Stockholmsbörsen öppnar svagt upp – vänder ner vid 1100

Stockholmsbörsen öppnade svag nedåt under tisdagen men vid stödnivån 1078 skakade köparna av sig oron och eliminerade säljarna. Efter ytterligare ett försök av säljarna att pressa indexet, men även denna gång höll stödnivån och en dubbelbotten bildades som stärkte köparna och skapade en upgång som höll i sig resten av dagen, bortsett från någon timmes oro i samband med USA-öppningen och den försämrade framtidstron hos de amerikanska konsumenterna. Stängningen var relativt starkt på 1090,77 vilket motsvarade en uppgång på måttliga 0,42 procent. Omsättningen uppgick till 14 miljarder kronor vilket var högre än i de senaste två dagarna och 15 procent mer än tremånaderssnittet. De senaste 7 dagarna har vi haft fyra positiva och en negativ ackumulationsdag vilket innebär att det positiva sentimentet är på väg att förstärkas.

Ericsson var börsens högst omsatta aktie och fortsatte nedåt med 0,68 procent till 73,15 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning vände aktien upp i USA och steg motsvarande 0,3 procent.

HM steg 0,82 procent inför rapporten och stängde på 259,00 kronor.

Electrolux hamnade på sjätte plats och tillhörde dagens vinnare med en uppgång på 2,28 procent till 165,90 kronor. SEB passade på att höja rekommendationen till köp.

KappAhl kom med en rapport igår som visade sig vara 15 procent sämre än förväntningarna. Försäljningen var dock något bättre än väntat. Aktien backade 5,98 procent till 59,00 kronor. 

Är det så att Volvo börjar närma sig en vändning? Är det är orsaken till att aktien höjs till skyarna av vissa mäklare, samtidigt som stora volymer vräks ut.. Läs gärna min analys av Volvo B hos Axier.se idag på morgonen.

H&M lämnade sin kvartalsrapport för det brutna räkenskapsåret idag på morgonen. Förväntningarna var som vanligt högt uppskruvade vilket kan innebära att resultatet före skatt på 5.735 miljoner kronor inte anses motsvara kursen när börsen öppnar. Bruttomarginalen blev imponerande 60,5 procent, men analytikerna hade förväntat sig 62 procent vilket innebär att även denna positiva siffra kan tolkas negativt. I den positiva vågskålen steg försäljningen med 11 procent jämfört med förväntningarna på 9,4 procent.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg till 22,60 igår. Nivån är fortfarande låg och tyder inte på någon dramatisk volatilitet eller några käppar som kan fastna i hjulen den närmaste tiden. Intressant är att notera att de amerikanska börserna stiger i takt med att dollarn försvagas, vilket är en helt naturlig reaktion. Det som är lite märkligt att resten av världens börser följer USA-börsen som reagerar på en fallande dollar, effekten för Sverige blir ju den omvända, men trots det stretchas avståndet ut, hur länge och om det är en bubbla lär vi snart få veta.

Inför dagen gäller i stort sett samma karta som igår. Bryter OMX upp över 1100-nivån är det positivt och stärker köparna. Punkteras 1078 effektueras flera säljsignaler och säljarna är utvilade och alerta efter flera veckors vila. Inledningsvis borde den starka stängningen spilla över i en positiv öppning, om den räcker till att etablera indexet ovanför 1100 är det positivt för dagen som helhet. (Vi bör hålla ögonen på H&M:s utveckling idag, mottas inte rapporten väl kan det dra ner hela OMX).

Motstånd: 1095 / 1100 / 1104 / 1117 / 1131
Stöd: 1082 / 1077 / 1064 / 1060 / 1054

Kennametal håller kapitalmarknadsdag.

Håll koll på följande börstider idag:
– Japan: Tankan-rapport 3 kv kl 1.50
– Frankrike: hushållens förväntningar september kl 8.45
– Spanien: HIKP (prel) september kl 9.00
– KI: konjunkturbarometer företag och hushåll september kl 9.15
– ESV: budgetutfall augusti kl 10.00
– EMU: konjunkturbarometer företag och hushåll september kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat september kl 11.00
– EU: kommissionen lägger förslag om sanktioner mot för höga budgetunderskott kl 12.00
– USA: oljelager, veckosiffra kl 16.30

Candlestickskola (del 5 av 5) ”Nackdelar med Candlestick

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster)

En annan intressant artikel om teknisk analys

Analyser på Text-TV, se sidan 219

De amerikanska börserna öppnade nedåt men den försvagade dollarn stöttade och börserna vände upp efter en halvtimmes handel. Vid den tredje pivotpunkten 1131 kom köparna tillbaks och utan någon större dramatik dominerade köparna i stort sett hela dagen till stängningen på 1147,70 som innebar en uppgång på 0,49 procent. Totalt bytte 3,2 miljarder aktier ägare, vilket var betydligt fler än i måndags och 9 procent fler än snittet.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till 10.858 och Nasdaq Composite gick upp 0,4 procent till 2.380.

De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 48,5 där ett värde under 50 indikerar negativa utsikter.

Analytikernas förväntningar pekade mot ett index på 52,1 i september, enligt Bloomberg News snittprognos.

Bäst gick hälsovård och konsumentrelaterade bolag. Teknikrelaterade bolag hade det tuffare. Cisco backade 1,0 procent.

Det har varit relativt små rörelser bland USA-räntorna sedan stängningen igår. Det råder mycket stor osäkerhet kring dollarns fortsatta utveckling, efter Feds besked att öka hastigheten på de digitala sedelpressarna. Kronan går stärkt ur detta och det skall bli intressant att se hur lång tid det tar tills den svenska börsen reagerar på den försvagade dollarn, som ensamt är orsaken till den stora uppgången hos USA-börserna den senaste tiden.

S&P 500: Tisdagen tillförde inte speciellt mycket nytt, högstanoteringen sedan i fredags står än så länge fast. Indexet begränsas i det kortare perspektivet av 1130 på nedsidan och 1156 på ovansidan. På kort sikt kan vi navigera i riktning med det stundande utbrottet men samtidigt bör vi vara försiktiga när optimismen bland placerarna är så pass hög som den är i nuläget. Inför dagen ser dollarn ut att försvagas och det bör räcka för att vi skall få en positiv inledning men fortsatta små rörelser så länge inte begränsningarna bryts.

Motstånd: 1154 / 1161 / 1179 / 1197
Stöd: 1136 / 1125 / 1107 / 1089

I Asien är det mestadels uppgångar idag på morgonen. Bank of Japans Tankan-rapport visade att den japanska tillverkningsindustrin förbättrades under tredje kvartalet. Nikkei noterar en uppgång på 0,7 procent medan börserna i Kina faller. Honken stiger med 1,3 procent.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att dollarnedgången dämpats något den senaste timmen. Guldet har fortsatt upp, men i dollar. Ett troy ounce guld kostar nu 1309 dollar (om en liten stund kommer en analys av guld och imorgon även silver som kommer att haka på uppgången). Oljepriset (Brent) noteras just nu i 79 dollar per fat. Vetepriset som jag analyserade för ett par veckor sedan fortsätter nedåt enligt både min och Cornucopias analyser.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, styrränta, bästa börsmånaden, AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, Kina, skuldkrisen, teknisk analys, banker, dollar, räntan, kronan, guld, bostadspriser, utdelning

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar