Veckan inleds med uppgång mot 982 men det krävs volym för att övertyga

Fredagens kraftiga uppgång innebar att vi fick en stängning kring onsdagens öppningskurs. De tioåriga italienska räntorna föll till strax under 6,5 från att i början på förra veckan ha noterats i 7,5. Stängningen vid 976,51 motsvarade en uppgång på 3,24 procent. Alla aktier som ingår i OMXS30 stängde på plus vilket även 63 av de 65 aktier jag dagligen går igenom gjorde. Endast Oriflame och EnQuest stängde på rött. Även i Sverige höll sig dock de stora elefanterna utanför. Omsättningen uppgick inte till mer än 10,8 miljarder kronor vilket var 24 procent lägre än det dagliga snittet och bland de lägsta under hela året.

Indikationer på att Italien kunde förvänta sig att Berlusconi skulle begära avsked under helgen och ett stärkt Michiganindex (konsumentförtroende) i USA förstärkte den köpsignal som vi fick med torsdagens reversalformation. EU:s förre konkurrenskommissionär Mario Monti ska leda den nya regeringen i Italien efter Silvio Berlusconi, som avgick i helgen.
 

Högst omsatta aktier var i fredags i nämnd ordning: Hennes & Mauritz (+1,2%), Volvo B (+3,9%) och Atlas Copco A (+5,3%).

Bästa sektorer blev energi, råvaror och verkstad som steg 5,8, 4,3 respektive 3,6 procent.

Ericsson får nu på morgonen höjd riktkurs av Morgan Stanley vilket även SCA får. Aktien ser intressant ut för ett utbrott uppåt om 72,20 tas ut. Skulle däremot 65-kronorsnivån punkteras lutar det åt en ny kännbar nedgångsfas.SVD

Oriflame som var en av två aktier som föll i fredags fick i morse sänkt riktkurs av Morgan Stanley till 240 kronor mot tidigare 290 kronor. Även om Oriflame-aktien ser riktigt trist ut är aktien i det korta perspektivet något översåld och vi kan förvänta oss kortvarig uppstuds som man med fördel använder för att skala ut långa positioner eller ta positioner för nedgång.

Även om förra veckan avslutades starkt både i Europa och USA är det en hel del frågetecken trots att utvecklingen verkar fortsätta när Asien-börserna slog upp portarna tidigare imorse. I USA ser jag indikationer på att en nedgång närmar sig, kanske redan den kommande veckan. På Nasdaq kan vi notera att uppstudsen väl motsvarar förväntningarna mot 62%-nivån. Den kraftiga pullbacken i den amerikanska dollarn närmar sig viktiga stödnivåer och därefter har vi fortsatta indikationer på uppgångar mot i första hand 7-kronorsnivån. En förstärkt dollar kommer med stor sannolikhet att ha en negativ påverkan på den amerikanska börsen. I nedanstående video berör jag snabbt de svenska sektorerna.

Förbudet att blanka italienska finansaktier förlängs till den 15 januari. Det meddelade i fredags den italienska finansinspektionen, Consob vilket tyder på fortsatt stor press på den italienska börsen. Enligt mig sänder det helt fel signaler och alla historik visar på att det får motsatt effekt.

EU:s förre konkurrenskommissionär Mario Monti ska leda den nya regeringen i Italien efter Silvio Berlusconi, som avgick i helgen. Jag är inte speciellt imponerad och tror inte att det hjälper utan mer är ett spel för gallerierna. Min bloggranne Cornucopia skriver som vanligt ett bra inlägg i frågan, eller som Viktor Munkhammar så bra sammanfattade läget i DI i helgen: ”Att mannen som introducerade bunga bunga-fester i den politiska vokabulären avgår är goda nyheter. Men Italiens baksmälla blir utdragen”. Det som oroar för Italiens del är inte ett eventuellt blankningsförbud, vilken premiärminister man väljer utan vilken ränta man får låna till. Idag klockan 11 kommer marknaden ge en första fingervisning då obligationer för 3 miljarder euro skall säljas. e24, DN, DN

Idag rapporterar inga svenska bolag som jag är intresserad av.

Bland utländska bolag kan Vimpelcoms rapport vara intressant.

Håll koll på följande börstider idag:
– Japan: BNP (prel) 3 kv kl 0.50 (Steg 6 procent) AFV
– Japan: industriproduktion (def) september kl 5.30 (föll 3,3 procent i september)
– Finland: KPI oktober kl 8.00 (steg 0,2 procent)
– SCB: sparbarometern 3 kv kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: industriproduktion september kl 11.00

Förväntningarna på att Italien kommer att få en ny premiärminister och betydligt bättre Michiganindex än väntat stärkte köparna. Bäst av de amerikanska indexen gick DJIA som steg med 2,2 procent, därefter teknikintensiva Nasdaq som klättrade 2,0 procent. Det bredare S&P 500 stängde med en uppgång på 1,95 procent och slutkursen 1263,85. 483 av de 500 aktierna som ingår i S&P 500-indexet deltog i uppgången, endast 10 stängde på rött.

Omsättningen fortsätter att vara betydligt mindre än normalt. I fredags omsattes 2,5 miljarder aktier på S&P 500 vilket var den lägsta noteringen sedan den 11 juli och bland de fyra lägst omsatta dagarna under 2011. Det dagliga snittet för de senaste 3 månaderna ligger på 3,4 miljarder aktier vilket innebär att omsättningen var hela 27 procent lägre.

Råvaru- och finansbolag ledde uppgångarna. Aluminiumtillverkaren Alcoa steg 3,4 procent och Bank of America 3,0 procent.

Euron stärktes mot dollarn och noterades i fredags kväll i 1,375 mot dollarn. Nu på morgonen är noteringen 1,376.

I Asien är det breda uppgångar nu på morgonen i spåren på de nya förhoppningarna kring Mario Monti som ny tillfällig premiärminister i Italien. I Japan stiger Nikkei med 1,0 procent och i Kina stiger Shanghai med 2,1 procent. I Australien inledde All Ordinaries piggt men har under morgonen fallit tillbaks och noteras när detta skrivs för en marginell uppgång på 0,2 procent. VA, AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar