Tisdag 17/2, stötta SAAB?

Stockholmsbörsen gick bättre igår än de flesta andra börser i Europa. Som väntat blev det en trevande öppning, men efter några timmar tog börsen fart uppåt med stöd av både H&M och Ericsson, dock backade börsen tillbaks en del på eftermiddagen. OMXS30 stängde på plus 0,6 procent på 682 med en låg omsättning. När inte USA är öppet är det inte många som vågar ta positioner, och det är kanske tur…

OMXS30 saknade helt styrning igår och de uppgångar vi såg hade mer att göra med Ericssons och H&M starka utveckling. Det starka motståndet vid 686 har nu testats fyra gånger på en vecka och stått pall. Alla tre medelvärdena ligger i stort sett ”ihopsnörade”. På kortare intervall har MACD redan brutit under nollan och det tyder på att vi kan förvänta oss en nedgång idag. MACD-histogrammet har mattats av och Stochastik visar på överköpta nivåer. Om inte motståndet vid 686 passeras idag är det stor chans att vi åker nedåt idag, vår första anhalt blir stödet vid 660, därefter 630 och sedan den sedan tidigare viktiga nivån runt 590-600.

Motstånd: 686 / 714
Stöd: 660 / 530 / 600

Daytrading: Ner
Swingtrading: Avvaktande
Longtrading: Ner

090216_omxs30

Ericsson som gått starkt efter sin starka rapport fortsätter imponera. På den stora telekom-mässan World Mobile Congress i Barcelona sade Ericssons företrädare att man inte ”märkt” något av den rådande lågkonjunkturen. Många av Ericssons affärer de senaste månaderna hade enligt Di inte kunnat genomföras om inte den svenska staten hade lånat ut pengar till Indonesien och Pakistan för att de skulle ha råd att genomföra de ingångna affärerna.

Lundin Mining begär 20 miljoner kronor av Hudbay Minerals för avtalsbrott i samband med affären mellan bolagen, ingen högoddsare precis.

Hennes & Mauritz lämnade en mycket fin rapport där försäljningen stigit med 9 procent i januari, även i övrigt var utvecklingen bättre än förväntningarna. Aktien steg med hela 3 procent och drog med sig den övriga detaljhandeln.

Till skillnad från Stockholmsbörsen föll de flesta europeiska börserna tillbaks under handelsveckans inledning och inte helt ovanligt var det åter bankerna och finans som tyngde.

Pirate Bay rättegången: Det är inte enkelt att ohämmat stödja och uppmuntra till piratkopiering och mångfaldigande av upphovsrättsligt skyddat material. Men ett mål som detta är inte så enkelt. Nu vill man bara skapa publicitet kring den olagliga nedladdningen och inbillar sig att Pirate Bay och andra nedladdningsbara sidor skall bli rädda och stänga ner verksamheten, kommer det hända? Icke sade Nicke. Domen kommer att vara lika tandlös som en Yoghurtätande Mongol. Vad skall man då göra för att styra upp piratkopieringen? Jag anser att man måste gå till grunden och anpassa produktion,distribution och försäljning till det århundrade vi lever i. Det går inte att motivera ungdomar att köpa en CD-skiva för 160 kronor där det kanske är en låt de är ute efter. Helt meningslösa led som Stim, Sami, agenter, produktionsbolag, grossister och skivaffärer. Se till att göra det enkelt, lagligt och billigt att få ner musik och filmer, det är den enda framkomliga vägen. Så länge inte priset på produkterna står i relation till värdet för kunden kommer det inte gå att stoppa olaglig fildelning.

GM & Saab: Konkursen för General Motors står nu runt hörnet och det blir nog inte helt enkelt för bolaget att presentera hållbara alternativ, det är väl som jag skrivit tidigare ett av skälen varför man försöker styra över fokus på hur många som kommer att bli arbetslösa, istället för att presentera vilka hållbara förändringar man planerar.

Det är helt otroligt att politiska företrädare förespråkar att den svenska staten skall pumpa in pengar i det stora amerikanska svarta hålet GM. Oppositionen står och hojtar att tiotusentals ”svenska” jobb är fara. Vad händer om lilla, lilla SAAB/GM får lån som motsvarar en ”fjärt i rymden” för GM, kommer bolaget SAAB då att leva vidare? Nej, definitivt inte. Om det gigantiska GM går i graven kommer lilla SAAB obönhörligen att dras med och de eventuella pengar som svenska staten lånat ut kommer att försvinna ner i det svarta konkurshålet. Självklart är det tragiskt med alla varsel och uppsägningar, men bolag som inte anpassar sig till rådande verklighet överlever inte varken med eller utan nödlån.

USA: I sista stund innan räddningsplanen skulle presenteras ändrades finansminister Timothy Geithners plan för problemtyngda tillgångar. Det första förslaget skulle kunna visa sig bli alldeles för dyrt och svårbedömt. Detta innebär i korthet att en del av riserna skjuts över på banker och finansieringsinstitut. Vi kommer säkert se detta avspeglas i kurserna på finansrelaterade aktier framöver.

Jämför vi den amerikanska Nasdaq-terminen med stängningen i fredags så ser vi att utvecklingen har varit rejält nedåt, naturligtvis är det Europa och Asien som påverkat mest, men det lutar åt nedåtåka idag. (Tom Di vågar skriva det så här tidigt, de måste ha tjuvkikat på någon annan…).

090217_nqh9

Asien: Det är överlag rejäla nedgångar på de asiatiska börserna och sämst går Hong Kong och Korea som backar 3 respektive 3,7 procent.

Japan: Efter den senaste tidens krav på avgång, har nu finansminister Shoichi Nakagawa bestämt sig för att lämna sina uppdrag som finansminister och chef för den amerikanska finansinspektionen. Kraven började när det ryktades att ministern varit berusad vid helgens G7-möte i Rom.

Nikkei är nu nere på den lägsta nivån på tre månader, som väntat var det bankerna som ledde nedgången.


Detta händer idag tisdag 17/2-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– ÅF (kl 8.30), Brio (kl 9.00), Concordia (troligen ca kl 15), Havsfrun (kl 13.00-14.00), Kinnevik (kl 8.00), Novacast (kl 13.00), Orexo (kl 8.00), Partnertech (troligen efter lunch), Wallenstam (kl 13.00)

FIRST NORTH:
– Avega Group, Getupdated, SJR, Smarteq

AKTIETORGET:
– Tractechnology, Wiking Mineral

ÖVRIGA NORDEN:
– ABG Sundal Collier, Jyske Bank, Statoilhydro, Sydbank, Yara (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Daimler, Wal-Mart

STÄMMOR:
– Songa Offshore (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Kinnevik: telefonkonferens kl 10.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

STATISTIK:
– SCB: tjänsteproduktionsindex december kl 9.30
– Storbritannien: KPI januari kl 10.30
– EMU: utrikeshandel december kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index februari kl 11.00
– USA: Empire-index tillverkningsindustri februari kl 14.30
– USA: TICS-data december kl 15.00
– USA: NAHB husmarknadsindex februari kl 19.00
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 23.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: Lars EO Svensson håller talet ”Penningpolitik vid nollränta” kl 8.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

MAKRO ÖVRIGT:
– SEB: konjunkturprognos kl 10.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar