>1226 lockar till sig nya och tvingar andra bli köpare

sammanfattningIntresseklubben antecknar: I fredags presenterades de privata inkomsterna och konsumtionen i USA som inte nådde upp till förväntningarna. Uttalande gjordes som stärker sannolikheten om att USA kommer att genomföra en militär aktion mot Syrien, även om man inte lyckas få med sig det internationella samfundet. Veckan inleds med att de amerikanska börserna håller stängt på grund av labour day vilket i fredags innebar att placerarkollektivet valde att till viss del sälja av risk.

Stockholmsbörsen: Även om augusti stängde ner med 1,6 procent lyckades inte säljarna punktera 1196 vilket innebär att förutsättningarna för en fortsatt uppgång efter nuvarande rekyl är goda. I veckografen ser det något mer ansträngt ut och efter förra veckans nedgång med 2,4 procent utmanas nu 20 veckors medelvärde behöver 1232 tas ut under innevarande vecka för att köparna ska ta över sentimentet för de senaste två veckorna. Om 1206,1 punkteras denna vecka hittar vi nästa lokala botten vid 1110 och om den nivån punkteras har vi fått ett medellångt trendskifte.

Fredagen inleddes med en uppgång till 1226,2 men där hade säljarna inga problem att ta över taktpinnen och pressade ner kursen till 1214,5 som nåddes prick klockan 10.00. Resten av dagen var en skvalpig tillställning mellan 1221 och som lägst 1214 där stängningen skedde.

Kursstapeln påminner om en key reversal för nedgång men för att en negativ vändningsformation ska vara fungera krävs att det finns något att vända. På kort sikt noteras kursen istället i en minikonsolidering mellan 1206 och 1226. Det kan istället vara intressant att ta position i riktning med utbrottet från denna minikonsolidering.

Taket i den korta kanalen och 20-dagars medelvärde behöver tas ut för att det korta sentimentet åter ska bli positivt, men som jag skrev ovan kan man börja skala in sig redan om fredagens högsta tas ut, dock bara med en mindre del än normalt. På nedsidan utgör gapet mellan 1295 och 1208 en stödnivå som om den punkteras indikerar ytterligare svaghet och en nedgång mot i första hand 1175. För att det kortsiktiga sentimentet ska bli positivt krävs att 1246,9 tas ut, i annat fall får vi en ny lägre lokal topp.

Föregående vecka stängde med en nedgång på 2,4 procent vilket innebär att årets uppgång noteras till 9,9 procent.

Totalt steg i fredags 213 aktier medan 236 stängde ner och på OMXS30 stängde 15 procent av aktierna på plus.

Högst omsatta aktie under fredagen blev återigen Nordea med en omsättning på hela 1369 miljoner kronor följt av H&M B på 537 miljoner kronor därefter hittar vi Volvo B med totalt 536 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags TeliaSonera (+0,2%) följt av Scania B (+0,2%) och Atlas Copco A (+0,2%). Sämst gick SCA B (-3,1%), MTG B (-2,7%) följt av Swedish Match (-2,0%).

Omsättningen på OMXS30 var högre än i torsdags och uppgick till 11,2 miljarder kronor vilket 7,9 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför måndagen den 2 september:

SP500 inför tisdagen den 3 september:

Börshändelser som kan vara av intresse:
– Toronto-börsen stängd
– USA-börserna stängda, Labor Day
– Lucara Diamond: specialauktion på diamanter i Antwerpen
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen augusti
– Nordnet: presenterar aktiehandel i augusti
– Svolder: presenterar substansvärde
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde- Drillcon: acceptperiod för Tractions budpliktsbud avslutas
– PA Resources: anmälningstid i nyemission avslutas
– Parans: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 24/9)

Håll koll på följande tider idag:
* Kina: HSBC industri-PMI (def) augusti kl 3.45 (steg som väntat till 50,1 i augusti)
– Silf/Swedbank: industri-PMI augusti kl 8.30
– SCB: tjänsteprisindex 2kv kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik augusti kl 9.30
– EMU: industri-PMI (def) augusti kl 9.58
– Storbritannien: industri-PMI augusti kl 10.28
– AF: veckostatistik kl 10.45

USA: Augusti månad stängde ner med 3,1 procent och effektuerade en negativ omslagsformation i månadsgrafen. Föregående vecka stängde efter en nedgång med 1,8 procent på den lägsta stängningen sedan den 5 juli och för första gången sedan den 28 december lägre än 20 veckors medelvärde. Kursutvecklingen i fredags var svag men köparna visade tecken på att suga upp säljtrycket när nivån kring 1627 närmade sig. De sista minuterna steg indexet från 1628 till stängningskursen 1633,5 på mindre än fem minuter.

För fjärde dagen i rad skedde stängningen kring 100-dagars medelvärde och spurten de sista minuterna skapade en positiv svans på nedsidan.

Jag skrev i fredags att veckostängningen behövde ske ovanför 1669,5 för att eliminera ”toppformationen” och det gäller även denna vecka. Om denna vecka stänger lägre än 1627,5 hittar vi nästa lokala swingbotten vid 1560 och en punktering av den nivån innebär att vi fått ett medellångt trendskiften.

I månadsgrafen innebar stängningen under juli månads marubozulinje att en bearish dark cloud cover som är en tillförlitlig negativ omslagsformation effektuerades. Om september stänger lägre än 1604,6 bekräftas den negativa omslagsformationen, men vi ska komma ihåg att den långa trenden är intakt så länge 1536 är intakt.

Volymen var något högre än i torsdags men den högsta sedan den 22 augusti och 16 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektor under fredagen och den enda som stängde på plus (även om det var med minsta möjliga marginal) var ickecykliska konsumentprodukter. Sämsta sektorer blev cykliska konsumentprodukter och teknologi.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple vände ner med 0,9 procent till stängningskursen $487,2. Facebook stängde på ”plus” 0,03 procent på stängningskursen $41,3 och Google noterade en nedgång med 1,0 procent till $846,9.

Asien: Efter en något skvalpig inledning har de flesta asiatiska börsindex vänt upp nu på morgonen, vilket om det håller fram till stängning innebär att börserna stiger för tredje dagen i rad. Den australiska dollarn stiger och den kinesiska tillverkningstakten likaså. Kopparpriset faller för fjärde dagen i rad medan silver stiger kraftigt idag på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar