Stockholmsbörsen inleder skvalpigt

sektorer245Stockholmsbörsen utvecklades i fredags betydligt starkare än sina europeiska kollegor. Som bloggrannen Cornucopia noterade i fredags pendlade indexet mellan MA-200 och MA-233 under hela dagen. 

OMXS30 stängde i fredags på 953,8 punkter vilket motsvarar en uppgång med 0,6 procent. Veckan helhet slutade på minus 3,3 procent och det innebär att året som helhet noterar en svag nedgång på 0,6 procent.

Omsättningen i fredags uppgick till 21 miljarder kronor, vilket var något lägre än i fredags, men 26 procent högre än snittet.

Det är viktigt att inte dra några förhastade slutsatser efter en dags uppgång, men kursstapeln var en Bullish Harami som kan vara ett tecken på en bottenformation, men tillförlitligheten är låg och därför bör man invänta mer information innan man agerar. Läget är mycket osäkert och det börjar skaka lite här och där. Inköpschefsindex når inte riktigt upp till förväntningarna, vilket är första gången i år.

Bland de aktier som gick bäst i fredags hittar vi bland annat Ericsson som steg kraftigt, men backade senare under kvällen något i USA.

Bankaktier gick starkt och Nordea adderade 1,4 procent till torsdagens stängningskurs och SEB avancerade hela 2,6 procent till 41,20 kronor.

Precis som i USA gick råvarubolagen, med Boliden i spetsen starkt. Aktien steg steg nära 4 procent till 87,35 kronor.

Även Autoliv var med bland de aktier som korrelerade med plankan och steg 1,7 procent till 362 kronor under hög omsättning. Aktien har fått höjda rekommendationer av bland annat Goldman Sachs.

omxs30analys42Jag är jag ”svagt” negativ inför dagens uteckling av OMXS30. Förmodligen kommer MA-200 precis som i fredags att stå pall för genombrottsförsök uppåt, detta kommer under dagen i så fall att stärka säljarna. En öppning under 937 punkter är negativ för dagen, på samma sätt som en öppning över 964 punkter innebär att köparna stärkta från fredagens starka avslutning kommer tillbaks och lyckas stänga ovanför MA-200.

Motstånd: 957 / 964 / 974 / 998 / 1010 / 1019 / 1028 / 1048 / 1064
Stöd: 937 / 929 / 919 / 906 / 857 / 808

På lång sikt (flera månader) är jag nu neutral till OMX och kommer om vi får ett brott av bailoutnivån vid 929 punkter att börja navigera för nedgång och då är det riskabelt att sitta kvar med långa positioner. Man bör undvika att ta långa positioner tills läget stabiliserat sig. Fortsatt osäkert! Det är viktigt att komma ihåg att en duktig trader letar efter resor med en potential som är relevant mot risken. Målet är inte att hitta toppar och bottnar, det finns bara en typ av traders som hela tiden hittar dessa – de som ljuger. De som fortfarande sitter i långa positioner bör vara beredda på att lätta av om veckan inleds med en stängning under 929 punkter. De som är likvida gör bäst i att vara det någon dag till.

På kort sikt är jag oxå neutral med dragning åt det negativa hållet. Det gäller nu att invänta och se vad som händer omkring MA-200 och bailoutnivån. Bryts bailoutnivån med fortsatt tilltagande volym är det nedåt som gäller. Skulle indexet under dagen vända upp och dagsstängningen sker ovanför MA-200 kommer det positiva sentimentet att ge köparna den energi som behövs för uppgång.

VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 sjönk något i fredags, men ligger fortfarande kvar på paniknivåer över 40. Fredagen innebar att indexet stängde på 40,10 vilket fortfarande är att räkna som paniknivåer. Vi får förflytta oss tillbaks innan börsuppgångens start i slutet av mars 2009 för att hitta motsvarande höga nivå och till oktober 2008 för att hitta en lika brant stegring av osäkerhetsfaktorn. Risken för att det negativa sentimentet åter tilltar är nu överhängande. Läs gärna min analys av VIX-indexet som du hittar bland övriga index här på sidan.

Cornucopia har en bra infallsvinkel på börsöppningen där han tittar på bland annat All Ordinaries som en bra indikator för hur de europeiska börserna kommer att öppna.

Skanska får höjd rek av Morgan Stanley.

Securitas får höjd rek av HQ Bank.

Transcom och Clas Ohlson får sänkta riktkurser av SHB.

Den rödgröna oppositionen rycker ifrån Alliansen enligt en mätning från Skop som presenteras i Di.se. Stödet för Sverigedemokraterna rasar i undersökningen.

Var tredje socialdemokrat föredrar Fredrik Reinfeldt som statsminister visar en färsk Demoskopundersökning som presenteras i Di.se

Ilskan mot BP efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen ökar. Regeringen hotar med att ta över arbetet om inte BP lyckas stoppa läckan och städa upp efter utsläppet.

Inga rapporter som är av intresse under dagen.

De norska, danska och isländska börserna håller stängt idag.

Det är relativt lungt på statistikfronten idag. Klockan 16.00 presenterar USA försäljningen av befintliga bostäder under april. I övrigt är det lugnt. 

Veckans absolut viktigaste siffra kommer på fredag, då vi får veta hur den svenska ekonomin utvecklats under årets första kvartal. Bedömmare tror på en svag återhämtning i BNP.

Den svenska kronan har försvagats under helgen. En dollar kostar nu på morgonen 7,85 kronor.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Läs gärna en bra artikel om daytrading

En annan intressant artikel om teknisk analys

New York-börserna präglades av hög dagsvolla och var stundom på minus och en stund senare på plus. De sista minuterna var det rallyliknande stämning och kurserna steg kraftigt.

Vid stängningen hade Dow Jones Industrial Average avancerat 1,3 procent, S&P 500 1,5 procent och Nasdaq Composite 1,1 procent. Omsättningen var den högsta under den gångna veckan, utom på Nasdaq. Snittet var dock hela 53 procent högre än snittet och både på S&P 500 och DJIA blev det positiva ackumulationsdagar.

Det känns som den mest överhängande paniken stillat sig något, men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser av en dags uppgång. De senaste sex handelsdagarna präglas trots allt av fem negativa ackumulationsdagar och en positiv.

Bank- och finans var i fokus under fredagen och JP Morgan klättrade 5,9 procent och Bank of America steg 4,5 procent.

Teknik och IT gick inte fullt lika bra. Micorosoft backade 1,0 procent. Dell föll med 6,7 procent trots att bolaget presterat bättre resultat och försäljning mot vad analytikerna förväntade sig.

Google backade 0,5 procent trots att den amerikanska konkurrensmyndigheten godkänt bolagets köp av annonsföretaget Admob.

Råvarubolagen hade däremot en bättre utveckling efter att kopparpriset rusat i höjden.

Nu i veckan kommer den amerikanska finansministern Timothy Geithner besöka Tyskland och Storbritannien för ett krismöte med anledning av den europeiska skuldkrisen.

inxanalys4Just nu är jag helt neutral till S&P 500-indexet som behöver någon eller några dagar ytterligare för att visa om det var vändningen upp vi såg i fredags eller om det blir en Reverse and Go för nedgång. Öppnar kursen under 1067 och dagsstängningen blir under 1059 ökar förutsättningarna för en fortsatt nedgång i det medellånga perspektivet (veckor till månader). En öppning över 1088 och en dagsstängning över 200 dagars glidande medelvärde som noteras kring 1103 kommer vara positiv för den närmaste tidens kursutveckling. Vad blir det då? En vild gissning är att säljarna vilat upp sig och kommer tillbaks och pressar indexet nedåt, men notera att jag skriver ”gissning”.

Motstånd: 1090 / 1103 / 1115 / 1146 / 1172 / 1181 / 1220
Stöd: 1078 / 1066 / 1044 / 1009 / 975

I Asien är det mestadels små uppgångar nu på morgonen efter att den  kinesiska regeringen meddelat att den kommer avvakta med åtgärder för att kyla ned bostadsmarknaden. Det visar återigen att det är skakigt och oroligt, ingen vill göra en ny Angela Merkel…
MSCI Asia Pacific index har hittills avancerat 1,3 procent men Nikkei backar runt 0,3 procent. 

Bland de ledande indikatorerna kl. 08:15 noterar jag att oljepriset steg något under fredagen och ett fat Brentolja kostar just nu 72 dollar. En euro kostar nu på morgonen 9,81 kronor att jämföras med 9,91 kronor i fredags morse. Guldpriset har stigit till 1188 dollar och metallprisindex noterar nu 266 att jämföras med 260 i fredags.

indikatorer253

Läs även: Förtroende för Mona Sahlin fortsatt lågt (NSK). Det är på tiden att vi ser över vårt sparande (NSK). Korruption ökar under lågkonjunktur (GP SVD). Ras för SD (DN). Chefernas löner lägre (DN). Fortsatt mörkt för solkraften (SVD). Alliansen låter andra göra jobbet (VA). Clas Ohlson, en riskfylld aktie (AFV). Kronan svagare ( AFV). De rödgröna drar ifrån (AFV). Feststämning på de kinesiska börserna (AFV). Så slår krisen i Europa (AFV). Så smyghöjer banken räntan (Aftonbladet). Storbanker i gräl (e24)

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden,  AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar