrollerad andhämtningspaus efter två så pass kraftiga gröna candlesticks. Små kursstaplar (spinning tops) är ofta väldigt bra pausformationen eller minikonsolideringar. Om 1648,5 tas ut idag är förutsättningarna goda för en fortsatt uppgång, på nedsidan ser jag gärna att 1631 håller.
Bäst av de ledande börsindexen gick småbolagsindexet Russell 2000 som steg 0,5 procent medan DJIA och S&P 500 bägge backade med marginella 0,1 procent.
Bästa sektorer under måndagen blev telekom- och materialsektorn som steg med 0,8 respektive 0,5 procent. Sämst gick sällanköpsvaror och kraftbolag som backade med 0,3 procent vardera.
Omsättningen som var ovanligt låg och uppgick inte till mer än 1,9 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 17,8 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 339 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg vilket var en imponerande bredd. Fredagen lyckades vända den negativa inledningen och veckan stängde på 0,8 procent plus vilket summerar årets uppgång till 15,2 procent jämfört med Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 17,3 procent.
Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen steg under måndagen. Apple levde inte upp till förväntningarna med sina kosmetiska friseringar av det nya operativsystemet till Macbook och backade 0,7 procent till $438,9. Google steg med 1,2 procent till $890,2 och Facebook fortsatte uppgången som inleddes under torsdagen genom att stiga 4,5 procent procent till $24,3.
Asien idag på morgonen: Det är mestadels fallande börser i Asien nu på morgonen. I Australien noteras däremot All Ordinaries för en uppgång med 0,4 procent. I Japan hade placerarkollektivet förväntat sig ytterligare stödpaket från den japanska centralbanken som valde att behålla styrräntan på samma nivå och att inte utlova utökade stöd. Detta har åtminstone inledningsvis fått den japanska börserna att backa med 1,5 procent. Det är lite av pest eller kolera och den japanska centralbanken kan ha målat in sig i ett hörn. Centralbanken avstod från att utöka lånetiden för utställda statspapper vilket har fått yenen att stiga idag på morgonen. Vinsterna hos företagen när valutan sjunker ska vägas mot ett allt större inflationshot som hur BOJ än vänder sig kan vara på väg att lamslå den japanska ekonomin.