VIX över 40 = Panik – Blir det börskrasch nu?

Nulägesrapport över ledande index 20/5 kl 17:23. VIX är nu över 40!

indikatorer100520

VIX (Chicago Board of Exchange) 41,89 +18,60%

analysvixVIX-indexet är ett volatilitetsindex som bygger på realtidskurser av optioner på S&P 500 som är noterade på Chicago Board of Exchange. Indexet är utformat så att det återspeglar placerarkollektivets tro å de närmaste 30 dagarna.

Teknisk analys VIX: De senaste 24 åren har vi utsatts för två riktiga börskrascher, 1987 och 2008. Men IT-kraschen tänker du säkert, var inte det en krasch? Nej, det var en hälsosam nedgång under tre år på grund av sjukt övervärderade bolag, en väsentlig skillnad. För att hitta ett samband och försöka förutse när nästa krasch är i antågande kan VIX vara ett bra verktyg. I det bifogade diagrammet har jag markerat nivåerna 20-, 30- och 40 som är nivåer som analytiker använder sig av.

När indexet noteras under 20 anses risken för en börskrasch vara så liten som möljigt och placerarkollektivet är som mest riskbenägna. Personligen anser jag att det är när VIX befinner sig under 16 som det är fara å färde, då anser väldigt få att det finns någon som helst risk att investera i aktier, det är ett ”bedrägligt lugn”, som ni säkert läst tidigare i mina analyser. De sensate 24 åren har börsen (S&P 500 som är en bra måttstock) hållit sig under denna nivå under 48 procent av tiden. Det är under dessa perioder som de största uppgångarna skett. Problemet under stora delar av dessa perioder är det skapas en självgodhet vid långa uppgångsperioder som kan ge upphov till bubblor. Bortsett från en kort period mellan 1990-1991 efter kraschen 1987 har VIX haft en nedåtgående trend (allt större självförtroende hos investerare. Under denna period steg S&P 500 med smått otroliga (läs gärna onyttiga) 320 procent. Nu började man prata om ”den nya ekonomin”. Gamla värderingar fungerade inte längre på IT-bolag, som få förstod men alla ville vara med och investera i.

Under hela perioden från 1993 fram till år 2000 höll sig VIX under största delen i ett lugnt område kring 20, börsen steg i stort sett oavbrutet. Det satsades på bidrag, stöd och annat som lade grunden för IT-bubblan. Förflyttar vi oss fram till perioden från 2003-2007 fram till dagens datum är det många likheter med bidrag och stöd för att ställa om till ett mer ekologiskt samhälle, dessa bubblor som nu skapas kommer framöver att benämnas EKO-bubblan. Alla skall vara med på tåget och det pumpas in massor med pengar i vansinniga projekt där det redan börjat bubbla, väldigt liten verklighetsförankring och kritiserar man systemet, som dåligt underbyggt blir man i det närmaste behandlad som ”mindre vetande”.

Under de senaste 25 åren har det egentligen bara varit två perioder då VIX varit uppe på nivåer över 40 som kan definieras som panik och det var vid kraschen 1987 och därefter har indexet under en lång följd av år legat i bubbelzonen, kring 20. Vid kraschen 2008 hände hade VIX under lång tid navigerat omkring 20-nivån under lång tid, för att sedan plötsligt rusa upp över 40-nivån och utlöste den första paniken som varade till mars 2009 då vi fick en skarp V-formad återhämtning. Det rally som pågått sedan dess har till stor del fått bränsle från olika stödåtgärder som oundvikligt kommer att skapa nya bubblor. Senast i raden av vansinniga stöd är bailoutstödet som basunerades ut för en vecka sedan för att undvika en hälsosam krasch i sydeuropa. Nu gäller det med alla medel att undvika en ny krasch innan marknaden kan stå på egna ben och det gör man genom en ”Euro-bubbla”.

Igår stängde börserna i USA kraftigt ner, men hämtade sig något i sluthandeln, inte helt olikt det scenario vi upplevde för bara en vecka sedan. Är det en svart svan vi ser och kommer de höga nivåer som VIX är uppe på att orsaka en ”svart måndag”?

När vi får denna typ av motstridiga signaler mellan marknaden och VIX kan det skapa flera spännande bieffekter. Om marknaden faller kraftig, men VIX håller sig kvar kring nuvarande nivåer kan det indikera att nedgången har en bra bit kvar innan vi kan börja tala om en botten. Oron kommer att stärka säljarna en bra bit till nedåt. Köparna ”vänjer” sig vid den höga nivån på VIX och börjar prata om nya ekonomier och superkonjunkturer för att intala sig att toppen inte är nära.

Sammanfattning: Den utdragna tid av bedrägligt lugn som vi har bakom oss där ekonomiska och konstlade stöd kämpar för att undvika resultatet av bubbelskapande bidrag kan skjuta upp tidpunkten för nästa krasch, inte desto mindre tror jag att bubbelskapande, konstgjorda stöd ökar risken för okontrollerade krascher – marknaden har ALLTID RÄTT!

Läs även: Euron kan stå på egna ben (DN). Börsen faller rejält (SVD). Onödig kamp mot finansmarknaden (SVD). Förbudet kan fördröja ett normalt ränteläge (SVD). Börsen rasar på euro-oro (e24). Kurserna rasar på Wall Street (e24 AFV). Våg av regleringar väntar (e24). Därför kollapsade lunchbörsen (VA). Aktierna som torskat på euroraset (VA). Dåliga minnen hämmar New York (AFV). De två orsakerna bakom börsraset (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar