Tufft motståndsområde kring årshögstaområdet 1595-16500

NEW YORK: BP I FOKUS FÖR UPPKÖPSRYKTEN, DJIA +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Fredagen innebar uppgångar på USA-börserna sedan det kommit stark sysselsättningsstatistik för februari, men statistiken räckte inte riktigt för att lyfta börsveckan till plus: S&P 500 var ned 0,1 procent för veckan som helhet.

Vid stängning på fredagen hade S&P 500 stigit med 0,3 procent till 2.373, medan Dow Jones industriindex handlades upp 0,2 procent till 20.902 och Nasdaqs kompositindex avancerade 0,4 procent.

Teknik, telekom och verkstad var de starkaste sektorerna i S&P 500 för dagen, men uppgången var relativt bred och de enda sektorerna som slutade på minus var fastigheter, energi och finans – nedgångarna i dessa fall var dessutom små.

Flera av halvledarbolagen gick starkt. AMD steg hela 4,4 procent, samtidigt som sektorkollegorna Broadcom klättrade 2 procent och Qualcomm 1,2 procent.

Industribjässen Caterpillar, som under veckan backade på oro över en hotande skattesmäll på grund av överföringar av vinster som bolaget ska ha gjort till USA från ett dotterbolag i Schweiz, lyckades under veckans avslutande handelsdag vända till en uppgång på 1,0 procent.

Oljejätten BP steg efter tidningsuppgifter från den brittiska tidningen Evening Standard, där det uppgavs att den amerikanska sektorkollegan Exxon Mobil skulle ha sonderat terrängen bland BP:s storägare om ett eventuellt bud. Enligt tidningen skulle ägarna kunna tänka sig att gå med på ett bud på över 600 pence per aktie, vilket i så fall skulle värdera hela BP till runt 120 miljarder pund eller 1.310 miljarder kronor. BP-aktien handlades till 473 pence i London och stängde på 34:33 dollar i New York.

Fortsatta oljeprisfall, där WTI-oljan strax efter klockan 22 hade backat 1,7 procent till 48:44 dollar och Brentoljan handlats ned 1,6 procent till 51:37, innebar att energi fick stå ut med att ännu en gång vara bland de sämsta sektorerna inom S&P 500. Devon Energy tappade 1,2 procent, Pioneer Natural Resources 1,6 procent och Conoco Phillips 1,7 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 3 punkter till 2,57 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Historien talar för att det kan bli lite skvalpigt de kommande veckorna och så länge inte någon av begränsningarna i den rådande tradingrangen tas ut eller punkteras ska vi vara beredda på tvära kast när någon av begränsningarna närmar sig. Rekyler är köpvärda på kort sikt är siktet inställt mot kanalgolvet kring 1560.”

Den gångna veckan inleddes ner mot golvet i den rådande tradingrangen och vid 1568 sög köparna upp säljtrycket och resten av veckan har vi sett en uppgång mot årshögstanivån vid 1595 som nåddes i fredags. I fredags morse nåddes nivån men efter några försök att ta ut nivån föll dock indexet tillbaks och stängde veckan vid 1587,9 vilket innebär att OMXS30 steg med måttliga 0,4 procent och uppgången sedan årsskiftet skrivs nu till 4,7 procent.

I månadsgrafen noteras nu, förutsatt att mars stänger över 1570, 9 månader rad med stigande kurser och det skulle inte vara något oväntat med en något lite större rekyl eller utdragen konsolidering.

Volymen har visserligen fallit något men noteras fortfarande kring snittet för de senaste månaderna. igår var den högsta sedan förra onsdagen och 6 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är stigande och positiv och har nu nått upp till samma nivå som i maj 2015. Är utvecklingen kanske lite väl euforisk?


Nyhetsbyrån Direkt:

PM DETTA HÄNDER MÅNDAG 13 MARS

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Etrion (före börsöppning)

AKTIETORGET
– Phase Holographic

STÄMMOR
– Cherry (extra), Rejlers (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Etrion: rapportpresentation kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Episurf Medical: anmälningstid i nyemission avslutas
– RLS Global: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder januari kl 0.50
– AF: arbetslöshet februari kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: LMCI arbetsmarknadsindex februari kl 15.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik i Varberg. Ingen publicering kl 12.00
– ECB: obligationsköp kl 15.45

MAKRO ÖVRIGT
– Sverige: SEB Boprisindikator mars kl 8.30


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Trendstyrkan var i onsdags uppe på extremt överhettade nivåer och studerar vi utvecklingen historiskt vid liknande nivåer har de i de flesta fall lett till en tids konsolidering eller rekyl innan uppgången återupptagits. Så länge en rekyl inte punkterar 50-dagars medeltal är den i allra högsta grad hälsosam på kort- och medellång sikt. Den bearish harami som effektuerades i torsdags kan vara en indikation på att en kortare rekyl är i antågande.”

Den gångna veckan inleddes med en nedgång mot golvet i den rådande tradingrangen som nåddes i torsdags men redan under eftermiddagen samma dag kom köparna så smått tillbaks. I fredags avslutades veckan med en uppgång och ett återtagande av EMA-8. Den gångna veckan kan summeras med en nedgång på 0,4 procent vilket innebär att årets uppgång reducerades till 6,0 procent.

Veckan utvecklades till en röd hammerliknande candlestick och det var faktiskt den försa röda veckostapeln i år.

Efter testet av golvet i den rådande tradingrangen i torsdags stängde både torsdagen och fredagen med positiva utseenden. Både nivå och cykliskt är nu förutsättningarna goda för en uppgång mot i första hand taket i den rådande tradingrangen kring 2400.

Volymen den gångna veckan var något lägre än snittet men volymbalansen är fortfarande positiv även om uppgången mattats av den senaste veckan.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar