Stockholmsbörsens styrka håller i sig men något skvalpig inledning

Stockholmsbörsen tog under torsdagen ytterligare ett steg mot målet 1200 genom att stänga på ett nytt årshögsta vid 1145,51. Som jag skrev igår stod säljarna på barikad vid motståndslinjen som igår noterades vid 1140-1141 och nivån höll fram till den positiva statistiken om bostadsbyggande i USA. Säljarna lyckades vid denna nivå pressa tillbaks köparna till sentimentnivån 1134 innan statistiken som fick indexet att pendla mellan 1138 och 1129 (men då är vi naturligtvis inte i position). Stängningen vid 1145,5 innebar en ny årshögstastängning för andra dagen i rad. Uppgången på 0,99 procent skedde under hyfsade 16,9 miljarder kronors omsättning, vilket visserligen var lägre än i tisdags och onsdags men 24 procent högre än snittet. Det är intressant att notera tolkningen av statistiken nu när motståndsnivån vid 1120 passeras. Nu ignoreras den högre arbetslösheten och oron för EZ verkar som om den inte existerat. Nästan komiskt med denna enfrågefokusering.

Nu närmar sig OMXS30 dels den målkurs jag navigerat efter under snart två år vid 1200. Samtidigt är det bara 170 punkter kvar till nivån före krisens början 2007 när man pratade om superkonjunktur och mål kring 1700 punkter.

Högst omsatt igår blev Volvo B som steg 1,01 procent till 109,50 kronor följt av Atlas Copco A som adderade 2,26 procent till 163,10 kronor från onsdagens stängning. Atlas Copco fick en del höjda rekommendationer efter bolagets kapitalmarknadsdag igår. Ericsson var tillsammans med SSAB aktier som gick emot strömmen (vilket även de tekniska analyserna indikerat en tid). Ericsson backade med 0,54 procent till 73,65 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien ner med ytterligare 0,5 procent i USA.

Bästa sektorer blev energi och verkstad som steg 2,36 respektive 1,50 procent.

I spåren på den ökade riskaptiten är det naturligt att både hälsovård och detaljhandel som anses defensiva tappar mark. IT-branschen däremot tyngs av Ericsson som inte ser kul ut.

Eniro steg 27 procent efter nyheten om ett låneavtal om cirka 5 miljarder kronor med långivande banker. Det behövs nu inte många öre för att skräpbolaget Eniro skall stiga med 50 procent. Handen på hjärtat, vad har Eniro överhuvudtaget att erbjuda? Sökmotor (inte i närheten av Google). Nummerupplysning, tacka vet jag Hitta.se. Men telefonkataloger, ja det kan de… Till skillnad mot kollegorna i branschen försöker Eniro att ta betalt innan man skapat något. Även om aktien stiger 30 procent ena dagen skall det till en helt ny produktportfölj men kanske det viktigaste – ett modernt verklighetsanpassat sätt att möta kunderna – innan dess är det God Natt Eniro…

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med ytterligare 9,22 procentenheter till 19,39 vilket innebär att index är nere på en nivå som ger utrymme för fortsatta uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som i tisdags skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köpa putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt men det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus från nuvarande positiva sentiment och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner och den implicita volatiliteten stiger och skapar ännu mer oro. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 16,5 och 22,5 vilket minskar skälen att skydda positioner och möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar. Vi vet sedan tidigare att vändningarna kommer när alla är som mest optimistiska. 

Även om OMXS30 igår stängde på dagshögsta kan jag inte låta bli att snegla på den hårt spända gummisnodden och de snabbt närmande motstånden. Å andra sidan fortstätter dollarn nedåt enligt plan. Även om det blir en rekyl eller lugnare uppgångstakt kommer de senaste dagarnas styrka och tilltagande volym och månadseffekten förhindra några större nedställ. I den negativa vågskålen lägger jag den alltför påtagliga optimismen som spirar lite väl mycket och det är just då som smällarna kan komma. Nu skall vi inte måla fan på väggen, men det ger oss skäl att hålla koll på våra stöd- och motståndsnivåer nedan. Det finns i dagsläget inga varningssignaler om ett analkande nedställ och då skall vi vara positiva till fortsättningen.

Motstånd: 1151 / 1156 / 1163 / 1172 / 1188 / 1200
Stöd: 1140 / 1135 / 1127 / 1124 / 1120 / 1109 / 1093 / 1074

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX Y med en hävstång kring 11,22 och en stop loss på 1074,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 12,73 och en stop loss på 1198,00.

Idag rapporterar Wesc. Igår fortsatte aktien ned efter att bolaget sent på onsdagen tillkännagett
att marginalmålet sannolikt inte nås. Aktien tappade ytterligare 3 procent på torsdagen. e24

Håll koll på följande börstider idag:
– Silf/Swedbank: presenterar ny konjunkturindikator – inköpschefsindex för
tjänstesektorn kl 9.30
– EMU: PMI (def) tjänstesektorn och composite november kl 9.58
– EMU: detaljhandel oktober kl 11.00
** USA: sysselsättning november kl 14.30
– USA: inköpschefsindex tjänstesektorn november kl 16.00
– USA: industriorder oktober kl 16.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen  (öppnas i nytt fönster)

En annan intressant artikel om teknisk analys

Analyser på Text-TV, se sidan 219

De amerikanska börserna fortsatte att visa styrka under torsdagen. S&P 500 tog sig upp över de två närmaste motståndsnivåerna och närmar sig nu årshögstanivån. Stängningen på dagshögsta visar att köparna inte ännu har för avsikt att släppa in säljarna. Indexet visade med stängningen vid 1221,53 som motsvarade en uppgång på 1,28 procent mer styrka än jag hade förväntat mig, men å andra sidan har det varit en lång uppladdning. Totalt bytte 3,9 miljarder aktier ägare, vilket var den högsta omsättningen sedan den 16 november och 17 procent över snittet. Nasdaq steg 1,27 procent och Dow Jones 0,94 procent. Volymutvecklingen var störst hos S&P 500 och det kan vara ett tecken på att uppgångstakten bromsar in.

Det är verkligen intressant att se hur tolkningen av nyheter och statistik förändras när viktiga motståndsnivåer bryts. Nu är det bara positiva siffror och PIIGSS(F)-krisen, åtstramningarna i Kina och Koreaproblemen känns avlägsna. Det kan vara på sin plats att påminna om att det faktiskt bara är ett par dagar sedan vi läste dystra artiklar i var och varannan tidning.

Allt färre tror nu på en dubbeldipp och optimismen spirar, det är precis då man bör hålla garden högt, men självklart inte stå utanför, men vara beredd. Igår var det banker, verkstad och råvarubolag som ledde uppgångarna. Riskaptiten var alltså inte så hög att IT och teknik ökade mest, som strax innan uppgången påbörjades. Alcoa adderade ytterligare 3,8 procent till onsdagens starka stängning.

Klädkedjor gick starkt vilket kan gynna HM som nyligen fick en köpsignal och redan har klättrat en del, men vi kan förvänta oss ytterligare en del när fredagsbörsen öppnar.

S&P 500 inför fredagen: Efter två dagar i rad med kraftigt stigande kurser kan köparna behöva vila sig och kanske ta hem lite vinster, vilket skapar utrymme för en mindre rekyl. Därefter (eller kanske innan) kommer vi att få se indexet på nytt testa av årshögstanivån vid 1227. Precis som vanligt är det viktigt att bevaka de stöd- och motståndsområden jag presenterar nedan. Tar sig indexet redan idag upp över 1227 är det ett riktigt styrkebesked, men troligare är att vi får en liten rekyl under fredagen ner mot 1217 (sentimentsnivån) eller 1212.

Motstånd: 1227 / 1232 / 1247 / 1262
Stöd: 1212 / 1202-1200 / 1187 / 1173 / 1158 / 1137

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 7,81 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 12,97 och en stop loss på 1277,00.

I Asien är det övervägande mindre uppgångar. Det bredare asiatiska indexet stiger med 0,3 procent. Japanska Nikkei är upp 0,1 procent, Hong Kong 0,1 procent, kinesiska Shanghai 0,6 procent och i Australien noteras börsen för en uppgång med 0,4 procent.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att dollarn fortsätter nedåt och noteras just nu i 6,89 kronor. Råoljan sticker och ett fat Brent råolja noteras just nu i 90,8 dollar. Silver och guld stiger men inte mer än dollarn faller. Det är lungt även bland övriga metaller. Vetepriset steg ytterligare igår och noterade en uppgång på 2,1 procent.

Jag önskar alla läsare en riktigt trevlig helg från en mer än vanligt insnöad skånsk skribent!

Angående listorna jag lade ut igår:
Markus undrade vilket program jag använder för att skapa listorna jag lade ut igår kväll. Det är Hitta Kursvinnare där man kan skapa enkla logiska funktioner och kombinera tekniska indikatorer för att få fram denna typ av listor.
– Kolumnen ADX markeras köp om + är uppe i köp och sälj om – indikerar sälj hos momentumindikatorn ADX.
– Styrkan jämfört med OMX jämför hur aktien gått i förhållande till OMX de senaste 200 börsdagarna.
– Rankingkolumnen ger +1,0 om alla indikatorer i tabellen korrelerar och visar köp och -1,0 om alla visar sälj. Skulle hälften av kolumnerna visa köp och övriga behåll blir det +0,5.

Målet är att komma ihåg att lägga ut listorna varje dag efter börsens stängning.Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, banker, aktier, index, terminer, styrränta, bästa börsmånaden, sämsta börsmånaden, jättevinster, AORD, Bovespa, IMF, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, Kina, skuldkrisen, fastighetsbubbla, teknisk analys, banker, dollar, euro, räntan, kronan, guld, olja, HFT, högfrekvenshandel, bostadspriser, utdelning, Affärsvärlden, Affärsvärlden aktietips, Veckans Affärer,  Börsveckan,  regeringen, HQ, skräpbolagen Eniro och Labs2, rapporter, elen allt dyrare med vindkraft, Apple, Alcoa, Chevron, SAAB misslyckas igen, SVD, SVD, DN, DN, Exporten hotad, SVD, e24,  Peak Oil, Peak Fosfor, EU kan kollapsa, Swedbank liknar skuldkrisen vid en dokusåpa, USA:s delstater är nästa bubbla, kärnkraft, vindkraft

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar