Rörigt, svårtolkat och svaga köpare men översålt och positiv månadseffekt

Stockholmsbörsen i fredags: Det hjälpte inte med att USA:s BNP steg med mer än väntat och att bostadsstatistiken kom in bättre än väntat. Placerarkollektivet är för tillfället inte sugna på risk. Även om verkstads- och råvarubolag steg något på siffrorna var det betydligt mindre än vad som borde vara fallet från nuvarande nivåer. Kvartalsrapporterna fortsätter att dominera och flera verkstadsbolag steg på rapporterna medan Ericsson föll tungt.

Teknisk analys OMXS30: Efter en inledande nedgång på 0,9 procent till 1048 smög sig köparna tillbaks och lyckades under eftermiddagen täppa till den negativa öppningen. Stängningen på 1059,20 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Fredagsens var lägre än i torsdags och uppgick till 10,6 miljarder kronor vilket 2,8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 10,3 miljarder kronor.

Förra veckan stängde OMXS30 med en nedgång på 0,5 procent och årets uppgång noteras nu till 7,1 procent.

Bästa sektorer i fredags blev kontradefensiva hälsovård, verkstad och råvaror. Sämst gick teknologi tyngt av Ericsson och bildelar.

41 av de 56 aktier jag dagligen bevakar steg och 15 backade i fredags. Bäst gick rapporterande Husqvarna som steg 9,7 procent följt av Hexagon och NCC som steg 4,1 procent vardera. Sämst gick Ericsson B som backade 3,9 procent följt av Africa Oil och ABB som backade 2,6 respektive 1,5 procent.

S&P 500: Tänk på att USA inte gått över till vintertid ännu utan öppnar idag kl 14.30 och kommer att göra det till nästa helg. Viktigaste makrosiffran denna vecka är fredagens jobbstatistik och flera inköpschefsindex. Även om indexet tidsmässigt borde lämna en kortsiktig botten ser köparna märkbart svaga ut och vi ska vara försiktiga med nu positioner både för upp- och nedgång. Både den nordamerikanska dollarn och euron har stigit mot den svenska kronan.

OMXS30: Trots den positiva månadseffekten och kortsiktigt översålda nivåer lyckas inte köparna få till någon tydlig uppgång. Det är för tillfället mycket svårt att tolka rörelserna, vilket inte är helt ovanligt i samband med rapporttider och konsolideringar. Så länge varken 1084 eller 1034 tas ut ska vi vara försiktiga med övernattningar. Även om vi borde få en inledande uppstuds är det först när köparna vågar hålla kvar sina positioner mer än någon timme som vi ens ska överväga att övernatta.

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Assa Abloy (kl 8.00), Novestra, Pricer (strax före kl 8.00

– Elekta håller kapitalmarknadsdag kl 19.00 – 21.00

Utländska rapporter idag:
– China Telecom, Gardner-Denver (före USA-börsernas öppning), GEA

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: detaljhandel september kl 0.50
– SCB: detaljhandel september kl 9.30
– Litauen: BNP (prel) 3 kv kl 10.00
– Italien: växelemission kl 11.00
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion september kl 13.30
– Tyskland: KPI (prel) oktober kl 14.00

USA: BNP steg med 2,0 procent under det tredje kvartalet i USA vilket kan jämföras med förväntade 1,8 procent. Bostadsinvesteringarna ökade med 14,4 procent. Arbetslösheten i Spanien uppgår nu till 25 procent, den högsta siffran sedan Franco dog för snart 30 år sedan.

Teknisk analys S&P 500: Efter en initial uppgång till 1417 föll indexet till dagslägsta 1403 som nåddes kring halvtid. Stängningen på 1412 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var lägre än i torsdags men 1,6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Förra veckan stängde på minus 1,5 procent vilket innebär att uppgången hittills i år nu reducerats till 12,3 procent. De senaste fyra månaderna har därmed stängt på plus men om nuvarande nivå inte tas ut kommer oktober månad att bryta trenden.

Nasdaq Composite har stigit med 14,7 procent hittills i år och DJIA med 7,3 procent. 

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är fortfarande stigande vilket även årsmedelvärdet som inför dagen noteras kring 1358 är.

Asien: Det är små rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei, TSEC i Taiwan och Australiska All Ordinaries noteras alla kring nollan. Kinesiska Shanghai backar med 0,5 procent och Hong Kong med 0,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar