1260 kan åter bli tufft att tas ut

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Att köpa till sillen och sälja till kräftorna har varit lyckat denna sommar. Efter att ha spurtat på slutet lyckades de ledande amerikanska indexen stänga på nya rekordnivåer trots sysselsättningssiffror som inte nådde upp till förväntningarna. Oljebolaget Chevron tillhörde förlorarna medan Hewlett-Packard tillhörde vinnarna.

Stockholmsbörsen: Efter att juni inletts och avslutats kring årsmedelvärdet kom köparna tillbaks i juli och närmar sig nu maj månads högsta vid 1260. Den köpsignal som MACD lämnade i december är fortfarande intakt men jämfört med toppen i början av 2011 kan vi skönja en viss negativ divergens.

I veckografen vände kursen upp efter att ha testat 1110-nivån därefter kan vi lägga sex veckors oavbruten uppgång bakom oss. I den positiva vågskålen placerar vi köpsignalen i MACD förra veckan men samtidigt ska vi ta det försiktigt då den negativa divergensen varnar för en stundande rekyl eller lokal topp.

I dagsgrafen fick vi en köpsignal i MACD den 2 juli och två dagar senare togs den fallande motståndslinjen ut. Jag skrev i slutet av juni att 1175 skulle utgöra en ”magnet” och 1200 en viktig trigger. Med facit i hand kan vi konstatera att profetian blev ganska bra. Nu har alltså även 1200-nivån tagits ut och nu närmar sig den viktiga 1260-nivån som jag varnade för i mitten/slutet av maj.

I fredags inledde det svenska storbolagsindexet upp för att testa av 1253-nivån som dock inte togs ut trots ett flertal försök. Dagen präglades av osäkerhet och slagig handel, mycket beroende på den tvetydiga amerikanska sysselsättningsstatistiken. Stängingen 1250,4 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Stockholmsbörsen inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Utländska rapporter:
– HSBC (kl 10.15)

Övriga nyheter av intresse:
– Torontobörsen är stängd idag
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: HSBC/Markit inköpschefsindex tjänstesektorn juli kl 3.45
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn juli kl 8.30
– SCB: tjänsteproduktion juni kl 9.30
– SCB: restaurangindex juni kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) juli kl 9.58
* Storbritannien: Chefernas inköpsindex för tjänstesektor
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: detaljhandel juni kl 11.00
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn juli kl 16.00

USA i fredags: Juli månad inleddes med att 1650-nivån togs ut och det lockade till sig köparna som i torsdags lyckades få indexet att stänga över den kritiska 1700-nivån. Fredagen inleddes dock med svagt fallande kurser och ett återtest av torsdagens utbrottsnivå men nivån stod pall och det är positivt. Strax innan stängning lyckades köparna dessutom ta ut nivån och SP-500 stängde på plus 0,1 procent och nivån 1709,1.

Utbrottet från 1700-nivån skedde med en kraftfull grön kursstapel som har vissa likheter med en Reverse And Go. De som har tagit position för uppgång i samband med detta utbrott kan med fördel sitta kvar i sina positioner så länge 1676 är intakt.

I månadsgraften är det bara två kursstaplar sedan juni förra året som stängt på minus. Momentumet är stigande och vi tillämpar därför trendföljande strategier så länge inte kraften i uppgången mattas av.

I veckografen kan vi konstatera att juni månad blev en perfekt rekyl i den stigande trenden. Indexet tog fart från stödet vid 1560 och har sedan dess imponerat. I veckografen ser vi däremot tecken på att kraften i den nuvarande uppgångsfasen kan vara på väg att avta och därför ska vi vara lite mer selektiva när vi tar nya positioner för uppgång.

Om vi jämför toppen den 22 maj med fredagens stängning kan är den negativa divergensen ännu tydligare och chansen för en rekyl, som med fördel används för köp, ser ut att vara goda.

Ingen sektor stack ut i fredags men bäst gick sällanköpsvaror medan finans och energi gick sämst.

Omsättningen var lägre än snittet för de senaste tre månaderna.

Alla tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple fortsatte upp med 1,3 procent till $462,5. Facebook steg med 1,5 procent till $38,0 medan Googles måttliga uppgång med 0,3 procent fick aktien att stänga på $906,6.

Asien idag på morgonen: Det är fallande kurser i asien med japan som sänke när veckan inleds vilket dock är naturligt efter den senaste tidens kraftiga uppgång.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar