Spännande om den långsiktigt stigande stödlinjen suger upp säljtrycket

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter onsdagens rallyn på de amerikanska börserna punkterades glädjen snabbt på torsdagen, sedan bistra besked kring den europeiska ekonomin och kommentarer från den amerikanska centralbanken Federal Reserve oroat marknaden.

Dow Jones Industrial Average stängde 2,0 procent lägre till indexnivån 16.661, medan det bredare S&P 500 tappade 2,1 procent till 1.928. Nasdaq Composite försvagades 2,0 procent till 4.378.

Omsättningen uppgick till cirka 800 miljoner aktier på New York-börsen och 2,2 miljarder aktier på Nasdaq.

”Vad vi ser är vinsthemtagningar efter onsdagen, då vi såg uppgångar på nära 2 procent, vilket jag anser var överdrivet. Vi såg kraftiga rallyn på Fomc-protokollet, som inte direkt var de mest duvaktiga kommentarer vi sett, och det var ingen direkt förändring i policyn”, sade Craig Erlam, marknadsanalytiker på Alpari UK, till Marketwatch.

Tunga besked om den europeiska ekonomins utsikter lade sordin på stämningen. ECB-chefen Mario Draghi sade att det finns tecken på att eurozonens tillväxt saktar in, samtidigt som Tysklands ledande ekonomiska institut sänkte sin BNP-prognos för landets tillväxt.

På andra sidan Atlanten sade James Bullard, Fed-chef i St Louis, att han ser en påbörjad åtstramning under det första kvartalet 2015, och att det oroar honom att marknadens förväntningar gällande när räntan höjs ligger senare än centralbankens.

Vice Fed-chefen Stanley Fischer och Fed-chefen i San Francisco, John Williams, var dock mer återhållsamma, med prognoser som pekade mot en första räntehöjning i mitten av 2015.

På statistikfronten visade säsongsjusterad statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd minskade med 1.000 till 287.000 personer under vecka 40, jämfört med veckan innan. Analytiker hade räknat med 295.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Bloomberg News snittprognos.

Vidare steg Bloombergs veckoindex över konsumentförtroendet i USA till 36,8 under förra veckan, jämfört med 34,8 veckan innan.

Statistik från USA:s handelsdepartement visade att landets grossistlager steg 0,7 procent i augusti, jämfört med månaden före. Analytikernas prognos låg på en uppgång med 0,3 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

På bolagsfronten föll klädkedjan GAP hela 12,5 procent efter att ha meddelat att nuvarande vd lämnar sig post.

Ett vd-byte fick även Advanced Micro Devices att röra sig. Aktien föll 10,1 procent sedan en ny vd tillträtt endast en vecka innan bolaget släpper sin kvartalsrapport.

Teknikjätten Apple steg 0,2 procent, sedan aktivistinvesteraren Carl Icahn uppmanat bolaget att utöka sitt aktieåterköpsprogram.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Edgen ser bra ut på både en vecka och en månad men det som däremot är negativt är den kraft nedgången skett med och det gör att vi än så länge ska vara mer kortsiktiga än vanligt med positioner för uppgång. Placera nya stoppar strax under 1316”. Inledningsvis öppnade kursen inte oväntat med ett gap för att testa av 1349 och 1342 markerades på nedsidan. Strax innan luhch punkterades 1342 och sen fick vi en gaptäppning precis enligt skolboken då köparna inte ens visade sig vid 1338. Kursen föll hela vägen ner till den stigande stödlinjen som är intakt sedan september 2011 och igår noterades vid 1317. Stängningen skedde med minsta möjliga marginal ovanför 1321. Stängningskursen 1322,3 motsvarade en nedgång med 0,7 procent.

De senaste 14 börsdagarna har kursen fallit med mer än 7 procent och raderat ut hela årets börsuppgång. Det kan ju vara intressant att notera för det var många som i våras menade att detta inte skulle gälla i år. De senaste 12 åren har vi inte haft lika kraftiga nedgångsfaser mer än 34 gånger och i hälften av fallen har kursen stått högre. Totalt sett har dock nedgångarna varit kraftigare än uppgångarna och det ger inte någon vidare edge att ta position just nu. Inte heller när vi studerar vollan ser jag någon vidare edge för uppgång, såvida vi inte bjuds på en positiv omslags- eller fortsättningsstapel från nuvarande nivå.

Volymen igår var den högsta sedan den 25 september och hela 40 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 199 aktier igår medan 274 stängde ner. Endast 21 procent av aktierna på OMXS30 steg.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 889 miljoner kronor omsattes. SKF B kom på andra plats där aktier för 850 miljoner kronor omsattes. Ericsson B kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 844 miljoner kronor i den forna telekomgiganten. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som backade med 9,5 punkter hade även igår Nordea som ensamt stod för 2,3 av punkter av den totala nedgången.

Bästa sektorer och de enda som stängde på plus var oljebolagen och verkstad (jag tittar inte på kraftbolagen). Sämst gick telekom och finans. Glaset är något mer halvtomt.

Bäst (eller minst dålig nödgas jag nog säga) utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Alfa Laval (+2,7%) följt av översålda Volvo B (+1,8%) och dito Sandvik (+1,0%). Sämst gick återigen SSAB A (-3,1%) och Electrolux B (-2,5%) följt av Swedish Match (-2,4%).

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

RAPPORTER
AKTIETORGET
– FX International

ÖVRIGA NORDEN
– Tryg (kl 7.30), Avance Gas (på morgonen)

STÄMMOR
– Bimobject (extra), Rasta Group (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Nasdaq Stockholm håller pressfrukost med vd Magnus Billing ca kl 9.10

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Gränges: första dag för handel på Stockholmsbörsen

MAKROSTATISTIK
– Svensk Handel Stil: stilindex september kl 6.00
– AF: månadsstatistik september kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion augusti kl 8.45
– Danmark: KPI september kl 9.00
– Norge: KPI september kl 10.00
– USA: importpriser september kl 14.30

CENTRALBANKER
– ECB: annonserar återbetalning av LTRO-lån kl 12.00

MAKRO ÖVRIGT
– Opec: månadsrapport kl 12.30
– G20: finansministrar och centralbankschefer möts i Washington
– IMF: årsmöte i Washington

USA: Så här skrev jag igår: ”Samtidigt som onsdagens kursstapel var positiv och kraftfull var uppgången defensiv. Så länge kursen är klämd i tradingrangen kan vi förvänta oss tvära kast och slängas mellan hopp och förtvivlan”. Torsdagen inleddes nedåt och inte förrän onsdagens lägsta närmade sig började vi skönja tecken på att säljtrycket avtog. Stängningen kring dagslägsta och noteringen 1928,4 motsvarade en nedgång med 2,1 procent. Endast vid fyra gånger tidigare i år har kursen fallit med mer än 2 procent på en dag.

Volymen de två senaste dagarna har varit klart över snittet och igår var den visserligen marginellt lägre än i onsdags men hela 30 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, vilket även det hamnar i den positiva vågskålen.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick energi och basråvaror.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple steg med marginella 0,2 procent och stängde på $101,0. Google föll med 2,0 procent och stängde vid $561,1. Twitter backade med marginella 0,2 procent och noterade en stängning vid $55,3 medan den sociala kollegan Facebook rasade 2,1 procent och stängde på $75,9.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Kina går emot strömmen stärkta av positiva inköpschefer i industrin än väntat trots en något mer dämpad optimism än i augusti.

Nikkei: -1,0%
Kospi: -1,3%
Shanghai: -0,6%
Hang Seng: -1,6%
Taiwan: Stängt pga nationaldagsfirande
Bombay: saknar uppdatering
All Ordinaries: -1,7%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar