1049 kommer att utgöra vattendelare idag

Stockholmsbörsen igår: Oron för Spanien minskade efter att större volym i växelemissionen såldes och investerarna i Tyskland åter ser ljusare på framtiden. IMF:s syn på den ekonomiska återhämtningen gav placerarkollektivet råg i ryggen och stärkte riskaptiten.

Efter en något trevande inledning kom köparna tillbaks omgående och stärktes i takt med att motståndsområden passerades mer eller mindre obemärkt. Det blev några timmars paus kring lunch och 1052-nivån. Stängningen på 1055,2 motsvarade en uppgång med 1,8 procent. Omsättningen uppgick till 13,7 miljarder kronor vilket var 5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Föregående vecka blev den fjärde i rad som stängde på minus men innevarande vecka noterar för tillfället en uppgång på 2,7 procent och året uppgång är nu uppe på 6,8 procent. Igår steg hela 88 procent av de 62 aktier jag dagligen bevakar.

Gårdagens kraftfulla kursstapel tog till ut 1055-nivån men föll tillbaks och stängde precis på utbrottsnivån. Det blir nu spännande att se om OMXS30 återtar 20- och 50-dagars medelvärde som vi hittar kring 1067 och 1082.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B (+1,9%), Atlas Copco (+0,8%) följt av Ericsson B (+0,2%).

Bästa sektorer under gårdagen blev finans och råvaror som steg med 3,0 respektive 2,7 procent.

OMXS30 vände upp med kraft igår och tog för en stund tillbaks utbrottsnivån kring 1055 och var uppe och nuddade 1060. Inför dagen ser jag 1049 som en vattendelare, håller sig kursen ovanför är det ett styrkebesked av köparna och punkteras nivån börjar en del fyndblankare med stor säkerhet att åter söka sig tillbaks. Kom dock ihåg att 1090 som är den senaste toppen behöver tas ut innan uppgången kan anses stabiliseras. Vi möter alltså en bukett av motstånd på vägen upp mot årshögsta vid 1127 och en uppgångsfas bildas inte efter en dags uppgång. Så länge kursen befinner sig mellan 1127 och 1014 ska vi vara beredda på fortsatta varannandagsrörelser med tvära och påfrestande vändningar.

FÖljande bolag rapporterar idag:
– CDON (kl 13.00), HMS Networks (kl 8.00), Metro International (kl 8.00), Millicom (kl 8.00), SCA (kl 13.00)

Utländska bolag som rapporterar idag:
– Abbott Labs (före USA-börsernas öppning), American Express (efter USA-börsernas stängning), ASML (kl 7.00), Qualcomm (kl 22.00), Stanley Black & Decker (efter USA-börsernas stängning)

Tider som är intressanta idag:
– EMU: bytesbalans februari kl 10.00
* Storbritannien: arbetslöshet mars kl 10.30
* BOE: protokoll från policymöte 5/4 kl 10.30
– EMU: produktion byggsektorn februari kl 11.00
– EMU: bytesbalans (rev) 4 kv kl 11.00
– IMF: global finansiell stabilitetsrapport, GFSR kl 15.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Kanada: Centralbankens penningspolitiska rapport kl 16.30

USA igår: Förväntningarna hade skruvats ner inför rapportsäsongen och de flesta bolag slår nu förväntningarna med god marginal. IMF höjde under tisdagen prognosen för den globala tillväxten och den ”lyckade” spanska obligationsauktionen placerades i den positiva vågskålen.

Efter ett inledande positivt gap som aldrig täpptes till var det köparna som dominerade från start till mål under tisdagen. S&P 500 stängde på 1390,8 vilket motsvarade en uppgång med 1,6 procent. Nasdaq 100 utklassade övriga index genom att stiga med hela 2,0 procent. DJIA är nu åter uppe på en ny tvåveckorshögsta. Förra veckan backade S&P 500-indexet 2,0 procent och hittills i år når uppgången upp till 10,6 procent. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 15 procent lägre än det dagliga snittet. 464 aktier steg och 25 stängde på minus.

När måndagens kursstapel öppnade och stängde på samma nivån ”för sig själv” vilket innebar lägre än fredagens stängningskurs innebar det att luften gick ur säljarna. Gårdagen öppnade något högre än måndagens stängning och tog ut både fredagens marubozu-linje och de senaste dagarnas högsta nivåer vilket innebär att en hel del stoppar löste ut för de som navigerat för nedgång. Fredagens långa röda opening marubozu invaggade blankare att nedgången var stabil och det var tydligt att stopparna placerades strax ovanför marubozulinjen och torsdagens och fredagens högsta.

Nu återstår det att se om det finns bränsle kvar för att utmana, men framförallt ta sig förbi toppen från den 2 april vid 1422. Först behöver dock 20-dagars medelvärde åter tas ut och bekräftas.

Asien: Det är breda uppgångar i Asien i spåren på de europeiska och amerikanska uppgångarna igår.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar