Svagt kortsiktigt positivt men nu väntar viktigare motstånd

Stockholmsbörsen igår: Efter en svag inledning markerades motståndet vid 1058 vid ett par tillfällen. Nivån togs ut kring klockan 15.00 och därefter tilltog uppgången för att nå dagshögsta 1062 en halvtimme innan stängningen som skedde på 1061.

Aktiviteten på världens börser var låg i spåren på de stängda USA-börserna. I Sverige uppgick omsättningen på OMXS30 till 7,9 miljarder kronor vilket visserligen var högre än i onsdags men trots det 20 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Konsolideringen är enligt mitt sätt att se det fortfarande intakt så länge inte 1026 på nedsidan punkteras eller 1120 på ovansidan tas ut.

Även om det svenska storbolagsindexet steg var det en ”konsoliderande stigning” där inexet börjar se kortsiktigt överköpt ut i 30-minutersdiagrammet. Det är dock en bit kvar i 60-min innan den fallande motståndslinjen nås vid 1067. Utbrottet vi fick upp genom MA-200 i 60-min understöddes av att kursen pressades upp med hjälp av MA-20 som bas vilket normalt är en bra formation för uppgång.

Bästa sektorer under torsdagen blev råvarubolagen och sämst gick teknologi.

Bäst gick SSAB följt av Stora Enso som steg 3,6 respektive 2,1 procent. Sämst gick PA Resources med en nedgång på 4,3 procent (har det hänt förr..) Swedbank backade ordentligt initialt men återhämtade sig något och stängde på minus 1,4 procent.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Swedbank 652 Mkr (-1,4%), HM B 487 Mkr (+1,3%) följt av Nokia 342 Mkr (+0,7%).

OMXS30: Det blir nu spännande att se om köparna har det självförtroende som krävs för att ta indexet upp och förbi den fallande motståndslinjen. Inför fredagen noteras linjen kring 1067. På kort sikt börjar indexet efter de senaste dagarnas uppgång att se överköpt ut. Även om den spända gummisnodden på ovansidan leder till en rekyl i den korta uppgången navigerar jag norrut så länge indexet håller sig ovanför både 20- och 200-dagars medelvärde.

SP500: Efter den positiva reversalformationen i fredags har indexet åter tagit sig upp över primärtrenden. Nu återstår att se om det finns bränsle för att varningssignalerna i de längre tidsperspektiven ska tas ut. Redan vid 1396 möter ett viktigt kortsiktigt motstånd och därefter en stigande sekundär motståndsnivå som inför dagen noteras kring 1404.

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– A-com (före börsöppning), Black Earth Farming (kl 8.00)

Boliden fortsätter sin kapitalmarknadsdag

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: helgstängt
– EU: toppmöte om budgeten
– Tyskland: BNP (def) 3 kv kl 8.00
– Frankrike: industrins konfidensindikator november kl 8.45
* Tyskland: IFO-index november kl 10.00
– EU: Chefers inköpschefsindex för tillverkningssektorn kl 10.00
– Storbritannien: Trenden för industriorder kl 12.00
– Canada: Konsumentprisindex kl 14.30

USA i onsdags: Efter en skvalpig inledning stängde indexet på ett svagt plus vid 1391 efter att nivån testats ett antal gånger under dagen.

Totalt omsattes endast 1,8 miljarder vilket var den lägsta omsättningen på två veckor och 26 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 240 av de 500 aktierna i indexet steg medan 253 backade.  Bästa sektorer blev kontradefensiv råvarubolag, sämst gick hälsovård.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång och onsdagens marginella uppgång innebär att uppgången hittills i år uppgår till 10,6 procent.

I tisdags morse skrev jag: ”Även om det är positivt med måndagens kraftiga uppgång ska vi ha i åtanke att de största uppgångarna sker i samband med nedgångsfaser vilket innebär att vi kan avvakta något med att sänka garden”. Under tisdagen nådde kursen upp strax ovanför 200-dagars medelvärde och var inte vid något tillfälle under 1374 där vi hittar måndagens marubozulinje, vilket är positivt.

Asien: Det är mestadels uppåt på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japan håller stängt. I Taiwan petar TSEC på med en uppgång på över 3 procent medan det i Australien är plaskigt kring vattenytan. Kinesiska Shanghai stiger med 0,9 procent, Hong Kong med 0,5 och Sydkoreanska Kospi med 0,6 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar