Tisdag 30:e juni – avvaktande

Gårdagen blev ett rejält plus med stöd från USA som efter några minuters handel vände upp med besked. Under en timme steg börserna kraftfullt i USA för att sedan parkera på en och samma nivå till börsen stängde. Verkstad och banker agerade draglok tillsammans med positiv europeisk konsumentstatistik.

Sandvik steg hela 4,48 procent till 58,25. SKF steg 3,67 procent till 98,75.

Bland bankerna var det SHB A som gick bäst och slutade upp hela 4,65 procent på 146,25, följt av Nordea som steg 2,68 procent och slutade på 61,30. Flera svenska banker har fått höjda rekommendationer av Morgan Stanley.

Mest omsatt var H&M som fortsatte uppåt med 1,16 procent till 391 kronor. Ericsson kom tvåa och lyckades inte gå upp mer än 0,79 procent på en så pass stark börs. SKF var tredje mest omsatta aktie.

Verkstad gick allra bäst och sektorn steg hela 3,11 procent, banker gick oxå bättre än börsen som helhet och steg 2,60 procent. Som vanligt när börsen stiger kraftigt hänger inte läkemedelsbranschen med, så även igår.

sektorer19

 

OMXS30 avancerade hela 2,23 procent och stängde postivt på 804 punkter. Omsättningen var rekordlåga 8 miljarder kronor,  vilket måste anses som lågt även om det är mitt i sommaren. Den senaste tidens konsolidering blir alltmer spännande. Det är nu fjärde försöket att bryta upp genom konsolideringskanalen och motståndet minskar för varje attack. Stängningen igår var positiv, men under små volymer. Ett utbrott över 816 ger signal om fortsatt uppgång. Vi får gå tillbaks till september 2008 för att hitta högre nivåer.

Motstånd: 816 850
Stöd: 795 / 750

omxs30real090629

 

Just nu är viktigt att hålla i hatten och ta det lungt. I nästa vecka drar rapportsäsongen igång på allvar. Efter några indikatorer som inte var fullt så dåliga som väntat, pratas det om vändning, ljus i tunnlar och allt vad det är. Tittar vi på diagrammen ser vi att konsolideringen pågår som bäst och motståndsnivån är definitivt inte bruten. Idag på morgonen stiger börserna i Asien, vilket inte är så konstigt med tanke på hur starkt europa gick igår. Trots att många analytiker nu höjer riktkurser och rekommendationer vill jag med en dåres envishet höja ett varningens finger för att företagen har en hel del att bevisa när det rullande p/e-talet ligger på 16 för börsen i genomsnitt, det är högt, väldigt högt. Om inte vinsterna visar sig leva upp till förväntningarna, kan det bli en kalldusch nästa vecka.

Viktigt att hålla koll på idag:
– 01.30 Japan: Arbetslösheten 5,2% (väntat 5,0%), hushållens konsumtion 0,3% väntat -1,5%
– 09.00 SBAB: Mäklarbarometer
– 09.30 Danmark: BNP för Q1
– 09.30 SCB: Detaljhandel maj
– 09.30 SCB: Arbetskostnadsindex maj
– 09.30 SCB: Konjunkturstatistik löner under april
– 09.55 Tyskland: Arbetslöshet juni
– 10.00 ECB: M3 maj
– 10.15 Riksbanken: Resultat omvänd repa
– 10.30 Storbritannien: BNP Q1
– 11.00 EMU: Snabbestimat inflation juni
– 11.00 Italien: KPI Juni
* 15.00 USA: S&P Shiller husprisindex april
* 15.45 USA: Inköpschefsindex Chicago juni
* 16.00 USA: Hushållens konfidensindikator juni
* 23.00 USA: ABC konsumentförtroende, veckosiffra

New York-börserna steg under måndagen med draghjälp från olje- och teknikbolagen. Det mesta fokus låg på domslutet i rättegången mot svindlaren Bernard Madoff. När börserna stängde hade S&P 500 gått upp med 0,9 procent till 927 punkter. Hela uppgången var avklarad den första timmen, därefter låg indexet och skvalpade två till tre punkter upp och ner. DJIA steg 1,1 procent och Nasdaq var efter fredagens kraftiga uppgång endast upp 0,3 procent. Omsättningen uppgick till låga 3 miljarder aktier.

Oljepriset steg efter lite mer optimistiska tongångar om återhämtningen i ekonomin inom EU. Oljebolagen avancerade i spåren av det stigande oljepriset.

Microsoft steg 2,2 procent och Hewlett Packard avancerade 3,6 procent. Ericsson backade däremot 57 öre jämfört med stängningskursen i Stockholm. Flera analytiker har uttalat sig i termer om att de eventulla överraskningarna kommer att ske i teknibolag, där resultaten kan slå förväntningarna menar man.

Volatilitetsindex som egentligen är ett tecken på osäkerhet, ligger nu på de lägsta nivåerna sedan Lehman Brother-kraschen. Är det lugnet före stormen, eller är det ett tecken på att vi kan förvänta oss en lugn tid av återhämtning? Jag vet inte, men fler och fler indikatorer tyder på att investerna börjar lugna ner sig. Nästa vecka är det upp till bevis, när rapportsäsongen på allvar sätter igång.

S&P 500 ligger och konsoliderar sedan i början av maj. De första två veckorna i juni var indexet uppe och gjorde flera misslyckade försök att passera den viktiga 950-nivån. MACD har de sista två veckorna legat i sälj, men ser ut att vara på väg att vända uppåt. Indexet ligger för första gången sedan december 2007 över MA200 som visar den långa trenden, fortsätter detta och det glidande medelvärdet börjar ”peka uppåt” ser vi nog en längre tids uppgång framför oss. Det är dock viktigt att MA200 är på väg uppåt, annars är risken stor att kursen åter söker stöd runt det längre glidande medelvärdet. En uppgång över 930 signalerar fortsatt uppgång, en nedgång under 890 bryter inleder på motsvarande sätt en vidare nedgång.

Motstånd: 950 / 930
Stöd: 910 / 890

in-x090629

De asiatiska börserna stiger efter bättre makrostatistik det senaste kvartalet än väntat. Optimismen över att världsekonomin är på väg att förbättras lyfte råvarubolagen och elektronikföretag. Det asiatiska MSCI Asia Pacific Index stiger nu på morgonen 1,6 procent till 104,22, indexet har stigit nästa 30 procent de senaste tre månaderna.

Japans arbetslöshet har i maj nått den högsta nivån på fem år. Öppna arbetslösa steg från 5 procent i april till 5,2 procent i maj. Hushållen spenderar efter regeringens stödpaket däremot oväntat mycket pengar. Ökningen på 0,3 procent var den första ökningen på 15 månader, analytikerna hade väntat sig ett fall på 1,5 procent. Japanska aktier lyfts av att yenen försvagas mot dollarn, vilket ses som ett tecken på att den amerikanska valutan stabiliseras.

Asiatiska valutor går mot det bästa kvartalet sedan 2004, bäst går den indonesiska Rupiahn. The Asia Dollar Index steg med närmare 2,8 procent det senaste kvartalet, vilket var den största ökningen på fem år.

Kopparpriset har under natten stigit 0,7 procent och fraktraterna för råvaror har gått upp med 0,8 procent, vilket är den första uppgången på sju dagar.

Oljepriset har fortsatt uppåt och när detta skriv säljs Brent-oljan för 72,40 dollar per fat, vilket motsvarar en uppång på hela 1,7 procent sedan igår kväll.

De längre räntorna backar något under morgonen. Klockan 06.30 hade 2-åringen stigit till 1,19, 5-åringen sjönk till 2,62 och 10-åringen backar från 3,46 till 3,43.

Dollarn fortsätter att stiga både mot euron, men nu på morgonen har dollarn tappat fart och kronan stiger. Det är små rörelser på de amerikanska terminerna, de ligger i stort sett på samma nivåer som när USA-börserna stängde, det kan dock vara på sin plats att notera att nivån är lägre än när stockholmsbörsen stängde. Börserna i Asien hade ju ”lite att köra ikapp” och stiger följdaktligen, däremot har börserna tappat lite tempo efter lunch (asiatisk tid). Råoljepriset stiger fortfarande kraftigt, dels pga oroligheter och ökade förväntningar på tillfriskning i ekonomin.

indikatorer26

 

Läsvärt! Ni måste läsa Cornucopias betraktelse av domen mot Madoff, en mycket intressant vinkling och tanke…

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar