Teknisk analys börsen inför vecka 44

veckan5

veckanflag5Allmänt om Stockholmsbörsen senaste veckan: Makrostatistiken den senaste veckan har inte riktigt motsvarat förväntningarna. Under veckan presenterade Ericsson en rapport som hade en hel del övrigt att önska. Volvo presenterade en kvartalsrapport som visar en förlust på 4 miljarder kronor – det skall bli intressant att se hur man räddar Q4 så att utdelningen till huvudägarna inte befinner sig i fara. Husqvarnas kvartalsrapport i fredags var en riktig katastrof och bolaget tappar försäljning och tvingas spara.

Jag har nämnt det flera gånger de senaste veckorna att osäkerheten tilltar och köparna blir allt kortsiktigare. Osäkerheten tilltar definitivt och det fick vi se ett smakprov på igår när positiva bolagsrapporter förväntades driva upp kurserna i New York, av detta bidde det inget. Istället tyngde energi och råvaruaktier indexen som avslutade veckan i moll. I diagrammet till höger syns det tydligt att säljarna har börjat ta över och tryckt tillbaks köparna den senaste veckan.

 

omxs30diagram1Dow Jones och Nasdaq har lyckats pressa sig över 50-procentnivån, vilket innebär att mer än hälften av börsfallet tagits igen. S&P 500 släpar dock efter lite och Stockholmsbörsen har haft tydliga problem att kämpa sig över denna nivå. Börsutvecklingen under rapportperioderna styrs till största delen av utfallet i förhållande till förväntningarna storbolagens rapporter, framförallt finans- och cykliska aktier. Så länge rapporterna slår förväntningarna håller sig indexen ovanför trendlinjerna, men ju mer gummisnodden dras ut, desto större sannolikhet för rekyler.

 

Positiva vågskålen:
– Allmänt anses det att botten är nådd och att ekonomin återhämtar sig.
– Storbolagens vinster stiger.
– Asien överträffar förväntningarna där de kinesiska BNP-siffrorna för Q3 överträffade förväntningarna.
– Konjunkturen i Europa går på rätt håll enligt Tyska IFO-indexet.

Negativa vågskålen:
– Sämre makrosiffror än väntat. Storbritanniens detaljhandelssiffror, sjunkande bostadspriser i USA och en stigande arbetslöshet.
– Räntebeskedet från Riksbanken är negativt i de flesta perspektiv. Dels skapar det en stigande prisspiral på nya bostäder, dels är det ett tecken på att ekonomin inte är i det skick som regeringsföreträdarna vill ge sken av.
– Den fallande dollarn som leder till att olje- och råvarupriserna stiger. Efterfrågan på råolja är fortsatt låg och det höga priset hämmar den ekonomiska återhämtningen.

Rapportsäsongen så här långt: Hittills har de flesta rapporter överraskat positivt. 70 procent av bolagen har rapporterat bättre än förväntat, kan det bero på de lågt nedskruvade förväntningarna? Frågan som alla ställer sig är om den reella efterfrågan skapar de förutsättningar som krävs för den ekonomiska återhämtningen skall bli hållbar och inte bara ett hack i kurvan.

omxs30diagram2Teknisk analys OMXS30: Trots en positiv öppning, med draghjälp av USA och Asien tog uppgången slut, precis på den nivå jag nämnde i morgonanalysen och föll under eftermiddagen tillbaks. OMXS30 lyckades trots detta stänga på plus 0,5 procent och 932 punkter. Omsättningen uppgick till 17,1 miljarder kronor, vilket är 19 procent högre än snittet, räknar man bort den överdrivna rapportomsättningen i Ericsson och Volvo ligger omsättningen precis på snittet.

Indexet befinner sig fortfarande i en stigande trend, men uppgångstakten har avtagit och har nyligen presterat ett nytt årshögsta runt 950, som utgör primärmotståndet på ovansidan. Om och när golvet i trendkanalen eller motståndsnivån runt 950 bryts är det den riktningen som jag ställer in kompassen på.

in-x29Teknisk analys S&P 500: I fredags noterade indexet för en nedgång på 1,2 procent och 1080 punkter, att jämföras med den förväntade uteblivna uppgången. Omsättningen var lägre än i onsdags och torsdags men i nivå med den senaste tidens genomsnitt.

Som jag nämnt tidigare släpar S&P 500 efter flera av de andra ledande indexen. Nasdaq och DJIA har redan passerat 50 procent av återhämtningen, men för S&P 500 ligger denna nivå på 1120 punkter.

Trenden är klart uppåt och allt talar för en fortsatt uppgång, men jag tycker det tar emot mer än vad som känns hälsosamt när vi nu närmar oss motståndsnivåerna. Momentumindikatorerna har länge påtalat att vi hastigheten i uppgången avtar och att vi eventuellt närmar oss en trendvändning.

Så länge inte den röda trendlinjen som utgör golvet i den stigande kanalen bryts navigerar jag uppåt.

usdsek3Teknisk analys USD/SEK: Dollarn har fortsatt att tappa mark mot de flesta valutor, den senaste veckan 2,5 procent. En dollar kostar nu 6,78 kronor. Dollarn tappar även mot Euron, men inte lika mycket.

I fredags bröts sekundärstödet som jag nämnt i de två senaste veckoanalyserna.

Dollarn närmar sig nu 23,6%-linjen där vi historiskt hittar stödnivåer, men jag tror dollarn åtminstone skall ner till 6,65 innan vi hittar en stödnivå som kan hålla. Jag ser det dock inte som osannolikt att primärstödet vid 5,90 kommer att nås innan en vändning är i sikte.

brt2Olja: Råoljepriset har stigit betydligt mer än de flesta förutspått. Med ett pris på runt 80 dollar per fat borde väl oljeproducenterna vara glada och resultaten för de oljeproducerande bolagen slå alla rekord? Nej framförallt väntar de stora riggarna med att öka produktionstakten, varför? Jo, de får betalt i dollar och oljepriset har inte stigit lika mycket som dollarn har fallit.

Teknisk analys olja: Oljepriset i dollar har stigit den senaste veckan, men endast hälften av vad dollarn fallit mot kronan. Slutkursen för ett fat Brent råolja blev 78,1 dollar.

I onsdags var priset uppe och tangerade 38,2%-linjen som sammanföll med en tangering av taket i den stigande konvergerande kanalen och därifrån rekylerade priset något.

Oljepriset befinner sig fortsatt i en stigande kanal som är omvänt proportionell mot det fallande dollarpriset. Det som är intressant är att se vad som händer när någon av de bryter ut genom priskanalerna.

Närmast tror jag på några små rekyler på vägen uppåt. Bryts golvet i kanalen ritar jag om kartan.

Motstånd: 79,9 / 82,50 / 92,2
Stöd: 75,60 / 68,5 / 64,8

gldspot2Teknisk analys guld spot: Förra veckan frågade jag om utbrottet var en brakeout eller en fakeout. Precis som för oljepriset är det på sin plats att påpeka att mycket av det kraftigt stigande guldpriset beror på den allt svagare dollarn. Guldpriset drivs upp dels av den fallande dollarn och av det stora antalet långa spekulanter. Det har aldrig varit så många som spekulerat i guld sedan 1975. Många väljer att spekulera i guld i och med den osäkerhet som aktiemarknaden och ekonomin uppvisar. Fundamentalt är det få ickekonstruerade uppmuntrande indikatorer som visar på en reell återhämtning.

Det som är viktigt att notera är det faktum som jag hela tiden återkommer till och det är dollarpriset. Det kan vara nyttigt att gå tillbaks till 1979-1980 då guldet steg till 850 dollar på kort tid för att sedan åtföljas av en nedgång på nästan 500 dollar på två månader. Detta kan definitivt hända igen!

Guldpriset påverkas till mycket stor del av daytraders på terminsmarknaden, de senaste siffrorna visar att 95 procent av all handel med guld sker av daytraders.

I fredags kostade ett ounce guld 1054 dollar på spoten, vilket i och för sig är två dollar mer än förra fredagen, men bortsett från dollarnedgången reduceras uppgången till 2,5 procent.

Guldpriset befinner sig fortsatt i en starkt stigande trend även om uppgångstakten kanske inte fortsatt blir lika brant som tidigare. Efter den kraftiga uppgången förväntar jag mig en del rekyler ned mot golvet i den stigande trendkanalen, kanske är det en sådan rekyl som påbörjades i veckan när priset studsade ner efter att ha slått i taket i kanalen.

En uppgång över 1065 dollar innebär en tilltagande styrka, under 1018 kan det bli tungt för många och då kan det gå fort nedåt.

Den finansiella krisen är nu mer än ett år och i USA blir folk alltmer upprörda över bonusar på Wall Street och inom finansvärlden. Arbetslösheten stiger i en sällan skådad takt, Mr Smith har gått på Obama-myten om att låna sig ur krisen och sitter nu med bolånekostnader som närmar sig den disponibla inkomsten. Obama tror att allt löser sig om gemene man bara ser till att konsumera, har man inga pengar lånar man, får man inte låna – då tigger man, när inte heller det går duperar man folket och världen genom vackra tal – har man tur får man fredspris samma dag som men ökar insatsstyrkorna i de krig man startat. Vilken fantastisk fredsduva.

För att minska aggressionen över Wall Streets och finansvärldens bonusar presenterade Obama-administrationen ett program som innebär att de företag som får federalt stöd måste sänka sina löner med i genomsnitt 50 procent.

Obama-administrationen försöker nu få det att se ut som att den slappa bonuskultur som råder inom finansvärlden är huvudorsaken till finanskrisen när det i själva verket var en slapp penningpolitik, inga eller svaga regleringar av den finansiella sektorn och ”the american dream” att även de som inte har råd att köpa hus skulle ges möjlighet genom huslån utan ränta.

En sak är helt säker och det är att inga bonusrestriktioner kommer att lösa krisen. Framförallt är jag tveksam till att Obama-administrationen är kapabel att skapa regler som är hållbara. De fem största företagen på Wall Street är nu finansföretag, alla kommer att utsättas för regleringar – frågan är hur det påverkar börsen.

Självklart känns det fel när gemene man blir arbetslösa och sjuksköterskor skall bibehålla sina låga löner när cheferna höjer sina med flera hundra procent. Problemet är bara att den lilla del som toppchefernas löner utgör är så liten del att några miljoner hit eller dit inte spelar någon roll överhuvudtaget. När alla offentligt anställda skall ha 1 procent mer och fullt betalt när man går hemma då blir det riktigt dyrt.
– Duktiga chefer behövs för att företagen skall kunna prestera.
– Bonusar eller rättare sagt betalt efter prestation är den absolut bästa formen av lön. Däremot krävs det att prestationen mäts på lång sikt och inte i den senaste friserade balansräkningen.

Är det börsen som speglar verkligheten eller håller det på att bli så att den verkliga ekonomin blir det börsen presterar. Samma sak med teknisk analys är det en självuppfyllande profetia eller? Hönan eller ägget?

Det finansiella systemet i USA:
I fredags var det ytterligare sju banker som gick i konkurs i USA vilket innebär att det är 106 banker bara i år som kastat in handduken. Vi får förflytta oss tillbaks till 1992 för att komma till ett år där det var mer än 100 banker som gick i konkurs under ett enda år.
Här kan Ni se en lista på alla banker som gått i konkurs: http://www.fdic.gov/bank/historical/bank/index.html
Enligt CredtiSights kommer så många som 1100 banker att gå i konkurs från 2008 till 2011 i USA. Detta innebär att 13,4 procent av alla amerikanska bankeroch 7 procent av alla amerikanska tillgångar försvinner.

Fokus och uppmärksamheten ligger uteslutande på de stora bankerna, men stöden är lika viktiga hos de mindre regionala bankerna. CreditSights data visar att fastighetskrediter står för hälften av de lån som de regionala bankerna har. Den svaghet som kommersiella fastigheter kan enligt analysföretaget bli förödande.

Vad händer med återhämtningen när 10 procent av den amerikanska befolkningen är utan arbete, nya högrisklån skall rädda ekonomin, ett budgetunderskott som saknar motstycke i historien. Kommer detta att lösas om aktiemarknaden stiger?

”Att trada inför och under rapportsäsonger är inte bara svårt. Informationsstyrda upp- och nedgångar innebär även att det tekniska indikatorer som används inte fungerar lika bra som under övriga tider på året, det blir mer varannandagskaraktär. Förväntningarna är som sagt rejält nedskruvade och det skall mycket till för att dra ner mungiporna på investerarna bara genom dåliga kvartalsrapporter. Framtidsutsikterna är det som kommer att prägla kursutvecklingen mest under den fortsatta rapportperioden.”


En annan nyhet är den att Jan Guillou var spion åt KGB, eller som Cornucopia skriver, åtminstone infiltratör. Jag tror inte det är någon som är förvånad över detta. Jag upprepar inte det som redan beskrivits bra av Cornucopia, läs hans som vanligt läsvärda inlägg.

Jag önskar alla läsare en trevlig helg och en bra tradingvecka!

Läs även: Rekordsatsar inför val (DagensPS). Bank nummer 100 har kraschat (DagensPS). Nedåt på Wall Street (DagensPS). 1200 ryker på Husqvarna (DagensPS). Trendbrott på börsen (DagensPS). Panik på Wall Street (DagensPS AFV). Börsen på topphumör, här är alla vinnarna (DagensPS). Jan Guillou hade kontakt med KGB (DN SvD). Positiva rapporter (DN). Miljardsmäll för Volvo (SvD VA). Bolagsrapporter lyfter Wall Street (AFV). Jättarna som drar börsen (AFV)

(Inlagt lördagen den 24/10 kl 11:59)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar