Stockholmsbörsen fortsätter upp mot nästa nivå

Stockholmsbörsen steg inledningsvis under tisdagen men när motståndsnivån kring 934-937 på OMXS30 visade sig hålla föll indexet ner i rött territorium. Resten av dagen ”sågtandande” sig indexet fram till stängningen vid 930,13 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent. Av de 65 aktier som jag dagligen bevakar steg 44, 15 stängde på minus och 6 noterade samma stängningskurs som i måndags. Även om omsättningen var högre än i måndags uppgick den inte till mer än 11,9 miljarder kronor vilket var 21 procent lägre än snittet. VA

EU:s konjunkturbarometer visade att konfidensindikatorn för euroländerna sjönk till 98,3 i augusti vilket var lägre än förväntat. Även i USA var det sämre än väntat. Samma utveckling är det hos industrin som var sämre än väntat. Trots de negativa konfidenssiffrorna stod börsen emot och rörde sig endast marginellt. SvD

Högst omsatt under tisdagen var Volvo B som steg med 0,7 procent till 74,40 kronor. Bolaget rapporterade att koncernens totala lastbilsleveranser ökade med 18 procent i juli till 16.898 fordon, jämfört med samma juli månad i fjol. Enligt bolaget vittnar siffrorna om en normal månad och när nästan hela augusti passerat har Volvo inte märkt av några effekter av den senaste tidens finansoro.  Ericsson B var näst högst omsatt men aktien föll 0,5 procent till 69,75 efter sänkta rekomendationer från flera håll.

Råvaror, energi och verkstad gick starkt under tisdagen. Analyshuset Bernstein har analyserat den svenska verkstadssektorn och i stort sett alla bolag får toppbetyg enligt en artikel i Affärsvärlden. SKF ges betyget Outperform. Assa Abloy får Market Perform. Sandvik och Alfa Laval får bägge betyget Outperform.

Lundin Mining och Boliden ledde råvarusektorn med uppgångar på 2,0 och 2,9 procent. Alliance Oil som jag analyserade tidigare idag avancerade 2,1 procent.

Den långa trenden hos OMXS30 är fortsatt nedåtriktad och så länge vi inte får några utbrott över tidigare toppar navigerar vi för fortsatt nedgång. Jag förväntar mig att indexet kan fortsätta svagt uppåt men det är gott om motstånd på vägen och en vändning kan komma snabbt.

Motstånd: 934-938 / 947 / 964 / 970 / 983
Stöd: 921 / 913 / 896 / 879 / 860 / 851

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX R12 med en hävstång kring 6,77 och en stop loss på 814,00.
Nedgång: MINISHRT OMX R7 med en hävstång kring 6,86 och en stop loss på 1030,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

VIX (fear index) steg igår marginellt med 1,9 procent till 32,9. Som jag skrev igår har vi ett stöd kring 31,5.
Det är fortfarande stor nervositet och marknaden förväntar sig fortsatt större volatilitet/risk än normalt den närmaste 30-dagarsperioden. Konsolideringen i VIX-diagrammet indikerar att vi snart kan förvänta oss ett utbrott. Vi vet aldrig åt vilket håll utbrottet sker, men det är större sannolikhet för ett utbrott i riktning med den rådande trenden, det skulle per definition innebära att det är en något förhöjd risk för ett utbrott uppåt, vilket då innebär att börsen kommer att reagera med nedgångar. Vi skall dock avvakta och se om det blir 31,5-nivån som punkteras eller om det sker ett utbrott över 43 innan vi börjar agera. Det är fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,36 mot den svenska kronan (läs gärna min något längre dollaranalys än vanligt tidigare igår morse där jag förutsatte just det). Det är små förändringar mot euron, även om dollarn stigit marginellt mot euron sedan igår morse. Just nu noteras valutaparet USD/EUR i 0,692.  

Råoljepriset (Brent) stiger och är med besked på väg mot konsolideringstoppen vid 120 dollar. Idag på morgonen kostar ett fat Brent råolja 114,10 dollar. Läs gärna Cornucopias inlägg om det grönaste partiet i regeringen och tankar kring peak oil som har är mycket väl påläst i.

Guldpriset visar tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Efter nedgången i förra veckan har vi fått en högre botten och en köpsignal för ytterligare uppgångar. Den parabolicliknande rörelsen gör dock att man skall vara försiktig om man inte redan sitter i positioner för uppgång. Det gäller att skala in sig smått i samband med rekyler och för tillfället är inte tajmingen den bästa. Igår morse noterades ett uns guld i 1795 och idag kostar guldet 1832 (och då har även dollarn stigit). Min bloggranne Cornucopia visar en bra graf på guldet.

Silverpriset har stigit sedan igår morse då ett uns kostade 40,7 dollar till 41,3 dollar när detta skrivs.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med 8 punkter till 2,17 procent igår.

Endast ett tiotal av statens bolag lever upp till avkastningskraven och det innebär att flera tusen anställda kan vänta sig tuffare tider. DN

Det ryktas att en känd bank är på väg att låga ut mer än en halv miljard kronor till med intill visshet konkursande Saab. Dåligt omdöme och högrisk är kanske inte vad som bör känneteckna en bank… DN, SvD

Det har startats rekordmånga företag det senaste halvåret i Sverige och mer än 20 procent fler än under motsvarande period i fjol.

Kinesiska bolag och investerare har använt de senaste månadernas råvarufall till att bygga lager vilket dels tyder på att man har en bättre framtidstro än övriga världen och samtidigt kommer det att skapa en mindre efterfrågan på råvaror den kommande tiden.

Enligt storbanken Nomuras är augusti månads turbulens på världens börser bara ”lugnet före stormen” enligt en artikel i Veckans Affärer.

Nokia meddelar att man släpper sin första telefon med Windows under årets sista kvartal. Stackars alla de som inte redan blivit brända på Windows i mobiler… Det finns bara två fungerande OS i mobiler och det är iPhones och Androids men Nokia har pinkat in sig själva i ett hörn och är för stolta för att erkänna det, då fortsätter man hellre att tillverka usla smartphones.

Helt oväntat” anser Miljöpartiet att regeringens förslag på 5 miljarder till järnväg och vägar är otillräckligt. Det är väl inte ovanligt i och för sig… DN
 

 

Inga rapporter av värde idag.

Eolus vind håller extra bolagsstämma idag.

Håll koll på följande tider:
– Japan: inköpschefsindex augusti kl 1.15 (sjönk)
– Japan: industriproduktion (prel) juli kl 1.50 (steg)
– Tyskland: detaljhandel juli kl 8.00 (sjönk med 1,6%)
– Danmark: BNP (prel) 2 kv kl 9.00
– SCB: betalningsbalans 2 kv kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet augusti kl 9.55
– Riksbanken: Riksbankschef Stefan Ingves håller anförande inför riksdagens
finansutskott kl 10.00
– ESV: statsbudgetens månadsutfall juli kl 10.00
– EMU: KPI (snabbestimat) augusti kl 11.00
– EMU: arbetslöshet juli kl 11.00
– Italien: KPI (prel) augusti kl 11.00
– USA: Challenger varselstatistik augusti kl 13.30
– USA: ADP privat sysselsättning augusti kl 14.15
– FI: Anders Borg håller anförande vid Finansinspektionens 20-årsjubileum kl
15.00
– USA: Chicago inköpschefsindex augusti kl 15.45
– USA: industriorder juli kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Konsumtentförtroendet i USA för augusti sjönk till den lägsta nivån på två år men när protokollet från Fed:s senaste möte presenterades steg humöret hos placerarkollektivet. Nasdaq gick bäst av de amerikanska börsindexen med en uppgång på 0,62 procent. S&P 500 föll tillbaks under den första halvtimmen för att sedan stärkas och stänga på 1212,92 vilket motsvarade en marginell uppgång på 0,23 procent. Volymen var högre än i måndags och uppgick till 3 miljarder aktier vilket var i linje med snittet.

När kursen vände upp, efter att inledningsvis fallit såg det ut att bli den högsta stängningen under augusti månad. Den sista halvtimmen föll dock indexet tillbaks och stängde lägre än i måndags, men trots det ovanför 50%-nivån av måndagens kursstapel. Köparna har fortfarande kommandot men är inte längre lika dominerande. AFV

S&P 500 inför onsdagen: Den svaga stängningen igår i nivå med öppningen indikerar att köparna inte längre är lika säkra på att uppgången fortsätter. Kursen närmar sig taket i den kortare stigande kanalen där vi hittar en välkänd motståndsnivå. Imorgon presenteras veckans viktigaste siffra, nämligen ISM där trendnäsorna (inköpscheferna) talar om vad de tror om framtiden. En siffra under 50 är ett tecken på att de tror på en avmattning. Om de sedan ”rycks med” och att siffran egentligen är en kontraindikator precis som optimism/pessimism (DSI) visat sig vara lämnar jag därhän, eftersom det enda som är intressant är hur börsen verkligen tar emot beskedet. Var dock beredd på att det kan bli skvalpigt och svårtrejdat de närmaste dagarna. På måndag är allt som vanligt igen (den positiva månadseffekten upphör).

Motstånd: 1223 / 1234 / 1258 / 1283
Stöd: 1199 / 1185 / 1161 / 1137 / 1120 / 1100

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 L med en hävstång kring 5,21 och en stop loss på 1007,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en kring 5,77 och en stop loss på 1377,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

I Asien är det blandad utveckling nu på morgonen. Det bredare Asia Top 100 Index stiger dock med 1,2 procent. I Japan faller Nikkei marginellt efter de försämrade inköpschefssiffrorna men nedgången är marginellt under nollan. VA, AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar