1303 är närmaste sentimentsnivå

NEW YORK: UPP FÖRSTA DAGEN SEDAN BREXIT-RESULTAT, S&P +1,8%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street stängde tisdagens handel på dagshögsta nivåer, på plus för första handelssessionen sedan det stod klart att britterna röstat för ett EU-utträde. Bank och energi ledde uppgången.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 1,6 procent till nivån 17.408. S&P ökade 1,8 procent till 2.036, och Nasdaq Composite var plus 2,1 procent till 4.692.

”Investerare börjar tro att Brexit processen kommer att ta längre tid än förväntat, och att effekterna på de amerikanska marknaderna kanske inte är så stora som man tidigare oroat sig för. Därför såg vi en viss återhämtning på börserna”, sade Rick Meckler, vd på Libertyview Capital Management, till Reuters.

Det var omvända roller under tisdagen i S&P-index, där energi och bank som legat i botten på måndagen tog täten. Att oljan vände den negativa utvecklingen, upp för första dagen efter Brexit-resultatet, bidrog till att lyfta oljebolagen.

Giganterna Exxon Mobil och Chevron klättrade drygt 2 respektive 1 procent. Marathon Petroleum steg över 8 procent, i sällskap av Marathon Oil som var upp samma procent.

WTI-oljan noterades vid stängning upp strax över 3 procent, till kring 47:90 dollar per fat.

Bland bankaktier som avancerade kan nämnas J.P. Morgan, som handlades upp 3 procent, tillsammans Citigroup upp 5 procent och Bank of America drygt 4 procent.

Andra aktier som utvecklades positivt, på enskilda företagsnyheter, var Tesla. Bilproducenten meddelade att de ska tillsätta en kommitté bestående av två oberoende styrelseledamöter, i syfte att utvärdera budet på Solarcity. Det fick bolagets aktie att stänga plus 1,6 procent.

Budet på solpanelsbolaget lades förra veckan, och fick Tesla att falla över 10 procent förra onsdagen när det tillkännagavs. Elon Musk, Teslas grundare och vd, är ordförande och storägare i Solarcity, vilket har gjort att investerare inte varit helt övertygade om den potentiella affären.

En annan aktie som hade medvind under tisdagssessionen var Lending Club, som klättrade över hela 7 procent. Låneförmedlaren uppgav att bolaget ska minska sin personal med nästan 200 stycken personer.

Avslutningsvis var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation upp 2 punkter till 1,45 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Om inte 1247 återtas inom de närmaste dagarna talar mycket för att vi sett en ny förstärkt signal för nedgång. Även om gummisnodden redan är hårt spänd på nedsidan säger klassisk TA oss att vi ska leta fortsättningsformationer för nedgång så länge inte någon tidigare topp eller fallande motståndslinje tas ut.”

I måndags markerades 1240 som lägstanivån strax innan stängning och callen var positiv. Igår inleddes kursen upp mot det område mellan 1274-1290 som markerades i måndags. Kursen höll sig sedan hela dagen innanför dessa begränsnigar. Callen igår var däremot inte övertygande. Stängningen vid 1278,5 motsvarade en uppgång med hela 2,6 procent.

Även om de två senaste dagarna har utseendet av en bullish harami skedde gårdagens stängning under 50% kring 1302, av de senaste tre dagarnas rörelse som på kort sikt skapar de nivåer vi ska hålla koll på. I mikroperspektivet ser jag dock gårdagens positiva kursstapel som positiv men det är först om 1367 tas ut och hålls mer än någon dag som vi fått en ny högre pivottopp och innan dess ska vi vara mer fokuserade på att leta efter en fortsättningsformation för nedgång.

Bästa sektorer igår blev defensiva telekom och kraftbolag. Ingen sektor stängde rött även om konsumenttjänster gick sämst.

Volymen igår var visserligen lägre än i måndags men trots det 21 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 75 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och sedan årsskiftet är det nu 30 procent av dessa aktier som noteras högre.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Diamyd Medical

STÄMMOR
– Ambia Trading, Beowulf Mining, Biolight, Challenger Mobile, Ginger Oil, Matas, Pallas Group, Probi (extra), US Energy Group

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Maxfast Properties: första dag för handel på First North
– Sotkamo Silver: anmälningtid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Agora (5:00 kr i preferensaktie), Alm Equity (2:10 kr i preferensaktie kvartalsvis), Bonäsudden (1:875 kr kvartalsvis), Corem Property (2:50 kr kv.vis i pref.aktie), Delarka Holding (2:00 kr), Fast Partner (5:00 kr kvartalsvis i preferensaktie), Kallebäck Property Invest (2:50 kr kvartalsvis), Klövern (5:00 kr kv-vis i pref.aktie), Pegroco (2:35 kr), Sagax (0:50 kr kv-vis/pref aktie), Saltängen Property (2:45 kr kvartalsvis), Victoria Park (5:00 kr i pref.aktie kvartalsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lucara Diamond: försäljning av stordiamant hos Sotheby´s kl 19.30

MAKROSTATISTIK
– Japan: detaljhandel maj kl 1.50
– Storbritannien: Nationwide husprisindex juni kl 8.00
– Tyskland: GfK konsumentförtroende juli kl 8.00
– Spanien: KPI (prel) juni kl 9.00
– SCB: hushållsutlåning maj kl 9.30
– EMU: konjunkturbarometer juni kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat juni kl 11.00
– Tyskland: KPI (prel) juni kl 14.00
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion maj kl 14.30
– USA: kontrakterade husköp maj kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

POLITIK
– EU: toppmöte

CENTRALBANKER
– ECB: ECB-chefen Mario Draghi med flera deltar i paneldebatt vid ECB-konferens, kl 15.30
– Fed: resultat från stresstester kl 22.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Cykelindikatorn har nu vänt ner från en hög nivå över 80 och noteras nu kring 38 vilket med den positiva divergens som råder mot de kortare momentumindikatorerna innebär att oddsen för en kortare uppstuds nu ökat.”

Både i måndags och igår visade index tecken på att kortsiktigt inte vilja ta emot lägre priser det vi såg i måndags vid 1990. Tisdagen öppnade upp med ett mindre gap och kursen hovrade sedan kring dagshögsta för att den sista timmen effektuera en ”Up and Go” vilket skapade förutsättningar för en stark stängning som noterades kring 2036 vilket motsvarade en uppgång med 1,8 procent.

Efter punkteringen av stödnivån vid 2023 i måndags togs nivån tillbaks igår med en grön marubozu och en turtlesoup för uppgång. Det är dock tuffa motstånd på ovansidan och nu närmast möter 2040 som under flera månader utgjort golvet i den relativt tajt tradingrange.

Volymen igår var betydligt högre än i måndags och hela 20 procent högre än det dagliga snittet för de senaste månaderna. 80 procent av aktierna i indexet steg och ingen sektor stängde på minus. Bästa sektorer igår blev finans och energi.Som jag oxå påpekat i mer än månads tid har VIX föll tillbaks med hela 21,4 procent till 18,8 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2145 och 1925 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar