Tisdag 21:a april – osäkert

Stockholmsbörsen inledde veckan i moll och backade hela 4,8 procent och slutade på 731,1 och till skillnad mot de rekyler som präglat börsen de senaste veckor var det ganska hög omsättning, hela 18 miljarder kronor. Totalt föll 279 aktier, 131 steg och 45 förblev oförändrade igår. Mest omsatta var Swedbank (ökad oro), följt av Ericsson och Nordea.

Att det skulle komma en rekyl är inte så konstigt, om det sedan är vinsthemtagningar, osäkerhet inför de stundande rapporterna eller osäkerheten i oljepriset som påverkade börsen kan jag bara spekulera i. Veckan kommer att präglas av alla de rapporter som kommer.

 Många av de aktier som gått starkt den senaste tiden hörde till förlorarna under måndagen. Volvo backade tex 7 procent (se analys neda), men med hänsyn till den enorma uppgång aktien haft den senaste tiden känns det oxå ganska naturligt.

Boliden sjönk med hela 12 procent och slutade på 51,25, vilket var den enskilt största nedgången sedan den 6:e november 2008. Inte konstigt efter en otrolig svit den senaste tiden.

Alfa Laval tog tag i stafettpinnen och var först att lämna kvartalsrapporten. En rapport utan några egentliga överraskningar, men orderingången har minskat något. Vid stängningen slutade Alfa Laval på minus 6 procent på 71,75.

När SKF kommer med sin rapport får vi se om det blir en indikation på hur verkstadssektorn mår. Även SKF backade i likhet med de flesta andra cykliska aktier. Minus 6 procent och 83,25 blev facit för SKF på måndagen.

Trelleborg tvingas böta 110 miljoner kronor efter att ha påverkat priset på oljeslangar och fendrar. Ett franskt dotterbolag tvingas betala tillbaks runt 16 miljoner kronor till drabbade kunder.

Rapportsäsongen är nu i full gång och med den stiger osäkerheten om de nedpressade kurserna och höjden som tidigare tagits för att prisa in eventuellt sämre rapporter än väntat, räcker. Senare ikväll efter USA-börsens stängning kommer statistik om amerikanernas konsumentförtroende.

Osäkerheten ökar i bankerna, både i Sverige och i USA. Uppblåsta balansräkningar, med stora reserveringar i samband med enorma uppgångar den senaste tiden kan leda till en rekyl som heter duga. De flesta bankaktier backade under måndagen. Nordea slutade hela 11 procent lägre. Efter den senaste tidens fantastiska uppgångar är det flera orosmoln som tornar upp sig i banksektorn, mer om det senare idag.

Swedbank ligger i en kortsiktig uppåtgående trendkanal och har precis varit nere och vänt för att testa motståndet vid 44 kronor där aktien ligger nu. Histogrammet ligger nu under nollan och det vill till att aktien tar sig upp och förbi motståndet vid 48 kronor annars är risken stor för att vi får se en återgång till de lite lägre regionerna. Faller Swedbank igenom stödnivån runt 38 kronor ges en signal för en större nedgång.

swed-a

Volvo backade 6,5 procent till 50,50 igår och ligger nu precis på den viktiga nivån runt 50 kronor, bryts denna ges signal för en djupare nedgång. Golvet på den kortare uppgångskanalen som aktien befunnit sig i under hela april månad bröts igår men stödet kring 50 kronor höll. Aktien fick säljsignal igår, men stängde ganska starkt, varför vi måste invänta och se vart aktien tar vägen i förhållande till klimatet. Staplarna i histogrammet ökar inte lika markant som under förmiddagen igår, kanske inte så konstigt efter en tioprocentig nedgång sedan toppen i fredags. Vid ett negativt klimat kan aktien vara en mycket intressant blankningskandidat. Fler analyser hittar ni här.

volv-b

OMXS30 backade stadigt och fint hela måndagen och slutade på minus 4,77 procent. Nedgången avtog den senaste timmen och histogramstaplarna blev något kortare. Indexet vände igår precis vid stödet runt 725 och idag får vi invänta en stund innan vi bestämmer oss för vilken riktning det blir. Både USA och Asien backade igår och idag på morgonen. Nedgångstakten har dock minskat efterhand och nu på slutet har Nikkei hämtat igen en del av fallet i inledningen. Håll koll på stöd- och motståndsnivåer.

090420_omxs30real2

Även i USA inleddes veckan med rejäla nedgångar och störst osäkerhet var det i bankerna där osäkerheten om uppblåsta balansräkningar med stora reserveringar (är någon förvånad…). Oljebolag var en annan sektor som hjälpte till att sänka börsen.

När börserna stängde hade S&P 500 backat 4,3 procent och slutade åter under den viktiga 850-nivån. DJIA stängde 3,6 procent lägre och Nasdaq backade 3,9 procent och är nära 1600-stödet. Nedgången igår var kraftig och skedde under lite större volym än övriga mindre rekyler de senaste veckorna. Totalt omsattes 4,7 miljarder aktier på New York-börsen. Detta var den enskilt största nedgången under hyfsade volymer på två månader.

Som jag nämnde igår kom Bank of America med en rapport som först tolkades positivt, men när församlingen lyssnat lite noggrannare på vad vd:n Kenneth Lews sade visade det sig att reserveringar och osäkerhet inte varit större på mycket länge och hela vinsten berodde på köpet av Merril Lynch. Aktien backade 24,3 procent och Citigroup var inte långt efter med 19,5 procents nedgång. Även Veckans Affärer ställer sig i en artikel lite frågande till beständigheten i de positiva rapporter som kommer från bankerna.

Glädjeämnet i USA stod annars Sun Microsystems för som tjurrusade med hela 36,8 procent efter Oracles bud på 7,4 miljarder dollar för bolaget.

På efterbörsen backade IBM runt 1 procent efter det att bolagets kvartalsrapport redovisats, som endast var marginellt över en ganska måttlig förväntan. Försäljningen var dock betydligt sämre än väntat.

De ledande indikatorer som presenterades kom in betydligt sämre än väntat vilket naturligtvis spädde på det negativa humöret.

Kritik börjar riktas mot det stresstest som 19 av de största bankerna i USA utsätts för. Allt fokus har riktats mot att kontrollera kvaliteten på de lån som är utestående. De makroekonomiska faktorerna har man i stort sett blundat för. Detta kan leda till stora framtida problem skriver Bloomberg News idag.

Producentpriserna föll rejält, mer än förväntat i mars, -0,7 procent mot förväntade -0,2 procent.

I Japan öppnade Tokyobörsen nedåt i linje med USA igår. Ett tag var börsen ner hela 3 procent men har stärkts något och ligger när detta skrivs på minus 2,4 procent.

Nedgångarna i Kina och Taiwan var betydligt mindre och låg runt 1 procent.
Indien sänkte styrräntan till 4,75 procent idag.

Oljepriset har stabiliserat sig något i natt. Det kan i sin tur vara tecken på att nedgången lugnat sig för denna gång.


Detta händer idag tisdag den 21:a april 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Autoliv (kl 12.00), Avanza (kl 7.45), Axis (kl 8.00),
Cybercom (kl 7.30), Diös (kl 9.00), Getinge (runt lunch), HQ
(kl 8.30), IFS (kl 9.00), Loomis (kl 13.00), Micronic Laser
Systems (kl 8.00), Millicom (kl 13.00), Nilörngruppen (kl
13.00), Note (kl 8.30), SKF (ca kl 12), Svedbergs (kl 15.00)

FIRST NORTH:
– Agellis, Effnet, Forum SQL, NAXS

AKTIETORGET:
– Aros Quality Group, Eurocon Consulting, Guld Invest Norden,
ICM Kungsholms

ÖVRIGA NORDEN:
– EDB Business Partner (kl 8.00), Subsea 7 (kl 9.00), Tomra

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Advanced Micro Devices, Caterpillar (kl 13.30), LG
Electronics, LG Electronics (kl 9.00), Merck, Schering-
Plough, United Technologies (före USA-börsernas öppning),
Yahoo

STÄMMOR:
– Agellis, Aros Quality Group, Avanza, Bioinvent, Diös, DNB
Nor, Effnet, Eurocon Consulting, Getinge, Hemtex (extra),
Loomis, Lundbeck, Nilörngruppen, Niscayah, Note, Orion,
Ruric, Ruric, Seamless, SKF, Svedbergs, Svedbergs, Tomra, Topdanmark, Wallenstam

BÖRS ÖVRIGT:
– Cybercom: press- och analytikerträff kl 9.00
– Micronic Laser Systems: press- och analytikerträff kl 9.00
– IFS: telefonkonferens/webbsänd kl 9.30
– Axis: telefonkonferens kl 10.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– SKF: telefonkonferens kl 13.00
– Getinge: telefonkonferens kl 14.00
– Autoliv: telefonkonferens/webbsänd kl 15.00

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– A-com: första dag för handel exklusive teckningsrätt i nyemission
– Cybercom: presenterar villkor i nyemission i samband med delårsrapporten
– Hemtex: sista handelsdag för aktien inklusive  teckningsrätt i nyemissionen
– Lappland Goldminers: första dag för handel utan rätt att delta i nyemission
– SBC: anmälningstid i nyemission avslutas
– Trelleborg: presenterar villkor i nyemissionen

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Alfa Laval (2:25 kr), Beijer Electronics (4:00 kr)

STATISTIK:
– Tyskland: PPI mars kl 8.00
– Storbritannien: KPI mars kl 10.30
– Tyskland: ZEW-index april kl 11.00
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 23.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: publicerar resultat från enkätundersökning om företagens finansieringsläge kl 9.30
– Riksbanken: räntebesked kl 9.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Riksbanken: presskonferens om räntebeskedet kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– BOC: räntebesked kl 15.00
– ECB: årsrapport kl 19.30

MAKRO ÖVRIGT:
– IMF: Global Finansiell Stabilitetsrapport kl 15.00

…och för övrigt anser jag…

– Att facket snart överlevt sig själva. Nu går de ut och gormar att de är besvikna över att svenska staten inte pumpar in pengar i föråldrade amerikanska biljättar. Men vakna upp och tänk igenom vad det är ni egentligen basunerar ut.

I Affärsvärlden kan ni läsa vilka företag som är USA:s största.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar