Tillbaks till våren 2007

NEW YORK: BILL ACKMAN LYFTE HOWARD HUGHES, S&P500 OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) Börserna rörde sig på små minus, och samtidigt i närheten av tidigare toppnivåer, när måndagen inledde veckans amerikanska handel.

Vid stängning var Dow Jones industriindex oförändrat vid 21.012, och S&P 500 var oförändrat på 2.399. Nasdaqs kompositindex var likaså oförändrat, vid 6.103.

Sektorer på plus var IT, sällanköpsvaror samt energibolagen, som stärktes i takt med råoljepriset. Efter tunga fall i förra veckan hämtade sig oljan, mot bakgrund av att oljeproducenter både inom och utanför Opec överväger att förlänga de globala produktionsneddragningarna.

Kate Spade steg drygt 8 procent, sedan den konkurrerande handväsktillverkaren Coach lagt ett bud som värderar Kate Spade till cirka 2,4 miljarder dollar. Budet är 28 procent högre än Kate Spades stängningskurs den 27 december i fjol, då rapporter om affären först dök upp. Coach handlades samtidigt upp i närheten av 5 procent.

Hedgefondmiljardären Bill Ackman lyfte fastighetsutvecklingsaktien Howard Hughes 3,8 procent genom en presentation vid investerarkonferensen Sohn i New York på måndagskvällen. Bill Ackmans fond Pershing Square Capital är största enskilda ägare i Howard Hughes och äger i dagsläget 8,9 procent av bolaget.

Teleoperatören AT&T har stött på patrull i sitt försök att köpa Straight Path Communication för 1,6 miljarder dollar. Ett bud värt 3,1 miljarder dollar ska ha lagts på bolaget och anonym budgivare uppges vara Verizon. Varken AT&T eller Verizon rörde sig nämnvärd, medan måltavlan Straight Path lyfte 33 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det finns naturligtvis inte någon naturlag som säger att kursen måste vända ner bara för att indexet stigit med över 5 procent på 12 dagar men vid de 106 gånger det inträffat sedan början av 2002 har kursen stått lägre en vecka senare vid 58 av dessa. Det enda detta säger oss är att risken för en rekyl är stor men samtidigt har kursen stått högre en månad senare vid 58 procent av fallen vid liknande utseenden historiskt.”

Veckan inleddes med en uppstuds vilket terminerna pekade på och nådde upp till 1646 som var den högsta noteringen sedan den 21 juli 2015 men köptrycket var obefintligt och kursen föll sedan de närmaste timmarna för att strax innan lunch markera dagslägsta vid 1630. Stängningen vid 1639,5 motsvarade en nedgång med marginella 0,2 procent.

Den senaste veckan har vi sett två bearish harami senast igår men än så länge har inte någon av de bekräftats vilket krävs vid omslagsformationer med låg träffsäkerhet.

På kort sikt är OMXS30 överköpt och på längre sikt råder en negativ divergenss och då borde väl indexet ner, eller? Studerar vi den historiska utvecklingen har indexet stått lägre en vecka senare i de flesta fall men på något längre sikt har den typen av impulser som vi ser sett de senaste veckorna varit startskottet på längre positiva uppgångsfaser.

Det är dock dålig tajming att ta nya positioner för uppgång när momentumindikatorerna slagit i taket och en negativ minidivergens föregår candlesticksformationer som indikerar toppar.

Volymen den gångna veckan har varit varit klart över det dagliga snittet men igår noterades den lägsta volymen sedan den 21 april och den var 4 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen pekar uppåt och så länge vi inte ser tecken på att volymen tilltar under nedgångsdagarna talar mer för fortsatt upp- än nedgång.


Nyhetsbyrån Direkt:

PM DETTA HÄNDER TISDAG 9 MAJ

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Ica (kl 7.00), Resurs (kl 7.30), Eniro (kl 8.00), Moberg Pharma (kl 8.00), Nordic Waterproofing (ca kl 8.00), Alltele (kl 8.30), Itab (ca kl 13.00), Lindab (kl 13.00), Rejlers (kl 16.00), B&B Tools, East Cap Explorer (före börsöppning), Fenix Outdoor

NGM
– SBC (kl 8.30), AIK Fotboll, Briox, Paynova

FIRST NORTH
– Hifab, Intuitive Aerial (ändrat datum från 2/5), IPC, Lauritz.com (före kl 17), Medirätt, Powercell

AKTIETORGET
– Amnode, Bahnhof, Biotech-IGG (ändrat datum från 5/5), Prostalund

ÖVRIGA NORDEN
– Aker Solutions (kl 7.00), Orkla (kl 7.00), Pandora (kl 8.00), Ramirent (kl 8.00), William Demant (verksamhetsuppdatering, ej fullständig rapport ) (kl 8.00-9.00), FLSmidth (kl 12.00), Nets

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Zalando (kl 8.00), Adecco, Commerzbank, Continental, Faro Technologies (efter USA-börsernas stängning), HTC

STÄMMOR
– Autoliv, Combigene, Enea, Fenix Outdoor, Footway, Industrivärden, Inwido, Itab, Lindab, Medica Nord, MTG, Net Insight, Norwegian, Oriflame, Papilly (ändrat datum fråm 8/5), Powercell, Prevas, Proact, Prostalund, Serstech, Sportamore, Tele2, TGS , Tobii, Wise Group

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Resurs: rapportpresentation kl 9.00
– East Cap Explorer: rapportpresentation kl 10.00
– Eniro: rapportpresentation kl 10.00
– Ica: rapportpresentation kl 10.00
– Nordic Waterproofing: rapportpresentation kl 10.00
– Swedencare: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Lindab: rapportpresentation kl 13.15
– Eniro: telefonkonferens om rekapitaliseringsplan kl 15.00
– Moberg Pharma: rapportpresentation kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för april kl 7.05
– Finnair: trafiksiffror för april kl 8.00
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Braincool: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Kancera: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Quartiers Properties: första dag för handel i preferensaktier utan teckningsrätt i nyemission av stamaktier
– Tagmaster: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 24/5)

KAPITALMARKNADSDAG
– Pandox kl 8.00-17.30

EXKLUSIVE UTDELNING
– Novotek (1:25 kr)

MAKROSTATISTIK
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– Nederländerna: KPI mars kl 6.30
* Tyskland: industriproduktion mars kl 8.00
– Tyskland: handelsbalans mars kl 8.00
– USA: NFIB småföretagarindex april kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: grossistlager (def) mars kl 16.00
– USA: JOLTS lediga platser mars kl 16.00
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

MAKRO ÖVRIGT
– SEB: konjunkturprognos kl 8.00
– FI: bankernas marginal på bolån kl 10.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”VIX noteras vid de lägsta nivåerna någonsin och i min värld råder ett bedrägligt lugn. Risken är stor för att SP500 närmar sig en topp och det gäller att dansa med relativt små steg, nära nödutgången där det kan bli trångt när många ska ut samtidigt.”

Veckan inleddes med en ny ATH vid 2401,4 för att efter ett par timmars handel markera dagslägsta vid 2394. Stängningen var positivt kring 2399,4 även om det innebar en oförändrad nivå jämfört med fredagens stängning.

Även om stängningen var positiv skedde den innanför begränsningarna för den tradingrange som fångat indexet sedan slutet av februari.

Optimismen är på en historiskt hög nivå och flera undersökningar jag läst det senaste dygnet indikerar att placerarkollektivet tror på fortsatta uppgångar både på kort-, medel- och lång sikt.

Tekniskt är det positivt om indexet bryter upp genom 2401, speciellt efter de små tveksamma candlesticks som präglat indexet i snart två veckor. Om vi däremot får ett utbrott som snabbt punkteras ställs siktet in mot i första hand de MA-20. Gummisnodden är hårt spänd och stochastic varnar för att ta nya positioner för uppgång. Innebär det att ett utbrott inte kommer att leda till nya högre högsta? Självklart är det ingen som vet och indexet kan fortsätta upp ett bra tag till men edgen talar för en rekyl innan nästa resa uppåt.

Volymen igår var marginellt högre än i fredags men trots det 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen börjar åter se alltmer positiv ut vilket dock innebär goda förutsättningar, även om det är lite tidigt att säga, för ett utbrott uppåt.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar