Svagt uppåt inledningsvis bryts 1100-nivån?

Vinsthemtagningar och en påminnelse om att G20-länderna måste isolera Europa för spridningseffekter av den ekonomiska skuldkrisen fick riskaptiten att avta. efter densenaste tidens stora uppgångar även om en återhämtning under handelsdagens sista halvtimme räddade dagen något. Nokia störtdök sedan utlovade nyheter i marknadens ögon uteblivit. Återigen fick vi bevis på hur lurigt det är att handla på en nyhet och inför en rapport. Antalet köp av bostäder kom in betydligt bättre än väntat under måndagen och det fick OMXS30 att stiga kraftigt den sista timmen. Helgens G20-möte konstaterade det att det finns positiva globala tecken men att risken inte är över. IMF påtalar att Europa måste stärka sina brandväggar innan det kan bli tal om ytterligare ekonomiska stödåtgärder.

Efter en inledande nedgång präglades handeln av en konsolidering kring 1094-1087 fram till klockan 15.00 då kursen föll ner till 1082 innan köparna vågade sig tillbaks. Med stöd från den amerikanska börsen och positiva husförsäljningssiffror i USA vände kursen upp vid 20-dagars medelvärde. Stängningskursen 1093,6 motsvarade en nedgång med 0,6 procent. DN, SVD

Tack vare fredagens uppgång, även om den var marginell, lyckades förra veckan stänga ovanför nollstrecket, på plus 0,04 procent… Hittills i år har alltså OMXS30 stigit med 10,7 procent. Igår steg endast 25 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 11 miljarder kronor vilket var 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Sämsta sektorer under måndagen blev teknologi och råvaror som backade 1,6 respektive 1,4 procent. Bäst och de enda index som stängde på plus blev konsumentprodukter och telekom som steg 0,4 respektive 0,2 procent.

Högst omsatta aktier igår var Volvo B (-1,7%), Eric (-1,7%) och HM B (-0,7%)

Svenska bolagnyheter:
H&M: Höjd riktkurs av Goldman Sachs
ABB: Berendberg höjer riktkursen
SSAB: UBS sänker riktkursen till 69 kronor
Industrivärlden: UBS sänker rek. till sälj

De amerikanska börsindexen föll inledningsvis men köparna kom snabbt tillbaks vid de första stödnivåerna. S&P 500 inledde med en nedgång till stödnivån vid 1355 men vände därefter upp och lyckads någon timme innan stängning för en kort stund ta sig för 1371. Det faktum att köparna kom tillbaks är positivt och stärker förutsättningarna för att indexet ska etablera sig ovan 1371.

Precis som vid näst sista dagen i januari var OMXS30 igår nere och testade av 20-dagars medelvärde, även igår höll nivån. Köparna kom tillbaks och fick till en stängning kring öppningen och effektuerade en lång svans på nedsidan. Förutsättningarna för att den senaste veckan blir en ny uppladdningsfas är större än att det blir början på den väntade rekylen. Inledningsvis är jag mest intresserad av 1102-nivån.

IMF godkände sent igår kväll ett nytt miljardlån till Irland för att landet ska få hjälp att klara sig ur skuldkrisen. DN

S&P sänker kreditbetyget för Grekland med bedömningen: ”begynnande konkurs”. DN

Tider som är intressanta idag (inga kioskvältare):
– Japan: detaljhandel januari kl 0.50
– Tyskland: GfK hushållens förväntningar mars kl 8.00
– SCB: PPI januari kl 9.30
– SCB: export och import av varor december kl 9.30
– SCB: handelsbalans januari kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel januari kl 9.30
– ESV: månadsutfall budgetsaldo januari kl 10.00
– Litauen: BNP (def) 4 kv kl 10.00
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– EMU: barometerindikator februari kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat februari kl 11.00
– Belgien: KPI februari kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– Tyskland: KPI (prel) februari kl 14.00
* USA: order varaktiga varor januari kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/Case-Shiller husprisindex december kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator februari kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
– Tyskland: KPI (prel) februari

Antalet köp av bostäder kom in betydligt bättre än väntat under måndagen. Helgens G20-möte konstaterade det att det finns positiva globala tecken men att risken inte är över. IMF påtalar att Europa måste stärka sina brandväggar innan det kan bli tal om ytterligare ekonomiska stödåtgärder.

De amerikanska börsindexen inledde nedåt i spåren på utvecklingen i Europa men ganska omgående stärktes sentimentet. Lägstanoteringen på S&P 500 presterades strax efter öppningen, därefter steg kursen med visst avtagande momentum fram till en timme innan stängning. Dagshögsta 1371,94 noterades precis en timme innan stängningen på 1367,6 som innebar en måttlig uppgång med 0,1 procent. Utvecklingen har varit tydlig den senaste tiden. Om indexen inlett svagt har köparna kommit tillbaks vid den första eller andra stödnivån. Nu vet vi ju inte hur länge detta mönster håller i sig, men det är helt klart ett styrkebesked. AFV, AFV

Föregående vecka innebar en uppgång på S&P 500 med ytterligare 0,3 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 8,8 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 13,8 procent. Dow Jones jobbar med att ta sig förbi den psykologiska 13.000-nivån och i tidningsartiklar lyfts det fram som något positivt. Senast jag såg lika positiva nyheter kring Dows noteringerar var kring år 2000. Är det sista rycket innan toppen eller är det dags att ta fram champagnen? Endast 37 av de 500 aktierna på S&P 500 indexet steg under måndagen och hela 453 sjönk. Dålig bredd! Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var hela 8 procent lägre än snittet. DN

Trots RAM-tillverkaren Elpidas konkurs är det tack vare ett fallande oljepris relativt positivt på de asiatiska börserna.

Japanska Nikkei stiger med 0,9 procent trots att många teknikbolag backar efter beskedet att Elpida sent på måndagen ansökt om konkursskydd. i Sydkorea stiger halvledartillverkaren Hynix med över 7 procent och Samsung med 6 procent. Seouls Kospiindex steg 0,6 procent.

Utvecklingen på de kinesiska börserna var något mer dämpad och SHanghaibörsen noterades kring nollstrecket.

Hongkongbörsen Hang Seng steg 1,4 procent med bankerna som draglok.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar