Små rörelser och stängt i USA kan göra dagen svårtrejdad

sammanfattningStockholmsbörsen: Även om börsen vände upp under förmiddagen i fredags och fortsatte upp till motståndsnivån kring 1188 var det osäkert och avvaktande under större delen av dagen. Stängningen vid 1184,5 innebar en notering kring nivån för torsdagsstängningen.

6 av 10 aktier steg. Omsättningen som uppgick till 12,5 miljarder kronor vilket var lägre än i torsdags men 7 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Både de långa och korta trenderna pekar upp och så länge inte 20-dagars medelvärde, som inför veckostarten noteras kring 1166, punkteras ska vi fortsätta leta efter köplägen i samband med rekyler.

Både MACD och dagsmomentum varnar för att vi ska ta det försiktigt och att en rekyl eller lugnare uppgångstakt kan vara på gång.

Om fredagens högsta vid 1187,5 tas ut siktar vi på en uppgång till ungefär 1200 men om istället 1176,6 har både golvet i den stigande kanalen punkterats och stödnivån som förra veckan gav oss.

Förra veckan fick vi en ny 200-dagars högsta och om vi studerar vad som brukar hända de gånger vi får en ny 200-dagars högsta kan vi konstatera att det sedan mitten av 80-talet skett vid 227 tillfällen och den genomsnittliga avkastningen 5 dagar senare har varit 0,43 procent (motsvarande > 20 procent på årsbasis). Statistiken hämtat från E2 Trading (som jag samarbetar med kring Research Day).

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och konsumentprodukter (precis som i USA) medan finansaktier gick sämst.

Bäst av de aktier jag dagligen går igenom gick Kinnevik, Tieto och Clas Ohlson med uppgångar mellan 3 och 6 procent.

Högst omsatta aktier i fredags blev Ericsson 846 Mkr (+1,1%), HM 656 Mkr (+0,4%) och ABB 540 Mkr (+1,0%).

OMXS30 inför veckostarten: Trenden pekar upp både på lång och kort sikt. G-krafterna har varit sorterade i ”rätt ordning” sedan den 2 januari och då är det bara att haka på för uppgång i samband med rekyler. Just nu behövs dock en rekyl för att det ska vara vettigt att kliva på eftersom vi inte har så långt kvar till den första målkursen kring 1200. Redan om 1166 punkteras ska vi vara försiktiga med nya köp men om 1156-nivån inte håller har vi fått en första ny lägre lokal botten sedan uppgången startade i mitten av november.

OMXS30-20130218

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:

– Corem Property (kl 13.00), Image Systems (ändrat datum från 14/2)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Carlsberg (kl 7.00)

Håll koll på följande tider idag:
– USA: helgstängt, Presidents Day
– Storbritannien: Rightmove huspriser februari kl 1.01
– SCB: sparbarometern 4 kv kl 9.30
– ECB: bytesbalans december kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
* ECB: Mario Draghi talar i Bryssel i kvartalsvis utfrågning kl 15.30

USA: Initialt testades motståndsnivån 1524 som höll och kursen föll därefter för att strax innan stängning vända upp från utbrottsnivån 1514. Stängningen vdi 1519,2 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. På makrofronten riktades fokus mot G20-mötet i Moskva, samtidigtsom utfallet för den amerikanska statistiken inte lyckades ge tydlig riktning för börserna. Tillverkningstakten av bilar har inletts svagt i år men än så länge kompenseras det av bättre tillverkningssiffror i New York-området. Den största nedgången av börsindexen i fredags stod Nasdaq 100 för med en nedgång på 0,24 procent. Bästa sektorer blev konsumentprodukter och telekom. Sämst gick råvaror.

Apple föll med ytterligare 1,4 procent till $460 medan Facebook backade 0,6 procent till 28,3 under fredagen.

Även om den senaste veckans små kursstaplar indikerar ett minskat självförtroende hos köparna är det för tidigt att dra några slutsatser. Vi bör dock vara på vår vakt och redan om 1514-nivån punkteras. När boxarna blir mindre och när inte nya köpare lockas fram finns risken att ”indexet kan falla av sin egen tyngd” men dessförinnan ska vi invänta vår första säljsignal som ges om 1507 punkteras.

Omsättningen i fredags som uppgick till 2,7 miljarder vilket var 13 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna var den högsta på två veckor. 317 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. S&P 500 steg 0,1 procent föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 8,4 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 7,7 procent.

Asien: De amerikanska räntorna på statspapper sjönk något i fredags. Störst fokus låg på Wal-Marts försäljning hittills i februrari som hittills är den lägsta på sju år. Orsaken anges vara de höjda skatterna från årsskiftet. G20-ledarna höjde tonen mot valutamanipulation utan att vända sig direkt till Japan och när veckan inleds faller yenen. De asiatiska börserna återhämtar sig under veckoinledningen och närmar sig åter 18-månadershögsta. Det bredare MSCI Asia Pacific Index har stigit med 9,6 procent sedan början av november med draghjälp framförallt av de japanska aktierna. Japanska Nikkei stiger med hela 2,2 procent nu på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar