1295 utgör vattendelare – bra om 1270 håller

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Inköpschefsindexet för tjänstesektorn i USA sjönk mer än väntat i december men försäljningen av nya enfamiljshus steg däremot mer än vad analytikerna hade väntat sig.

Sysselsättningen ökade betydligt mer i november än väntat och anses vara en fingervisning inför fredagens non farm payroll.

(Nyhetsbyrån Direkt) I Washington har amerikanska budgetförhandlare, enligt Bloomberg News rapporter, samtidigt närmat sig en överenskommelse som skulle kunna förhindra ytterligare en nedstängning av statliga myndigheter nästa år.

Stockholmsbörsen: Efter en mindre uppstuds täppte säljarna enkelt till gapet och kursen fortsatte söderut till strax efter USA-börsen öppnade. 1270-nivån sög effektivt upp säljtrycket och stängningen innebar att lejonparten av dagens nedgång eliminerades. Stängningen vid 1279,0 motsvarade en nedgång med 0,2 procent.

Igår skrev jag: ”1270 utgör ett första viktigt stöd” och än så länge har köparna effektivt sugit upp säljtrycket vid denna nivå.

Under flera veckors tid har jag varnat för att en punktering av den stigande kilen kunde leda till nedgångar mot 1270 eller 1234. Igår skrev jag oxå att nivån kring 1295 utgjorde en viktig vattendelare för det korta sentimentet, det gäller fortfarande. Om nivån tas ut får vi ett kortsiktigt köpläge men om säljarna tar över och effektuerar ett negativt omslag kan vi gå kort, åtminstone över dagen till att börja med.

I måndags skrev jag: ”Fredagens kursstapel var en bearish below the stomach som dessutom öppnade med ett negativt pattern gap och hade en svans på ovansidan (se sidan 155 i min bok om Candlesticks). Föregående veckas kursstapel indikerar att köparna tillfälligt kört slut på bränsle”. Den innevarande veckans kursstapel behöver ta ut 1296 för att bli positiv.

Omsättningen igår var lägre än i tisdags men uppgick till 12,2 miljarder kronor vilket var 6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Det vara bara konsumenttjänster som steg igår. Sämst telekom och hälsovård.

Totalt steg 174 aktier igår medan 303 stängde ner och 24 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 894 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Hennes & Mauritz med 838 miljoner kronor och sedan Sandvik med totalt 616 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Securitas (+2,0%) följt av Hennes & Mauritz som åter tog sig upp över den fallande motståndslinjen (+1,4%) och Nokia (+1,3%). Sämst gick AstraZeneca (-1,2%), TeliaSonera (-1,1%) följt av MTG B (-0,9%).

OMXS30 inför torsdagen:

S&P 500 inför torsdagen:

Rapporter:
– Oasmia (kl 9.00)
– Toro

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Coloplast, Pallas Group
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, L Brands
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i november från LMC Automotive
– Norwegian: trafiksiffror för november kl 8.00
– Opus: anmälningstid nyemission inleds (avslutas 19/12)

Följande bolag håller kapitalmarknadsdag:
– Securitas kl 13.00-17.00
– Norsk Hydro
– Siemens

Håll koll på följande tider idag:
– Finland: BNP 3 kv kl 8.00
– Nederländerna: KPI november kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion oktober kl 9.30
– SCB: restaurangindex oktober kl 9.30
– Norge: räntebesked kl 10.00
– SHB: konjunkturprognos kl 10.00
* BOE: räntebesked kl 13.00
– USA: Challenger varselstatistik november kl 13.30
* ECB: räntebesked kl 13.45
* ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 48 kl 14.30
* USA: BNP (rev) 3 kv kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: industriorder oktober kl 16.00

USA: Det var nervösa kast mellen 1800 och 1780 där kursen till slut stängde vid 1792,8 som motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Jag har den senaste veckan påtalat att det kan bli skvalpigt och svårhandlat fram till marknaden gjort sin tolkning av sysselsättningssiffrorna på fredag. Gårdagens long legged doji visar på ett tydligt sätt att det är osäkert. I den positiva skålen kan vi dock placera att stängningen skedde ovanför 20-dagars medelvärde och i den övre halvan av dagsstapeln.

Igår skrev jag at vi fick en andra chans till köp om 1800,1 togs ut igår, men entryn missades. Jag skrev vidare: ”En dagsstängning under MA-20 kan däremot locka till sig säljare och vi sitter då på händerna tills nästa positiva fortsättningsformation effektueras”.

Gårdagens volym var högre än i tisdags och 12 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Inom S&P 500 gick kontradefensiva läkemedel och basråvaror bäst. Sämst gick energi- och verkstad.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple backade med måttliga 0,2 procent till $565,0. Google steg med 0,5 procent för att stänga på $1058,2. Twitter steg med hela 5,6 procent till $43,7 medan den sociala kollegan Facebook avancerade hela 4,0 procent för att till slut stänga vid $48,6.

Asien: Det är mestadels nedåt på de asiatiska börserna nu på morgonen. Kinesiska Shanghai ligger dock kring nollan. Australiska All Ordinaries backar med 1,2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar