Största distributionen på 20 år

sammanfattningNEW YORK:UTÖKADE DE TVÅ SENASTE DAGARNAS NEDGÅNG, S&P 500 -1,1%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna hade ännu en tung dag på torsdagen. Fortsatta tapp på tillväxtmarknadernas börser och oro kring tillståndet i den globala ekonomin tyngde de amerikanska indexen, som stängde vid dagens lägstanivåer.

Dow Jones Industrial Average hade vid stängning sjunkit 2,1 procent till 16.993, medan tekniktäta Nasdaq Composite tappat 2,8 procent. Det bredare S&P 500 sjönk samtidigt 2,1 procent till nivån 2.056, med teknologi och läkemedel som sämsta sektorer.

Omsättningen var 810 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2.060 miljoner på Nasdaq.

”Det är ett fortsatt negativt nyhetsflöde som kommer från Kina och Asien och råvarupriserna sjunker. Detta sammantaget reser frågetecken kring tillståndet i den globala ekonomin och kommer att fortsätta sätta press på amerikanska aktier”, sade Steven Santos, mäklare på Banco de Investimento Global, till Bloomberg News.

Med hänvisning till den senaste veckans valutaförsvagning i Kina och inbromsningen av landets tillväxt har bland annat Citigroups ekonomer valt att skruva ned den globala tillväxtprognosen för 2016 från 3,3 till 3,1 procent. Säljtrycket på tillväxtmarknaderna, där index nu överlag ligger kring de lägsta nivåerna på fyra år, utökades under torsdagen sedan Kazakstan beslutat att låta sin valuta, tengen, flyta.

Inför öppning rapporterade Toro, som tillverkar trädgårdsprodukter och gräsklippare, en vinst som något översteg marknadens snittestimat. Bolaget justerade samtidigt upp sina helårsprognoser för såväl vinst som försäljning. Aktien steg 1,3 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Onsdagens kursstapel blev en röd opening marubozu och nu siktar vi ner mot nästa stöd kring 1550-1540.”

Torsdagen inleddes med ett negativt gap som täpptes till innan den första handelstimmen var klar. Precis på punkten vid onsdagens stängning tog dock uppgången slut och 1554 blev dagens högsta. Större delen av dagen blev sedan en skvalpig tillställning mellan 1552 och 1540. Den sista timmen sökte dock placerarkollektivet efter likviditet och kursen föll ner till stängningen vid 1534,4 som motsvarade en nedgång med 1,2 procent.

Gårdagens stängning var den lägsta på sex veckor och det har vi sett 87 gånger sedan maj 2002 och vid 57 av dessa har kursen stått högre en vecka senare.

Torsdagen blev den åttonde dagen i följd med en röd candlestick. Senast vi såg det var i februari 2003 och det har bara inträffat 3 gånger på 20 år. Vi kan med fog säga att den tekniska bilden är unik och att det borde vara bra odds för en positiv dag. Om även fredagen stänger med en röd candlesticks blir det nionde dagen i rad och det har vi inte sett sedan sommaren 2001 och det är den enda gången de senaste 20 åren. Vad drar vi för slutsats av det? Jo det utseende vi har nu efter en långvarig uppgång kan vi inte förhålla oss till mer än att distributionen efter den långa uppången sedan finanskrisen är något vi ska ta på allvar, speciellt som volymen är betydligt större nedgångsdagar än uppgångar. De flesta söker tryggare hamnar.

Volymen igår var den högsta sedan förra onsdagen men trots det bara 4 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. En strimma av hopp? Än så länge talar mycket för att nedgången inte är slut men vi vet oxå att chansen för en uppstuds är stor efter så pass många röda kursstaplar i rad.

Bästa sektor och den enda som stängde på plus igår blev oljebolagen. Sämst gick teknologi och hälsovård. Bäst av aktierna inom OMXS30 och de enda som stängde på plus blev Lundin Petroleum och Boliden. Sämst gick Nokia, Getinge och Ericsson B.

Högst omsatta aktier igår blev rapporterande Fingerprint som steg med hela 16 procent följt av HM B och Volvo B. 152 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 441 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Doro (kl 7.30), BTS (kl 8.00), Feelgood (kl 8.00), Peab (kl 8.00), Opus (kl 8.30), Shelton Petroleum (kl 8.30), Alltele (kl 8.45), Balder, Elos Medtech, Episurf Medical, Midway (före kl 9)

NGM
– Glycorex, LC-Tec

FIRST NORTH
– Skånska Energi (kl 8.00), Amasten Holding, Avtech, Deflamo, Diadrom Holding, Generic, Heimstaden, Hifab, Inission, Kancera, Nilörn, North Chemical, Online Brands Nordic, Organoclick, Papilly, Stendörren, Vivoline

AKTIETORGET
– Botnia Exploration, Envirologic, Follicum, Gabather, Oden Control, Robert Friman (ändrat datum från 17/7), Spectracure, Star Vault, Yield, Zenicor

ÖVRIGA NORDEN
– Prosafe (kl 8.30), Kongsberg Gruppen

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Deere (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Episurf Medical (extra), Klick Data

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Elos Medtech: bolagspresentation hos Remium kl 8.00
– Doro: rapportpresentation kl 9.00
– Amasten Holding: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– AHA World: första dag för handel utan uniträtter i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– B&B Tools (4:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) augusti kl 3.35
– Kina: Caixin industri-PMI (prel) augusti kl 3.45
– Tyskland: GfK konsumentförtroende september kl 8.00
– Frankrike: industri-PMI (prel) kl 9.00
* SCB: industrins lager, kapacitetsutnyttjande 2 kv kl 9.30
– Tyskland: industri-PMI augusti kl 9.30
– EMU: industri-PMI (prel) augusti kl 10.00
– USA: Markit industir-PMI (prel) augusti kl 15.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) augusti kl 16.00

POLITIK
– Regeringen: finansminister Magdalena Andersson presenterar ny prognos i Harpsund, pressträff kl 15.00

CENTRALBANKER
* Riksbanken: Kerstin Af Jochnick talar om ”Den aktuella penningpolitiken och det ekonomiska läget”. Talet publiceras. kl 9.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Om torsdagen stänger under 2070 talar mycket för att siktet är inställt på 2040-nivån.”

Torsdagen öppnade med ett måttligt negativt gap och det var inte minsta tendens till att det skulle täppas till. Inte en enda av de små uppstudsarna vi bjöds på tog ut någon viktig nivå. Stängningen vid 2036,5 noterades mycket svagt kring dagslägsta och motsvarade en nedgång med hela 2,1 procent.

Gårdagens röda opening marubozu var den kraftfullaste negativa kursstapel sedan den 29:e juni men igår var volymen 15 procent högre och ledde till den lägsta stängningen sedan den 2:a februari. En distributionsstapel som ska tas på allvar. Jag har den senaste tiden skrivit att det är positivt att köparna kommer tillbaks kring primärtrenden men att risken om nivån punkteras och bekräftas skulle vara en nedgång mot 2040 men inte trodde jag att det skulle ske på en dag. Nu behöver köparna komma tillbaks med kraft och beslutsamhet för att få sentimentet positivt.

Volymen igår var den högsta sedan den 30/6 och hela 23 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX laddar för en större uppgång och att vi ska vara beredda på den smittoeffekt en större rörelse kommer att ha på övriga börser. Igår steg VIX med hela 25,5 procent till 19,1 och nu är det mer som talar för att vi kommer att få se en sättning än motsatsen.

Med hänvisning till den senaste veckans valutaförsvagning i Kina och inbromsningen av landets tillväxt har bland annat Citigroups ekonomer valt att skruva ned den globala tillväxtprognosen för 2016 från 3,3 till 3,1 procent. Säljtrycket på tillväxtmarknaderna, där index nu överlag ligger kring de lägsta nivåerna på fyra år, utökades under torsdagen sedan Kazakstan beslutat att låta sin valuta, tengen, flyta.

Inte heller under torsdagen stängde någon sektor på plus. Sämst gick cykliska konsumentprodukter och teknologi.

Totalt steg 17 aktier och 465 stängde rött igår. Ingen av de fyra IT/sociala-aktier jag studerar för att bedömma om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Störst nedgångar stod Twitter och Facebook för.

Asien: Denna vecka ser ut att bli den värsta för Shanghaibörsen sedan greklandskrisen 2011. Risken för att den ekonomiska utvecklingen i Kina är mycket sämre än vad centralbanken vill medge oroar placerarkollektivet världen över. Frågan är vad som nu kan få investerare i Kina att kliva på för uppgång och våga hålla kvar sina positioner även om det blåser och nya lägre toppar och bottnar bildas hela tiden. Precis som i USA tappar teknologi och konsumentrelaterade aktier mest, vilket innebär att elefanterna söker tryggare hem för sina pengar och att de vill bort från risk. När detta skrivs lyser det illrött på alla index i Asien och Shanghai faller med ytterligare 2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar