Teknisk analys: OMXS30 kl 11.15

Kl 11.10 Stockholmsbörsen öppnade nedåt men vände upp från stödet 735 som påträffades redan efter en halvtimme för att avancera upp mot 752 som sedan testats ett par gånger och stått pall. Initialt tyder detta på en svaghet och vi kan förävänta oss en avvaktande handel fram till statistiken över producentpriser och nya arbetslösa i USA som kommer 14.30.

omxs30-1115Klockan 11.15 var OMXS30 0,15 procent uppåt på 749 punkter. Omsättningen uppgick till 5,2 miljarder kronor, vilket innebär att OMXS30 tappat 7,0 procent på fyra handelsdagar. Histogrammet visar tydligt att momentum är på väg att avta och de trendföljande indikatorerna är på väg att bryta nedåt, vilket dubbeltoppen som fullbordades klockan 10.45 kan vara starten på.

Börserna var kraftigt nedåt i USA igår och stängde oroligt och nervöst med tvära kast. Även i Asien håller sig optimisterna lite lugnare, Nikkei stängde 2,6 procent lägre.

Banksektorn står under fortsatt press. Det har i och för sig lättat lite i övriga Europa just nu. Swedbank A noteras nu i 52,50, vilket innebär en nedgång med 1,87 procent. SEB A backar 1,17 procent till 33,90. SHB fortsätter att gå starkare än sina konkurrenter, vilket kanske är ett betyg åt banken för att de upplevs mindre spekulativa jämfört med Swedbank och SEB.

På bloggen Cornucopia kan vi ana en viss förvåning hos bloggaren att inte analytikerna tycker att 500.000 nya arbetslösa skulle påverka detaljhandeln, det är väl svårt att inte hålla med.

Jag har skrivit mycket om det låga förtroende jag har för SEB, det har inte så mycket att göra med de siffror de visar. Mitt låga förtroende grundar sig mer på de uttalanden och därefter hur de efter olika uttalanden agerar. Annika Falkenstam var så kaxig i höstas och menade att krisen inte skulle drabba varken SEB eller deras kunder så hårt. Exponeringen i Baltikum såg hon inte heller som ett problem. När det sedan visar sig att bolaget trots vacklande ekonomi avser att dela ut miljardbelopp i oförtjänta bonusas, då är jag känns det olustigt och ett tilltagande illamående gör sig gällande. När styrelsen blir varse att banken kanske inte får delta i statens räddningsprogram blir det panik och dementier för att inte riskera dessa värdefulla pengar. Banken har genom derivathandel slarvat bort 147 miljarder kronor. Det är skandal! Bolagsledningens vildsinta spekulerande skall sedan småföretagare vara med att betala genom dyra lån och 300 procents räntegap. Jag uppmanar alla att bojkotta SEB och istället välja andra alternativ, de finns och har inte näsan lika högt i vädret som Annika Falkengren.

Oljepriset fortsätter nedåt och sätter naturligtvis press på oljerelaterade aktier. Lundin Petrolium backar och var som lägst nere nästan 3 procent, men har följt med uppåt och fortsätter börsklimatet uppåt kan det nästan bli köpläge. Nu är det avvaktande.

Lundin Mining backade i inledningen, men har sedan stigit rejält var uppe på nästan 3 procent plus. Nu ligger kursen på 16,90 och plus 2,42 procent. Boliden stiger och ligger nu i köp på plus 1,46 procent. 6,3 miljoner aktier har bytt ägare.

Nibe som med en rapport som var i stort sett mitt i bulls eye backade ordentligt några minuter efter rapporten, men när nervositeten lagt sig och analytikerna läst lite längre ner i rapporten och upptäckt att även kassalikviditeten var betydligt bättre än förväntat började aktien klättra och ligger nu på 71,00 kronor och 1,43 procent plus.

Det är inte bara Alan Greenspan som ser som han säger ”lättförståeliga tecken” på återhämtning i ekonomin. I Affärsvärlden kan vi läsa att statistiken pekar på att ekonomin i euroområdet är på väg att stabiliseras. I tidningen läser vi vidare: Det sade ECB:s vicechef Lucas Papademos på torsdagen, enligt Bloomberg News. Han sade vidare att de åtgärder som ECB vidtar kommer att stötta ekonomin ytterligare. De åtgärder som ECB vidtar kan också med lätthet dras tillbaka, och det är viktigt att ha en exit-strategi för bankens ”icke-konventionella” åtgärder. Exit-strategin är beroende av inflationsutsikterna.

Sony räknar med att räkenskapsåret som avslutas våren 2010 slutar på minus. Ett åtgärdspaket för att minska förlusterna sätt omgående igång. Trots åtgärderna beräknas räkenskapsåret som avslutas i mars 2010 att sluta på en förlust med 110 miljarder yen (9 miljarder kronor), enligt Sony. Analytiker hade räknat med en förlust på 132,9 miljarder yen.

Läs också: dagensPS, Nibe, S&P dödar all börsglädje.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar