Teknisk analys: Den positiva omslagsformationen intakt ner till 1174

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Veckan avslutades svagt där en sänkt BNP-prognos och sämre industriproduktion än väntad noterades i den negativa vågskålen. De asiatiska börserna påverkades negativt under föregående vecka efter den japanska centralbankens besked att inte utöka de ekonomiska stimulanserna vilket gick stick i stäv med det tidigare uttalandet att BOJ skulle göra vad som krävs för att inte den japanska valutan skulle stiga till oönskade nivåer. Idag på morgonen kommer besked från att landet kommer att höja sitt köptak för fastighetsfondköp med 10 miljarder yen.

Stockholmsbörsen: Efter ett positivt gap i fredags noterades dagshögsta 1185 några minuter innan klockan 10.00 och utgjorde en begränsning på ovansidan. På nedsidan noterades hade vi hjälp av första timmens lägsta vid 1178 och gapstödet ner mot 1174. Dagen präglades av små rörelser och stängningen vid 1177,6 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Den positiva omslagsformation som torsdagens kursstapel innebar är fortfarande intakt men det är önskvärt att 1174 står pall när veckan inleds.

Maj månad slutade med en uppgång på 1,7 procent och föregående vecka stängde med en ytterligare nedgång på 1,3 procent vilket innebär att vi nu haft fyra veckor i rad med fallande kurser. Den totala uppgången i år har därmed reducerats med 6,6 procent.

Totalt steg 269 aktier och 176 stängde på minus under fredagen. Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick Boliden (+3,8%), Nokia (+3,5%) och MTG B (+2,0%). Sämst gick Scania B (-1,4%), AstraZeneca (-1,0%) följt av Investor B (-0,7%).

Omsättningen på OMXS30 var lägre än i torsdags och uppgick till 11,9 miljarder kronor vilket var 1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

I månads- och veckodiagramen har vi nu intressanta formationer som står emot den positiva långsiktiga trenden och noteringar långt ner i kursstaplarna. Det är nu inte mer än 3,9 procent ner till årsmedelvärdet som fortfarande är stigande. I veckodiagrammet har vi för tillfällt fyra fallande röda kursstaplar med stängningar i de nedre tredjedelarna.

Den långa trenden som representeras av lutningen hos 200-dagars medelvärde lutar uppåt och noteras inför dagen kring 1138 och 20-dagars dito hittar vi kring 1214.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Av visst intresse idag:
– Volvo: lastvagnsleveranser maj kl 8.30
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– Massolit Media: anmälningstid i nyemission avslutas

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove husprisindex juni kl 1.01
– Indien: räntebesked kl 7.30
– ESV: budgetprognos kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: handelsbalans april kl 11.00
– EMU: arbetskraftskostnader 1 kv kl 11.00
– USA: Empire manufacturing index juni kl 14.30
– USA: NAHB husbyggarindex juni kl 16.00
– USA: Auktion av statsskuldsväxlar kl 17.30

USA: Även om gårdagens kursstapel var positiv och påbörjades vid golvet i den stigande kanalen är det viktigt att köparna inte vacklar, som tidigare under veckan, när 20-dagars medelvärde ska tas ut. Så länge 1623 är intakt är det dock köparna som dominerar de senaste dagarnas utveckling. Jag har nu siktet inställt på en uppgång till i första hand 1675-1690.

Teknisk analys S&P 500: Efter en inledande uppgång till 1641 den första halvtimmen tog säljarna över tillställningen och en skvalpig avslutning på veckan fick indexet att stänga på 1626,5 vilket motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Det var bara kraftbolagen som stängde på plus under fredagen men det var med minsta möjliga marginal. Bäst gick guld- och finansrelaterade bolag med uppgångar på 1,7 respektive 1,5 procent.

I torsdags och fredags morse skrev jag: ”Nu utmanas åter golvet i den stigande kanalen som sammanfaller (nästan) med 50-dagars medelvärde. Nivån är viktig men om den punkteras är det fortsatt positivt så länge 1600 är intakt”. Nu vet vi att köparna åter kom tillbaks precis på punkten vid golvet i kanalen. Den positiva omslagsformation vi bjöds på är intakt så länge 1623 håller.

Placerarkollektivet flydde risk i fredags och småbolagsindexet Russell 2000 stod för störst nedgång med 0,8 procent.

Totalt omsattes inte mer än 1,8 miljarder aktier på S&P 500 vilket var hela 19 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, positivt att inte volymen tilltog trots dåliga nyheter. 185 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Föregående vecka innebar en nedgång med ytterligare 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu noteras till 14,1 procent vilket kan jämföras med 15,6 procent för Nasdaq Composite.

Ingen av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple backade 1,4 procent och stängde på $430,0. Google föll med 0,2 procent till $875,0 och Facebook fortsatte ner med 0,4 procent till $23,6.

Asien: Det är mestadels positiva tongångar på de asiatiska börserna nu på morgonen i spåren på den fallande yenen. Efter uttalandet från BOJ förra veckan att stödpaketen kanske inte kommer att utökas noterade den japanska valutan den största uppgången på fyra år, under föregående vecka. FOMC (Federal Open Market Committee) håller senare i veckan ett möte och marknaden räknar med att få mer kött på benen kring hur nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna ska verkställas. Personligen tror jag de tolkningar placerarkollektivet gör kring avtrappningen betyder mer än räntebeskedet. En inte alltför vild gissning kan nog vara att FED kommer med lugnande besked för att balansera upp en del av den volla Ben Bernanke orsakade med sitt uttalade för en vecka sedan. Råvaror hämtades sig i fredags medan korn och sojabönor haft det tufft prismässigt då skördarna väntas bli betydligt bättre än i fjol.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar