Skvalpig inledning inför oroligt veckoslut

Under torsdagen fortsatte oron kring Tyskland när Angela Merkel tydligt höll fast vid sitt motstånd mot euroobligationer vilket sänkte förhoppningarna om storskaliga köp från ECB.

Inför gårdagen skrev jag att vi kunde förvänta oss en kortare uppstuds innan färden fortsätter nedåt. Torsdagen inleddes med en förväntad uppstuds på hela 1,8 procent. Vid motståndet kring 906, som vi fick med oss från onsdagen testa säljarna köparnas självförtroende och det blev allt tydligare att köparna inte hade något att bjuda emot, igen. Efter Angela Merkels ställningstagande emot euroobligationer föll indexet åter ner genom 900-nivån. Fyndköparna kom tillbaks vid stödnivån 875 någon timme innan den svaga stängning där OMXS30 föll hela 4 punkter i callen. Stängningen på 886,55 motsvarade en måttlig nedgång med 0,25 procent. Igår var det den sjätte dagen i rad som Stockholmsbörsen stängde på minus men vi får glädja oss åt att 33 av de 65 aktier jag följer stängde på högre kurser än i onsdags. Omsättningen uppgick till 10,8 miljarder kronor vilket var 20 procent lägre än snittet. VA

Högst omsatta aktier under torsdagen blev i nämnd ordning: Hennes & Mauritz (-1,6%), Nordea (-0,9%) och Ericsson B (0,7%).

Sämsta sektorer under torsdagen blev energi och telekom som föll med 1,8 respektive 1,4 procent. Bäst gick verkstad och råvarurelaterade aktier, vilket även var de enda index som stängde på plus.

De senaste dagarna har vi fått flera bevis på att köparna saknar det självförtroende som krävs för att få till en hållbar uppgång. Inför dagen är gummisnodden hårt spänd både för OMXS30 och S&P 500. Vid flera tillfällen den senaste tiden har vi dock sett att säljarna kommit tillbaks redan vid de först stödnivåerna, vilket för dagen utgörs av gårdagens högsta kring 905. Om de visar sig att 875 punkteras kan det bli en riktigt dyster avslutning på en redan svag vecka. Vid ett positivt börsklimat kan bland annat Nordea och Alfa Laval vara intressanta swingkandidater.

Anders Borg ökar kraven på storbankerna genom att lägga ett förslag om högre kapitaltäckningskrav för systemviktiga banker. Han kräver nu att de har ett kärnprimärkapital som motsvarar minst 10 procent av riskvägda tillgångar 2013 och 12 procent 2015. e24

Socialdemokraterna tappar ännu mer och noterar nu en rekordlåg nivå i Synovates senaste mätning. Regeringspartierna utökar avståndet till vänstersidan. Låt oss bara hoppas att inte det låga förtroendet för Juholt får partiet att välja någon annan, det är ju trots allt tid kvar fram till valet för att hinna med att rätta till kräftgången, men med lagkaptenen Juholt och fiaskot Tommy Waidelich ser förutsättningarna goda ut för en jordskredsseger i valet 2014. AFV

Håkan Juholt fortsätter att skriva debattartiklar om det han för dagen tror är mest gynnsamt för honom själv. Idag läser jag att han och partiet ska prioritera utbildning, arbete och medborgarvärde. Bra Juholt, känns nytt och gediget.

Victor Mullers kompis och Håkan Juholts önskeköpare till Saab (det var ju bara regeringen Reinfeldt som försökte smutskasta honom för mindre än tre månader sedan), Vladimir Antonov har gripits i London. e24, DN, SVD, AFV

Inga rapporter av värde idag. JM håller kapitalmarknadsdag och det är klokt att invänta och se hur marknaden tolkar det som sägs.

Håll koll på följande tider:
– Japan: KPI oktober kl 0.30
– Frankrike: hushållens förväntningar november kl 8.45
– SCB: finansmarknadsstatistik oktober kl 9.30
– SCB: portföljinvesteringar 3 kv kl 9.30
– ESV: statsbudgetens utfall oktober kl 10.00

I onsdags punkterades den kritiska 1190-nivån på S&P 500 och nu bevakar jag 1180 följt av 1150 på nedsidan innan det är dags för nivån kring 1100. Det negativa momentumet har tilltagit som en pyspunka och igår punkterades nollinjen i MACD med bra lutning nedåt. Sannolikheten för en brant resa ner mot 1100-1075 har ökat markant de senaste dagarna. Igår hade vi en spänd gummisnodd på nedsidan som inte ledde till någon uppstuds vilket bekräftar köparnas dåliga självförtroende.

Spridningen av skuldkrisen i Europa från att tidigare ha omfattat endast ytterområdet till att nu även påverka Tyskland fick även de amerikanska börserna att falla brant i onsdags. I onsdags hade Tyskland för avsikt att sälja tioåriga obligationer för sammanlagt 6 miljarder euro men försäljningen stannade vid endast 3,6 miljarder euro och även loket i euroområdet är nu på allvar påverkat av euroområdeskrisen. De europeiska börserna sjönk direkt på beskedet och i spåren av det steg kostnaderna för att försäkra sig mot betalningsinställelser på europeiska statsobligationer, alltså priset på ”Credit Default Swaps”. Under torsdagen fortsatte oron kring Tyskland när Angela Merkel tydligt höll fast vid sitt motstånd mot euroobligationer vilket sänkte förhoppningarna om storskaliga köp från ECB.

Det är mestadels nedgångar i Asien nu på morgonen. Oron för skuldkrisen i Europa och den tilltagande sprickan mellan Merkel och övriga dirigenter blir alltmer uppenbar. Exportorienterade bolag tillsammans med banker utgjorde sänken under fredagsbörsen. Något mer positivt var det i Japan där där inflationssiffrorna kom in enligt förväntningarna. AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar