Tisdag 2/6 juni – initialt svagt nedåt därefter avvaktande

Veckan inleddes starkt över hela världen. Det verkar som om GM:s ansökan om konkursskydd tas emot med lättnad. Stockholmsbörsen steg med 3,2 procent och slutade över den magiska 800-nivån för första gången sedan den 11:e maj. Det innebär att konsolideringsformationen är bruten, omsättningen var däremot väldigt låg, endast 12,2 miljarder kronor.

OMXS30 steg som väntat efter börsöppningen igår och parkerade sig på nivån 790-795 tills USA-statistiken kom på eftermiddagen då blev det rejäl fart uppåt och denna uppgång varade hela dagen. Indexet är nu åter uppe vid motståndsnivån runt 800, men passerade upp genom konsolideringsformationen igår, dock under väldigt små volymer. De tekniska indikatorerna pekar på små rörelser troligen svagt nedåt i öppningen.

Motstånd: 805 / 815
Stöd: 790 / 770 / 750

omxs30real090601

 

Det spekuleras nu i att vi sett det värsta av den globala recessionen, stöd kom från USA-statistik över privatinkomster och bygginvesteringar
överstigit förväntningarna något. Även det officiella kinesiska inköpschefsindexet hamnade på 53,1 i maj, som visserligen var en marginell nedgång från siffran 53,5 i april.

Jag tror mycket av uppgången beror på att investerare är rädda för att missa ”uppgången” och att det är mycket kapital som fortfarande står vid sidan av börsen. Det kan vara på sin plats att påpeka att uppgången på de amerikanska börserna är ungefär 15 procent lägre än uppgången för den svenska börsen. Efter den kraftiga uppgång vi sett den senaste tiden är det lätt att komma in för sent. Upp- och nedgångarna styrs nu av små avvikelser i statistik, rapporter och positiva uttalanden från världens ledare. Jag tror det ligger en fara i att titta på vad andra gör och agera i panik för att inte missa tåget. Jag är lite tveksam till att det ens startat. På fredag kommer viktig jobbstatistik från USA och jag är rädd för att de rapporter som kommer om galopperande arbetslöshetssiffror och bankkriser kan utgöra vändningen. Som vanligt gäller det att ta det lugnt.

General Motors lämnade som väntat in ansökan om konkursskydd som togs emot positivt och som en lättnad. Nu kommer den amerikanska staten att bli huvudägare i bolaget. Bolaget uppger att 13 produktionsanläggningar skall stängas. Investmentbanken Baird menar att bolagets underleverantörer inte kommer att påverkas den närmaste framtiden, eftersom de flesta fått betalt i förra veckan.

De lönsamma bolagen i GM-sfären kommer att ligga i ett eget bolag och surdegarna, och dit hör Saab placeras i ett separat bolag. Hos Saab säger man att konkursen inte påverkar Saabs framtid, till det måste jag ställa mig frågande. Hur kan konkursen hos modern inte påverka dotterbolagen, är det optimistiskt eller naivt? Det återstår att se vilket förtroende konsumenterna har för GM-produkter framöver.

Cykliska aktier som Atlas Copco A avancerade 7,9 procent till 82 kronor, Sandvik steg 8,5 procent till 67 kronor och Trelleborg steg hela 11,6 procent till 28,80.

Bankerna bröt den nedåtgående trenden som varat i sju dagar och Swedbank A vände upp med 6,7 procent till 47,90. Ett illasinnat rykte om att banken inte skulle klara en devalvering i Lettland spårades till RnB-ägaren Torsten Janssons mobiltelefon. Han förnekar dock att han har något med ryktet att göra.

Ledande indikatorer klockan 08:15

indikatorer

 (diagrammen hämtade från Online Trader, klicka på bilden för att se den i rätt storlek)

Viktigt att hålla koll på idag:
– Teckningstiden i Eniros nyemission påbörjas idag, varar till 16 juni.
– 09:30 Riksbanken publicerar finansiell stabilitetsrapport 2009:1
– 10:15 Riksbanken presenterar omvänd repa
– 11:00 Riksbanken håller presskonferens om stabilitetsrapporten
– 11:00 EMU: arbetslöshet
– 11:20 Europeiska Centralbanken presenterar reparesultat
– 16:00 USA: kontrakterade husköp för april
– 23:00 USA: konsumentförtroende veckostatistik

Trots att statistiken som kommer fortfarande är dålig är den trots allt bättre än tidigare månader och det tas emot positivt och stärker uppfattningen att vi sett det värsta av nedgången. Jag tycker dock det är värt att nämna att vi haft en fantastisk uppgång i snart två månader och börsen ligger nu på ett P/E-tal runt 15 vilket jag inte tycker är speciellt lågt, det är betydligt högre än innan nedgången började. Uppgången kommer säkert att fortsätta så länge statsistik och nyheter ligger ovanför förväntningarna, även om det är marginellt,

Även i USA inleddes börserna med kraftiga uppgångar, som höll i sig hela dagen. Statistiken som kom under dagen var något (inte mycket) bättre än förväntat men det räckte för att trycka upp alla tre indexen rejält. Vi stängning hade S&p 500 avancerat till 942,9 vilket innebär en uppgång med 2,6 procent. Den nivå som S&P 500 nu befinner sig på är den högsta sedan årsskiftet. Omsättning i New York var måttliga 4,2 miljarder aktier.

Det stigande råoljepriset och metallpriserna fick oljebolagen att stiga i både Sverige och USA. Exxon  och Chevron steg med hela 3,5 respektive 3,8 procent.

Uppgångarna fortsätter inledningsvis i Asien idag på morgonen. Inledningsvis var börserna tydligt uppåt, men efterhand har uppgångarna avtagit och indexen tappat styrka. I Hongkong är det däremot svagt nedåt.

Övriga nyheter i punktform:

  • Fortsatt fritt fall för Saab i maj (DN) (SvD)
  • Lettland vill diskutera devalvering (DN) (SvD)
  • Kronan stärks efter positiv statistik (DN)
  • Toyota vill fortsätta samarbeta med GM (DN)
  • Tur för Sverige att regeringen inte skickade in pengar i konkursboet GM (SvD)
  • Faran är inte över (dagensPS)
  • I Irak har svenska företag möjlighet att tjäna stora pengar (dagensPS)
  • I dessa aktier har du möjlighet att göra klipp (dagensPS)
  • Villaköpare tar för stora risker, räkna med betydligt högre ränta (dagensPS)
  • Krisbanker i USA ivriga att betala tillbaks lån (dagensPS)
  • Spår av kokain i Red Bull (dagensPS)

Vinnare / Förlorare aktier och branscher klockan 09:20 i diagrammen nedan. Det tippade som väntat nedåt inledningsvis och risk finns för en konsoliderande och osäker dag. OMXS30 behöver passera under 790 för att det skall bli blankningsläge.

vinnare

 

sektorer1

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar